КЕВР издава временни правила за търговия на невисокоефективна ел. енергия

ЧАС ПИК

КЕВР издава временни правила за търговия на невисокоефективна ел. енергия

6435
на 24.03.2015
КЕВР издава временни правила за търговия на невисокоефективна ел. енергия
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Комисията за енергийно и водно регулиране ще издаде временни правила за търговия на електроенергия, които да покрият създалия се "правен вакуум" след приемането на промените в Закона за енергетиката. С тях топлофикационните дружества ще имат възможност да продават произведената електрическа енергия по неефективен начин на свободния пазар.

препоръчано

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с представители на синдикалните организации, топлофикационни и въгледобивни предприятия. На нея бяха обсъдени промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание. По думите на Петкова промените в Закона за енергетиката целят свиване на финансовия дефицит в енергийната система, който е над 3 млрд. лева, и стабилизиране на сектора.

"Само за 2014 г. българската енергетика е загубила 231 млн. лв. от ангажимента на Националната електрическа компания за задължително изкупуване на електроенергия от топлоелектрически и заводски централи енергия", заяви тя. По време на срещата от страна на топлофикационни и въгледобивни предприятия бяха направени предложения за отлагане на тази законова разпоредба за период между 1 и 2 години, през който те да имат възможност за адаптация. Петкова бе категорична, че промените в закона и по-специално чл. 162 не би трябвало да изненадват никого.

Тя подчерта, че тази промяна в Закона за енергетиката е разписана още през 2012 година, съобщиха от енергийното ведомство. "Основният проблем е свързан с това, че голяма част от топлофикациите са се превърнали в производители на електрическа енергия", заяви още енергийният министър. По нейни думи приходите на тези дружества от продажба на електроенергия са в размер на около 80%. Петкова отправи предложение да бъдат проведени срещи с най-засегнатите топлофикационни дружества - "ТЕЦ Сливен" ЕАД, "Топлофикация-Перник" АД и "Топлофикация Русе" ЕАД.

От своя страна ЕСО оператор се ангажира да съдействат на всяко дружество при подаване на документи за излизане на свободния пазар, те да бъдат придвижени по ускорена и опростена процедура. "Промяната в Закона за енергетиката, свързана с изваждането от микса на топлоелектрическите и заводски централи, които не произвеждат по високо ефективен и комбиниран начин, транспонира европейското законодателство", заяви Петкова. Тя бе категорична, че диалогът със заинтересованите страни в сектор "Енергетика" ще продължи и всички трябва да направят необходимите отстъпки за стабилизирането на българската енергетика. Представителите на синдикалните организации благодариха на министър Петкова за организираната среща във връзка с поставените от тях въпроси след приетите промени в Закона за енергетиката. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК