КОЙ ЩЕ ОГЛОЗГА КОКАЛА? Правителството започва унищожението на три региона - енергетиците от Стара Загора, Кюстендилско и Перник отиват на дръвника

Икономика

КОЙ ЩЕ ОГЛОЗГА КОКАЛА? Правителството започва унищожението на три региона - енергетиците от Стара Загора, Кюстендилско и Перник отиват на дръвника

78261
на 18.08.2023
КОЙ ЩЕ ОГЛОЗГА КОКАЛА? Правителството започва унищожението на три региона - енергетиците от Стара Загора, Кюстендилско и Перник отиват на дръвника

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Може ли 147 страници бюрократични напъни и властова импотентност да затрият енергетиката в три региона и да затворят директно 27 000 работни места? Звучи ви невероятно? Значи не сте чели дългоочакваните "Териториални планове за справедлив преход", публикувани след апотеозни изявления на премиера академик Денков.

препоръчано

Странно е как човек на науката е одобрил такова безмозъчно творение на подопечната му администрация, създадено само с една цел - добре известни политико-олигархични кръгове и мрежа от зелени НПО-та да се докопат до заветните милиарди от "манната небесна" на последните години  - а именно прословутия План за възстановяване и устойчивост.

Иде реч за съдбата на енергетиците от областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, а сътвореното от чиновническия ни елит е нещо средно между холивудските продукции "Аватар" и "Хари Потър". Човек не знае правителствен план ли чете или писанията на хора, пушещи от години трева.

Геотермални енергии от бъдещето, "агрофотоволтаци" от фентъзи приказки и, разбира се – знаменитите Киро-Асеневи батерии, които ги няма никъде по света,  но у нас, както се казва "ще избият рибата". И скоро от САЩ, Япония и Китай ще идват, ще гледат българските батерии, ще цъкат с език… и ще се ядосват: "Ей как не се сетихме преди Асен Василев и Денков и ние да правим батерии…".

А какво да кажем за "агрофотоволтаика"? Идеята е на немския професор Адолф Гьоцбергер още от 1981 година и се нарича "Картофи под колектора" (това не е шега), но все още общо взето се експериментира, защото фотоволтаиците произвеждат електроенергия не от простото слънчево греене, а от слънчевата радиация и току виж картофът вземе, че мутира или се пръкне колорадски бръмбар с размерите на пудел (това е шега донякъде).

Е, може пък в България да се случи безопасно и под панелите да гледаме на воля домати и чушки  или пък да създадем нов вид дребни овчици или кравички, които да пасат кротко под съоръженията и някой уволнен енергетик да им подвиква "Ръъъъъъ.. гегеге… връщайте се, време е за доене!".

Всичко това го има в тези натруфени "документи" написани в класическия новобрюкселски говор с български елементи на разсъждения. Само няма елементарни отговори на въпроси - като как прави ток един "агрофотоволтаик" през нощта или при облачно време и колко работни места осигурява една ФЕЦ (фотоволтаична централа) и един ТЕЦ на въглища (десет срещу 1000).

Не се казва и що е то базова енергийна мощност или с други думи "що ще чиним ний зимъска, когато снег забръска".

Съкращението на хиляди работни места е определено като възможност за социални "смущения".  Пред бъдещите уволнени енергетици се чертаят "светли перспективи" да извършват изкопни работи по рекултивация на мини (трудова заетост нулева, хигиена също нулева, процесът е много кратък), да станат производители в някаква хипотетична могъща българска фотоволтаична индустрия (може би в Министерски съвет не знаят, че слънчевите панели отдавна се правят в Китай на супер ниски цени и трудно ще ги бием) или просто работниците "да си бият дузпата" на където им видят очите.

Интересно е и предложението ТЕЦ "Бобов дол" до 2026 година да премине на тотално нулево въглеродно производство или да бъде закрит. Ако това се случи "тецаджиите" от Бобов дол ще трябва да получат едновременно Нобелова награда по химия, физика и квантова механика, а ако не се случи, което е по-реалният вариант (досега няма такъв бърз преход в света), то софиянци трябва да се готвят да нямат напрежение в мрежата и да им гърмят електроуредите, защото тази централа освен, че прави ток, поддържа точно това - напрежението в мрежата в Югозападна България и София.

Разбира се, "добрите сили" на властта не са чували за Ват, Волт или Ом, те знаят само едно - кокалът е готов, няма да го изпуснем заради някакви си 27 000 работника. Светът е широк, все ще си намерят работа някъде.

Да са ни честити "Новите планове за справедлив преход", или както казваше Бай Тошо "Тази година завод за полупроводници, догодина за цели проводници".

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 66
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК