ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Киселите краставички са отлични за прочистване на токсините. Те помагат особено много в борбата с нередовния стомах и запек. В тях се съдържат естествени пробиотици, които представляват полезни видове бактерии, които стимулират производството на естествените храносмилателни сокове и ензими. Те пък от своя страна помагат на стомашно-чревния тракт да функционира правилно. Пробиотиците могат да се набавят под формата на таблетки или капки. Също така могат да се извлекат от организма чрез консумирането на храни, които съдържат живи пробиотични бактерии, каквито са киселите краставички.
Друга особено добра пробиотична храна е киселото мляко, което съдържа достатъчен брой живи пробиотици. ”Търсете марки, които съдържат пробиотик от видовете лактобацилус или ацидофилус. Винаги проверявайте информацията на етикета, за да се информирате за броя живи бактерии”, съветват експертите.
Според тях и киселото зеле, и други видове туршии са изключително богати на пробиотици, а също така помагат за намаляването на алергичните симптоми. Кисело зеле например е богато на витамини от група В, А, Е и С. Полезните видове бактерии могат да се набавят и чрез висококачествен черен шоколад, като концентрацията им в него може да достигне доста високи стойности.
Пребиотиците са другата категория вещества особено полезни за човешкия организъм. Те произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди, или накратко казано представляват несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят, пише "Монитор". По този начин организмът не ги усвоява, но пък стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Според учените пребиотиците са нещо като тор за развитието на естествената флора в стомаха. Те също могат да се набавят от редица храни като например от плодове и то банани, ябълки и горски плодове. Съдържат се и в зеленчуците като лук, домати, аспержи, чесън, праз и артишок. Можем да си ги набавим и чрез бобовите култури, зърнените храни и овесени ядки, а защо не и с чаша червено вино преди сън, поясняват експертите. Според специалистите пребиотиците са достъпни за прием и под формата на таблетки, прахове и супозитории.


