BG EN

Кестенът расте бавно, но със сигурност ще ви надживее

Двор

Кестенът расте бавно, но със сигурност ще ви надживее

26904
на 07.11.2013
Кестенът расте бавно, но със сигурност ще ви надживее
Автор:   Ретро

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ако искате да имате кестен в двора си, най-добре е да се снабдите с добре развита фиданка. Може да го развъдите и от семе, но тогава ще ви даде плод след 10-15 години, ще ражда най-много около 60-годишна възраст и със сигурност ще ви надживее. Обикновено кестенът след стоте години започва дa страда от гъбно заболяване, което разрушава дървесината му и в крайна сметка загива. Пределната му възраст обаче е 500-600 години, но са познати и случаи, когато надхвърля хилядолетие. Един екземпляр на обикновен кестен от остров Сицилия е доживял 3000 години.
Културният кестен (Castanea sativa), наричан още обикновен или сладък, е от семейство Букови. Расте като дърво, високо до 40 м с красива шатровидна корона. Напролет се развива доста по-късно от останалите дървета, затова често се смята, че е загинал от студовете. Това при нас е почти невъзможно, защото той издържа температури до минус 40 градуса. Цъфти през юни и юли, едрите съцветия-свещи са събрани на китки в края на клонките му. Те имат силен аромат и дават много нектар за пчелите. Плодовете узряват през октомври - тогава купулата вдървенява, повърхността є се покрива с бодливи израстъци и се разпуква на 4 части. От всяка купула излизат по 2-3 кафяви лъскави кестена, богати на скорбяла, захари, азотни вещества и мазнини. По време на силен дъжд или вятър те направо се изсипват от дървото.
Кестените са любима храна както за човека, така и за много домашни и диви животни, дори големите птици и гризачи си правят запаси за зимата. В това няма нищо случайно, защото тези плодове са истински естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций. Освен това са много богати на витамините С, РР, В1, В2 и А. Съдържат и значителни количества танин и пектин - затова един от най-вкусните мармалади се прави от кестени. За храна на хората могат да се съхраняват свежи само в прохладно и влажно място, а при стайна температура бързо изсъхват. Ядат се варени или печени, а от сушените плодове се получава брашно, използвано за хляб, сладкиши и други продукти. Добрите кулинари използват кестените по много начини: захаросани, глазирани, покрити с шоколад, варени със сол и печени в люспата им, да не говорим за прочутата пуйка с кестени. Във Франция приготвят над 50 вида сладкиши от кестени, а дърветата са на особена почит и отглеждането им се наблюдава от тамошната сладкарска гилдия.

препоръчано

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК