Вход
София
Времето в София 3 o C

Колко "лошо" живяхме по времето на Живков

Колко "лошо" живяхме по времето на Живков

на 09.01.2019
175476
66
Колко "лошо" живяхме по времето на Живков
Автор: "Ретро"
09.01.2019
66
175476

Искам да задам няколко въпроса на всички онези, които ругаят и отричат социализма.

1. Защо уж много се чакаше за жилища, пък почти всички имаха собствени?

2. Защо уж се чакаше за телевизор и всякаква техника, пък всички имаха, а домовете ни бяха добре обзаведени?

3. Защо уж магазините бяха празни, пък хладилниците бяха пълни, а трапезата на хората – богата, и то с качествена и истинска храна? Даже ни задължаваха постоянно да ходим по банкети, организирани от заводи и предприятия.

4. Защо уж се чакаше много за кола, пък почти всяко семейство имаше, и то нова?

Въобще голяма мъка си беше…

„Мъчеха ни“ още от деца, та всяка година бяхме на летни лагери и екскурзионни летувания, а после пък ни задължаваха всички да ходим на работа и пак всяка година почивка на море и Балкан.

Мъчеха ни и ни задължаваха да се учим и лекуваме безплатно, та и неграмотни не разрешаваха да има. Та лошо живяхме наистина.

Непознато преди 1989 г. беше: да си безработен, да умираш от глад и студ, да си неграмотен, да си загубиш жилището, да си затънал в кредити, да си клошар и бездомник, да се тровиш с имитации на храни.

 

Т. Иванов, Пловдив

 

Сподели:
Напиши коментар »
(66)
1
пореден червен чугун с коментар..тъпи сте си се родили тъпи си отивате..амин
2
Т. Иванов от Пловдив , веднага отговори -- ти на колко си години и като какъв си работил при диктатора Правешкия цървул ? След като ми отговориш можем да дискутираме за всичко останало !
3
Шо го питаш?То е ясно,че е бил Партиен Секретар.
4
Или жена му е била секретарка на директора или партийния секретар -- през ден остава на " заседание " и лъска бастуна на дъртия директор ! По това време имаше и виц точно за такъв гьон като автора на пасквила : " Ако не беше директора да ме жули , никога нямаше да си купим Жигули " !
5
Вие не сте чугуни! Полирани павета сте! Зомбирани до мозъка на костите! Съмнвам се,че сте " съременници" на онова" лошото време и диктатура"! Каквото ви зомбират- това пишете и подкрепяте! Убеден съм,че 90% от вас,все още живеят в панелките на родителите си. Получени наготово,от Общината! И сте живяли срещу символичен наем,и смешни цени на парно,ток и вода! Явно ви харесва,да ви бият с тояга между рогата! Кеф ви монополи,чужди нашественици- концесионери,и местни тарикати нахлули във властта от десетилетия! Затова до век във блатото! И вие и наследниците ви! Но мислите,че е Рилско езеро!
6
Др.Т.Иванов от Пловдив,личи си ,че вие сте бил от тези ,които са били облагодетелствени от соц.власта и мисля,че много хора бяха така,но в тези години не се позволяваше на хората да изкажат друго мнение освен това което е казал партийният секретар."ТИ НЕДЕЙ ДА МИСЛИШ,ТЯ ПАРТИЯТА МИСЛИ ЗА ВСИЧКО." Затова хората не се стараеха ,не смееха да изкажат друго мнение и се превърнаха в послушковци и казваха "карай да върви"Но това не можеше да продължава дълго.Два пъти България изпадаше в дълбока криза и на третия път ГОРБАЧОВ каза СТИГА до тук.Затова др.Т.Иванов не страдайте по миналотоЗАЩОТО ТО НЕ БЕШЕ ГРАДИВНО. А доколкото за панелките искам да ви кажа,че никаде по света го няма този строителен фашизъм,грозно,никаква архитектура,никакъв облик с годност 50 години.Не ми се мисли какво ще стане след този срок.И сега има грешки в управлението,но хората са свободни и могат да заминат посвета и ако се реализират ще са щастливи.Има такива хора.Дано нашите деца да имат повече късмет и успех.
7
Взеха ни къщата за 6000 и ни "дадоха' апартамент за 22000 в който живях с такива като теб дето им 'дадоха' всичко до95г.Благодарение на комунистдемокрацията(сегашната-дето пак партийците я правите) живея самостоятелно и съм благодарен единствено на родителите си.Пък ти плюй и ближи-друго надали можеш.
8
До авторчето на пасквила - Заради такива като теб сме всички на това дередже и изплащаме дълга Ви за "безплатните" екскурзийки, лагери и тн. Ама кога ще го разберете комунета прости
9
Само да вметна,с телевизор,се сдобихме,когато,на баща ми племенника,стана магазинер,а за кола,ЧАКАХ20(ГОДИНИ),а така и не дочаках.
10
ЛЪЖИ: През 1980 в селото ни от 2000 жители имаше точно две коли. Единствено в СОЦ-лагера колата на старо е ПО_СКЪПА от новата (ако я има)!
11
Другарю , до 1955г. Хлябът беше с купони!!! В плод –зеленчук имаше само кални картофи, кромид лук, икономия и сапун ПЕТЕЛ ! Забравих ..и дървени щипки за простиране? ЗАДНИЦИТЕ си бършехме с вестник Работническо дело, ТОАЛЕТНАТА хартия се смяташе за извратеност и буржоазна глезотия– тя и не се продаваше по магазините. Колкото до покупката на телевизор и лека кола, обикновеният българин можеше само да мечтае, ако НЯМА ВРЪЗКИ! И Т.Н. И Т.Н.
12
Другари в Северна Корея ви чакаме с отворени обятия.
13
Пропускаш само един факт, че този строй, за който питаш,просто...фалира ! Още 1986 година България вече беше фалирала държава, но комунистите криеха , и го разбрахме чак началото на 90- те! Луканов даже спря плащанията по външния дълг! След това,същите тези комунисти, обраха земята на хората,обраха парите им /чрез пирамиди , обири на банки и инфлация), заграбиха икономиката за жълти стотинки,заменки за милиарди! А сега даже , тези същите комунисти твърдят, " че демокрацията им е отнела...много"! Странно, че авторът говори като свидетел на " социализма", а през Прехода сякаш не е живял в България!
14
отговор на коментар
55- та година имало само кални картофи - па оди ги измиии, като не си ги отгледал /още не са пристигнали новите картонени мити френски и турските домати/. питай франсетата, ингилизите и дойчовците след коя година имаха нормална храна на масата. преди 44 г. да не са ти наврели златен черпак. а, ако ти е било кеф може да си се бъркал изодзадзе и с царевичен мамул, ама това си е твой проблем, а работническо дело 55 година в кенефа - я пак помисли - его отсреща белене. 1-то тв излъчване в българия е 59 година, къв телевизор търсиш 55 година???
15
отговор на коментар
Другарю , почти всички знаят , тв програма,редовна, има от 7.11.1959г. Нищо ново ,но тук говорим за целия период на социалиЗъма, както казваше твоя кумир Тошо! Един въпрос– защо се СКАПА този толкова добър строй, война ли имаше , революция ли, космическа атака ли ??? Предварително благодаря !
16
Ама ние наистина сме дебили ! Вместо да се псуваме на комунисти и капиталисти, трябваше да вземем хубавото от двата строя, както направиха китайците. Пък ние се изхитрихме да вземем само лошото... Е, няма такива като нас - и на изток, и на запад.
17
Колко сте тъпи и невежи , Аз живях по времето на Живков. На 72 год.съм.Имаше всичко всичко е вярно който е живял. А Вие сте тъпи и Роден по късно това е ваш проблем. .
18
отговор на коментар
Какво да дискутираме ,че си тъп като свинска задница и не си живял по Живков време.
19
По-голяма простотия не съм чул!
20
До 1900 год са живяли в кирпичени къщи ходели с цървули карали са магарешки каручки светели си с газени лампи и са чистели кравешки фъшкии !!! Тъпанар !!!
21
Фалирала, фалирала, колко да е фалирала България още през 1986 г.? Измислените демократи, всъщност обикновени предатели и ненаситни крадци, през 1989 г. превзеха България с външен дълг от 10 милиарда долара, няколко милиарда, които беше дала заем на няколко арабски държави, 9 милиона население, работещи предприятия, енергиен център на Балканите, отлично здравеопазване и образование, над 90% грамотно население и почти нулева престъпност. И всичко това комунистите са направили за 45 години. За 30 години "демокрация" външният дълг гони 30 милиарда евро, България вече е енергийно зависима от Турция, населението е 6 милиона, от което над 60% е неграмотно, престъпността е повсеместна, а лакейската ни външна политика ни е превърнала от фактор на Балканите в жалка губерния на краварите. Фактите са факти, независимо как се изопачават, за да прикрият срамотиите на тези, които докараха родината ни до пълна разруха.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
24
Не хваля социализма имаше издънки но имаше и много хубави неща за които сега копнеем.Ето някои от тях:Жална пу майка ако нарушиш с Българския стандарт.Може да е нямало чак толкоз разнообразни стоки за ядени но всичкото беше качествено.Алкохолът във всичките му разновидности беше качествен.Магазините бяха заредени с плодове зеленчеци бългрско производство.Млечни продукти като кисело мляко прясно мляко сиренета кашкавали всичко натуралнобез примеси без оцвитители.Здравеопазване безплатно нямаше безработица и още много и много други неща направени за човека.Сега какво е магазините са пълни и препълнени със най-различни стоки и то в изобилие но това нещо не блазни хората защото почти всичкото е ГМО посочете ми пагазин където да се продава кисело мляко чисто ссирене или кашкавал без примеса и без оцветители а да не говорим за различните видове колбаси -пълен боклукпалмовото масло беше непознато за нас а сега го употребяваме в много продукти факт е че през ония години България клонеше към 9000000 жители а сега вижте на че сме се стопили.Преди за 10000лева откраднати можеш да получиш до животен затвор сега и милиарди да си крал няма опасност да те опъндизат едно хубаво адвакатче и ти оправя играта .Нямам носталгия към сосиализма но излагам факти истински където никой не може да противоречи защото са били такивакаквито ги описвам.
25
Не хваля социализма имаше издънки но имаше и много хубави неща за които сега копнеем.Ето някои от тях:Жална пу майка ако нарушиш с Българския стандарт.Може да е нямало чак толкоз разнообразни стоки за ядени но всичкото беше качествено.Алкохолът във всичките му разновидности беше качествен.Магазините бяха заредени с плодове зеленчеци бългрско производство.Млечни продукти като кисело мляко прясно мляко сиренета кашкавали всичко натуралнобез примеси без оцвитители.Здравеопазване безплатно нямаше безработица и още много и много други неща направени за човека.Сега какво е магазините са пълни и препълнени със най-различни стоки и то в изобилие но това нещо не блазни хората защото почти всичкото е ГМО посочете ми пагазин където да се продава кисело мляко чисто ссирене или кашкавал без примеса и без оцветители а да не говорим за различните видове колбаси -пълен боклукпалмовото масло беше непознато за нас а сега го употребяваме в много продукти факт е че през ония години България клонеше към 9000000 жители а сега вижте на че сме се стопили.Преди за 10000лева откраднати можеш да получиш до животен затвор сега и милиарди да си крал няма опасност да те опъндизат едно хубаво адвакатче и ти оправя играта .Нямам носталгия към сосиализма но излагам факти истински където никой не може да противоречи защото са били такивакаквито ги описвам.
26
Костовистите нададоха вой,а за тях имам пълна програма в бъдещия лагер в Белене!
27
Гълъбе, през 1955 г. баща ми разкри далавера за над 40 000 тогавашни лева, еквивалент на над един милион след обмяната. Хайдукът беше човек на не безизвестния партизански командир Славчо Трънски. Осъдиха го на смърт -такъв беше законът - гепиш над милион - куршум! И Трънски не можа да го спаси...
28
отговор на коментар
Ветерене, "небезизвестният" Славчо Трънски по това време е немил-недраг, разследван и бит в Държавна Сигурност, така че и себе си не би могъл да спаси, камо ли пък някого другиго...
29
отговор на коментар
kAZAKOV,gazat se mie a ne se barshe,drugaru selianin!
30
Колко много големи ограничени нещастници има във форума.
31
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
32
Като чета коментариите виждам че е имало и е трябвало да бъдат избити още много фашисти
33
отговор на коментар
Защо забравихте за режима на тока:1час има, 3 часа няма?
34
отговор на коментар
Ами..сравни икономическите показатели на България през 1939 год..и 1989 год..ако можеш..разбира се..и после коментирай..ноо...мързелът ..и комунистическата човеконенавист са неизличими...за съжаление..
35
КомунизъмЪ другари , е едно недоносче
36
Не бойте се , хора ! Вече е минал този лош комунистически период на мъка , глад , недоимък , зависимост, бедност , циганизация ! Вече сме под правилното управление на един получовек - полубог. Оказва се , че и той е бил комунист , ама карай , той се е пребоядисал. Вече не е комуне , а е върл демократ. Нищо друго не ни остава да се радваме и щастливи да си живеем в ТИКВЕНАТА авторитарна демокрация.
37
Да, нямаше интернет и айфони, но произвеждахме компютри. Може да е имало режим на тока, може да не е имало толкова много автомобили, но поне беше спокойно. Ходехме на море за две седмици всяка година, нощно време се придвижваш пеша без проблем, селата произвеждаха всичко за тапезата, там имаше редовни училища. Беше весело, хората бяха задружни. Днес обаче всичко е наопаки, или както е модерно да се говори сега - ъпсайтдаун.
38
смърт на цоциализма, смърт
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Правешкият вожд пускаше в показния магазин банани и портокали за коледа. Интелигенцията беше слуга на народа. Децата от невръстни бяха роби поне месец на година. Цигани, турци и деца на "враговете на народа" - например представител на западна фирма бяха роби в строителни воиски. За апартамент се чакаше - казаха ми че нямам право да питам преди да са минали 8-10 години от регистрацията, можеше да не дочакаш. За москвич 5 години. Хората не можеха да пътуват, на границата се стреляше. Хората не можеха да притежават средства за производство - например компютър дори правец 16. Само хоби инструменти и едноплаткови компютри. Известно е, че диктатурите имат период на ръст това се наблюдава и при Хитлер и при Живков. Докато владеят положението растат после се сгромолясват. Помня как обясниха планираното поскъпване на луканката /която беше истинска и не предизвикваше гадене като сегашната/ Планирано я вдигат от 12 на 18 лева, но това нямало да се отрази на трудещите се, защото саламите тип кучешка радост /кучетата ги ядяха, сега не искат/ нямало да поскъпнат. Това беше краят на режима имаше трудещи се и горна класа, не само диктатора и всеки искаше да се пробва да мине в горната класа. Да ама не. Много избягаха, които останахме ни управлява горната класа на Живков, бодигардовете и шофьорите му. Така че простотията е същата и вместо москвич можем да купим без да чакаме мерцедес на старо. Има и луканка в едни магазини по 80-150 лева не съм пробвал дали е истинска.
41
Ще ме търсите,ама ме няма! Сами си затрихте Родината.Сега ревете на чужди гробища.Загубен народ !
42
Минаваме през Гоце Делчев и - о, чудо! На зеленчуковия магазин банани по 2 лева и няма нито един купувач.Запитахме магазинерката защо е така. Тя отвърна, че от 20 години е продавачка и за първи път й карат банани. А няма опашка, защото хората не знаят какво е това!
43
Учени установиха, че от консумацията на банани се оглупява яко. Замислете се - има ли научен труд в банановите републики? Какво си заревал за тия банани? Сега като имаш банани наяде ли се? На ти турски домати и краставици с дъх на пластмаса, на ти сирене,оппа - мирене с палмово масло и кисело мляко от сушено мляко на прах, на ти суджук от соев протеин, кожи, вожи и тям подобни.... О чудо! Искаш още?! Земи! Земи!...
44
отговор на коментар
комунизмьъьт се скапа защото е НЕДОНОСЧЕ
45
Ами да земе да прочете Фермата на Джордж Оруел,тя е живяла цял живот във ферма,при овцете и свинете и не можела да я напуиска,а всичко изброено ставаше със зор и униженния пред партийците и всве на границата на мизерията.сега който може да работи-работи.Но още не са махнати живковистите и те са всички комуноиди по върховете и в бизнес най-вече.Тия ,които я държаха във Фермата,сега богати. А тя въздиша по соц мизерията...мани
46
На тия с носталгията по недостроения комунизъм да кажа че ако бяха отворили границата 70те години сега тук не 6 милиона а 3 нямаше да има и затова имаше гранична зона където на 30 км от границата не те пущат
47
ББ е бог ! Да се уповаваме само в него ! Друг не ни трЕбе ! Само с него ще вървим към възход , прогрес , благоденствие , просперитет. Забравете Торор Живков. Бодигардът му е нашия нов пастир. Лика - прилика са си двамата. Явно олицетворява носталгията по оново време. Стадото , наречено народ чака....тиквената любов ли ?
48
отговор на коментар
За да си купя панелка, 11 год. правех вноски в ДСК, събирах ЛИХВОТОЧКИ. Доиде ми ред, изнесоха списък на апартаментите които ще се продават, но още същия ден задраскаха част от тях - дадоха ги на синове на активни борци против комунизма (АБФК) с предимство (извън общия ред). Преди, през 1953 г. кандидаствах за техникум по механотехника с отлична диплома от прогимназия - не ме приеха - кръстникът ми, чичто физиономия не помнех ( бил съм 3 -годишен, когато съм го срещнал последно) е осъден от НАРОДЕН съд и убит. Все пак, успях да запиша обикновена гимназия. Така беше при СОЦА.
49
Ловене на бримки на дамски чорапи, изправяне на капачки за буркани, пълнене на химикалки! Това бяха предлагани услуги при т.нар. комунизъм !!! Мизерия и страх от репресии.
50
Този коментар съдържа неСЕРИОЗНО съдържание! Бай Тошо
51
Поредната комунистическа фъшкия, с носталгия по времето когато необразовани глупаци управляваха държавата само защото са членове на партията "майка"! Какъвто е и автора!
52
Г-н Иванов, и аз съм живяла в този така хвален от Вас период и ще Ви отговоря на всички въпроси, за да няма подобни глупави твърдения занапред. Първо - жилищата в големите градове се раздаваха ведомствено, забравихте да кажете, че тогава НЯМАШЕ свободен пазар на имоти. Отиваш вътман в София и получаваш панелка в Люлин - така беше. Техника основно се продаваше в Кореком - сигурно сте чували в Пловдив за такъв магазин, за телевизор се чакаше с години, поне в София така беше. Хладилниците бяха пълни основно с продукти от селата, сигурно помните, че банани и портокали пускаха само за Нова година. За лади и москвичи се чакаше с години. Стига лъгахте и манипулирахте хората.
53
Луничка ли си месечинка ли си не зная но зная че лъжеш като дърта мангалка !!! Тъй както се чакаше за всичко българите бяха с най много лични жилища на глава от населението в цяла Европа ! А това че в по малките населени места и по селата никнеха като гъби масивни тухлени едно и дву фамилни жилища които още стоят но пустеят защо не казваш ??? Нямаше почти къща без лека кола и цветен телевизор портокали и банани нямаше но нямаше наркотици глад и мизерия проституция просяци хора по контейнерите решетки ходехме по два пъти на почивка а децата на безплатни лагери и тн и тн !!!
54
В Северна Корея средното образование е задължително.Там няма безработни. и неуки.Хората масово спортуват и се занимават с музика.Дворецът на културата е някаква уникална сграда.
55
отговор на коментар
Защо се скапа соца ли?!? Елементарно Уотсън! Защото беше платено да се скапе!! А тоя който плаща - той поръчва музиката!
56
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
57
отговор на коментар
Таа басня за негово Невеличество сме я слушали...))) и за деветте км асфалт знаем....смешник!
58
Освен да не оцениш времето и да оцениш собственстс си простотия (което си е чутовен труд) друго едва ли
59
Още един идиот! Докато има такива хора,няма да се сърдите на управляващите!Където е стъпил съветски ботуш,нали виждате-50год.назад зад другите!
60
Питам аз, кога ще станем и ние социална държава като Западните+САЩ, Канада и Япония. Че там, ако си безработен, получаваш над € 600 месечно. Пенсионерите - също над € 600 минимално. ИСТИНСКИ СОЦИАЛНИ ДЪРЖАВИ.
61
отговор на коментар
вярно е помня че като изхвърляха контролираха пробните меса и ги хвърлиха на сметището тогава нямаше гладни а се га
62
В момента България е място,където хора без морал лъжат хора без памет,колко било добре при ТЖ....
63
Поредното пасквилче на жалките комуняги!
64
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
65
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
66
Мръсен, долен, червен, правешки боклук.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че президентът Радев е поел определен ангажимент към изтребителя "Грипен" и сега лобира за него?
Общо гласували: 7896
архив

В бюрото по труда: - Спешно ми трябва работа. Имам жена и пет деца. - А друго какво умеете?

няма нови новини
Днес: 195
hot
най-четени новини в момента
сега
3533
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Иван Гешев и главсекът на МВР с извънреден брифинг заради източването на НОИ (ОБНОВЕНА)
x
Диетолозите съветват: Колко трябва да е една порция храна
x