Вход
София
Времето в София 20 o C

КЕВР: Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3”

КЕВР: Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3”

на 27.08.2015
4350
0
КЕВР: Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3”
Автор: ПИК
27.08.2015
0
4350

Одобрихме споразумението между НЕК и „Контур Глобал Марица Изток 3”. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, цитиран от „Фокус”.

Омбудсманът изпрати препоръки до КЕВР

Омбудсманът изпрати препоръки до КЕВР

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати...

на 25.08.2015

„На закрито заседание по-рано през деня Комисията за енергийно и водно регулиране одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между „Контур Глобал Марица Изток 3” и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия”, обяви той.

Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила.

„По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. Оттук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила”, добави още той.

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.

По време на официалното честване на по случай Деня на миньора министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че задълженията на държавната електрокомпания към двете американски централи нарастват и вече са близо 900 млн. лева.Тя обясни също, че с намаляването на цените годишно ще се спестяват 96 милиона лева общо от двете централи, а в рамките на оставащия срок на договора – близо 1 милиард лева.

Тези параметри обаче ще станат факт, едва когато НЕК се разплати с двете централи. След като държавната компания( изплати дълговете си, в сила ще влезе споразумение, което предвижда поевтиняване на таксата, която компанията плаща на двете американски централи, за да държат мощностите си в готовност за работа.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11529
архив

- Защо си увита с този чаршаф, нали каза, че ме чакаш само по бельо?
- Е спално де.

няма нови новини
Днес: 190
hot
най-четени новини в момента
сега
3255
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x