Вход
София
Времето в София 0 o C

Кметът на Бургас Димитър Николов пред ПИК: Не може да се опише онова, което стана с д-р Хубчев...Бързите тестове в училищата дават добри резултати

Кметът на Бургас Димитър Николов пред ПИК: Не може да се опише онова, което стана с д-р Хубчев...Бързите тестове в училищата дават добри резултати

на 19.10.2020
58796
0
Кметът на Бургас Димитър Николов пред ПИК: Не може да се опише онова, което стана с д-р Хубчев...Бързите тестове в училищата дават добри резултати
Автор: Асен Рашков
19.10.2020
0
58796

Статистиката сочи, че всеки ден новозаразените случаи на коронавирус у нас се увеличават стремглаво. На този фон всяка община трябва да преценява сама за себе си какви мерки да предприема и дали да ги затяга. Потърсихме за коментар кметът на Бургас Димитър Николов по повод ръстът на заболелите в града, както и дали имат готовност да приложат по рестриктивни мерки. Ето какво сподели пред репортер на ПИК: 

- Г-н Николов, каква е ситуацията с коронавируса в Бургас имате ли достатъчно капацитет да посрещнете болните в града и региона?

- Имаме достатъчен капацитет. Още в началото на пандемията беше предвидено стъпаловидно да се увеличават леглата в болниците. В началото удара и напрежението в - Окръжната и Университетската болница в Бургас, както и в общинската, като към момента най-много пациенти имаме в общинската, което е разбираемо. В последствие започнаха работа и останалите болници в Бургас и региона да работят с ковид пациенти и в момента даже след няколко часа ще имаме общински щаб, като ще обсъдим допълнителните бройки легла в новите отделения на територията на града, за да има и известно райониране и да няма застъпване.

- Има ли недостиг на медикаменти или други проблеми в лечебните заведения в града, които ви притесняват?

- За момента нямаме. Като първа точка на всички щабове са осигуряване на медикаменти, допълнитено общината е закупила голям брой предпазни средства и материали. На тези, които имат нужда докато им пристигнат доставките, ние осигуряваме, като най-вече снабдяваме общинските и държавните заведения.

- За жалост от коронавирус си отиде д-р Хубчев, един уважаван лекар в Бургас. Колко тежка е загубата на такъв специалист за града?

- Огромна е загубата. Не може да се опише, защото той беше водещ специалист в своята област, изключително уважаван и позитивен човек. Миналата година го награждавахме единодушно, беше избран за лекар на годината. Голяма е загубата. Той буквално до последния си ден беше на работа, вероятно от пациент се е заразил. Не очаквахме толкова бързо да се развият нещата. До последно имахме надежда, че ще се възстанови, защото и лекарите казаха, че няма съпътстваща симптоматика.

- Излезе информация, че по ваше разпореждане в училищата ще се правят бързи тестове на деца със симптоми. Колко сигурни обаче са тези тестове и може ли да се разчита на тях?

- Ние взехме това решение заради много въпроси и притеснения на родителите за техните деца. Знаете, че когато се констатира положитена проба в клас, започват всички родители да звънят. Обикновено когато има съмнение резултатите на писиар тестовете излизат късно вечерта или на следващия ден, като през това време стреса при родителите е огромен. Именно затова взехме това решение за бързите тестове. За момента всички положителни са потвърдени на 100 процента на писиар тестовете, което показва висока достоверност на тези тестове. Много са евтини, достъпни са, осигурили сме на всички училища. Медицинските сестри в училищата се обучиха бързо и в момента работят перфектно. Това е за спокойствие на родителите. Но е важно да кажа, че не взимаме проба от дете без съгласие на родител, защото това е важно за нас.

- През последната седмица в национален мащаб виждаме висок ръст на новозаразени. Как оценявате мерките на властта и според вас трябва ли да се затягат?

- Адекватни са мерките. Лично аз съм доволен и в комуникацията със здравното министерство, поддържам връзка и с министъра на здравеопазването. Новите методики които ни помогнаха във връзка с леченията. Тази втора вълна беше очаквана. Постоянно правим дезинфекция на градския транспорт. Виждаме какво става в централна и западна България, като мисля, че тук се справяме добре.

- Смятате ли, че трябва да има по-сериозни рестрикции за хората, които не спазват мерките и ние ги виждаме ежедневно?

- Тази самостоятелност, която е дадена на регионите и всяка община индивидуално да решава по отношение на степента на мерките, е добър подход, защото имаме градове с повече заболели и не би трябвало да цялата страна по един начин да се взимат решенията, защото и отраженията върху икономиката ще бъдат тежки.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20222
архив

Социализъм: Да нахраним гладния с риба.
Капитализъм, както ни го описват: Да не храним гладния с риба, а да му дадем въдица.
Капитализъм, какъвто е наистина: Не даваме въдицата, а я продаваме на кредит, без гладният да разбере, че няма достъп до езерото с рибата, нито има билет за риболов, защото и езерото, и рибата отдавна принадлежат на този, комуто той вече е длъжник за въдицата... 

x
САМО В ПИК TV: На Канарите луднаха по българския Енрике Иглесиас. Начо Паскал, който ни прослави чак в Южна Корея, крои втори хит с испански рапър (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x