Вход
София
Времето в София 10 o C

Комунистите ни взеха коня, майка плачеше с глас

Комунистите ни взеха коня, майка плачеше с глас

Татко псуваше на сръбски
на 28.08.2016
23256
17
Комунистите ни взеха коня, майка плачеше с глас
Автор: ПИК
28.08.2016
17
23256

Първите ми ярки спомени от времето на т.нар. социализъм са някъде около Априлския пленум и снемането на култа към личността. Помня, че от 1957-а докъм 1980 г. беше забранено да имаш кон като през турско - не може да си по-високо от турчина. Селяните масово се юрнаха да си купуват магарета, а тези от северната страна на Балкана, от Крамолин, Горно Косово, Павликени - пък катъри и мулета, защото с магаретата не можеха да си орат градините.

Но туй стана след вкарването на селяните през есента на 1957 г. в ТКЗС. Освен че им взеха нивите, ами и добитъка. Още не мога да прежаля петгодишното ни конче. Помня, когато го изведоха от нас. Майка плачеше с глас като на умряло, а татко псуваше по сръбски (беше работил като градинар в Загреб). Като натикаха през есента на 1957 г. селяните окончателно с бой и репресии в ТКЗС, от пролетта на 1958-а до 1970 г. надницата бе 30 ст., но за селата около Севлиево, балканските села като Батошево, Шумата, Млечево и Априлци надникът бе 20 ст.!

През пролетта на 1958 г. татко беше ходил два дни да копае дини. Попитал звеновода колко му е писал за двата дни. Една наденица и половина - общо 0,50 ст. за два дни. Това му беше ходенето. Замина при леля в Плевен в ДЗС. Там надницата стигаше до 1,60 на ден - много пари, пей, сърце. А аз се запътих към „Кремиковци”, защото как се оживява с 30 ст. на ден.

Преди две години един червен изтърсак с пяна на устата се хвалеше как тогава сме имали всичко, даже и сравнителна таблица беше изложил кое колко струвало. Но за 30-те стотинки надница нямаше нито дума. Ето и част от таблицата на този червен плужек: хляб - чер и бял - 15 ст. и 25 ст., кино – 16 ст., цигари „Ударник“ и „Арда" - 30-40 ст., салам кучешка радост - 97 ст., гумени цървули и галоши - 1,25 лв. Значи за един черен хляб трябва да работиш един ден, за един килограм салам - 3 дни, за галоши - 4 дни...

Имало всичко, как пък не: за телефон чаках 8 години, за москвич - 14 години, а след 18 години лихвоточките ми изгоряха и не дочаках. След като подписахме, че ставаме текезесари, на другия ден дойдоха и изгребаха от нас 6 чувала жито, взеха ни и двете биволици, а ни оставиха само едногодишно малаче да ни станело биволица.

Но туй не е всичко, още имаше. Беше въведено и крепостничество. Не можеш да си напускаш селото и да отиваш в околийския и окръжния град. Партийният секретар не ти даваше бележка. И ако през 1863 г. цар Николай Втори – Освободителя, освободил крепостните селяни, то 1947 г. цар Георги Димитров ни сложи хомота и каза: Само тук, няма мърдане. И се почна. Всеки, който по някакъв начин отиде на Запад, главно хората на изкуството и спорта, рядко се връщаше. Когато веднъж към 1980 г. попитах един червен борсук защо им е трябвало на професорите Дина Шнайдерман и Емил Камиларов да остават в Швеция да ги експлоатират, ми отговори, че са ги излъгали и измамили. Аха, кимнах с глава разбиращо. И всички ли шампиони по фигурно пързаляне, всички хокеисти, шахматистите ли, начело с Тигран Петросян, са ги измамили?! И него арменеца, световен шампион, ли са го измамили. Веднага ме занесъл събеседникът ми на партийния секретар. Но той беше разбран човек и само ме предупреди „да не се отвивам, че може да настина и даже софийското жителство да загубя”. Разбрах!

Цялата история и още интересни четива вижте само на Retro.bg!

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
Защо сега ревем за обезлюдените села, след които още тогава, комунистите са направели държавна политика " да унищожим българското село, и да го заместим със съветски колхоз". Точно това е доказателството, че червените гяури от партията на Куpванелия и Момата са работели, както срещу българското село така и срещу България.. НИКОГА ПОВЕЧЕ КРАДЛИВИ БОЛШЕВИКИ НА ВЛАСТ..
2
тогава коня а сега къщата ти вземат заради 20 лева
3
Нищо хубаво не е дала Русия на света. Пещерния комунизъм е по--страшен и от турско. В турската империя робството е премахнато 1550 г. а руснаците до 1960 г нямаха паспорти. през турско българите имаха собственост ,можеха да пътуват свободно, не са задължавани да говорят турски, имали са училища , църкви и др. Където е стъпал руски крак трева не расте 100 г. Проклета да е Русия.. Баща ми беше в Белене , а дядо го биха за да влезе в ТКЗС.
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
5
Озлобени хора мразят всичко сътворено при социализма и говорят само за лошото.Винаги и навсякъде има лошо. Но при социализма България беше истинска, стабилна държава с голям интелектуален и научен потенциал.Сега бъдещето на България се вижда в циганските каруци с високи ритли, пълни с боклуци.Не зная кой е автор на статията, но може да се пръсне от омраза!
6
26 години морална и тотална простотия
7
Фил Димитров нали ти го върна, какво ревеш! А което ни отнеха последните 26 години никога няма да ни върнат....
8
По важно е че взеха душите на хората и ги оставиха без вяра и морал. А това което се случва днес е пак тяхно дело .
9
По важно е че взеха душите на хората и ги оставиха без вяра и морал. А това което се случва днес е пак тяхно дело .
10
А по колко "коня" взе "демокрацията " последните години? То не бяха фалити на банки, то не беше девалвация, то не бяха кражби за милиарди.
11
Да е...... простаци въльняги
12
Преди 1944г., селянин е виждал пари един път в годината, когато закара накосена трева в градът за да си купи пет фафли и боза. А конят е бил вложение, за да има работа, училище и кухня, .. и пенсия. Преди 1944 не е имало пенсии за селяните, а само за 70 000 работника и то за далечно бъдеще - с общи вноски 5 милиона сегашни лева - окрадени от държавата - фашистката. Така е било и със здравеопазването.
13
А сега дружно:Кой не скача е червен,кой не скача е червен! Подлъгаха ви със нивици,със една -две омършавели крави от ТКЗС-"компенсация" и "реституция"-и вие си помислихте,че ще бъдете милионер,до милионер.Д/ба,и осломъгълните ви петохуници,д/ба! Минаха почти 30 години,и на вас все комунисти ви в главите..Тези са крадци бе,нагли крадци,а не комунисти.Комунисти бяха,вашите бащи и майки,който постройха фабрики и заводи,мощна промишленост и земеделие на световно равнище.Те бяха комунисти(от комуна-заедно всички,в името на общо благо).А сега,тези крадците-ги обвиняват ТЯХ-вашите роднини,деди и бащи,че ТЕ-били виновни.Затова в блатото-до живот:ква,кваааа,докато измрете до последната семка.
14
Взели са коня но тъпанара не може да разбере че след войната не е имало с какво да се оре превозва и много доброволно са ги давали.Баща ми е събрал всички медни котли и ги е дал да направят жица да имат ток доброволно.А сега доброволно продадоха нивите си изядоха конете на кюфтета от глад и отидоха в испания италия да берат ягоди,малини в хиляди пъти по мизерни условия от социализма за жълти стотинки по 12 часа защо не ревете сега а?
15
ТОШО . / 2 / . КОНЧЕТО НЕ Е КУПЕНО С КРЕДИТ . А КЪЩАТА ТИ ДА , ИЛИ КОЛАТА ТИ . НИКОЙ НЕ ПОДАРЯВА ПАРИ . ДОКЪТО КОНЧЕТО Е РОДЕНО И ИЗРАСЛО В ДОМА СИ КАТО ТЕБ . ВСЕ ЕДНО ТЕБ ДА ВЗЕМАТ ОТ МАЙКА ТИ . НО И ТАКИВА НЕЩА СА ВЪШЕЛИ КОМУНИСТИТЕ В РУСИЯ . П.П НЕ САМО КОНЧЕТА СА ВЗИМАЛИ , А . ВСИЧКИЯ ИНВЕНТАР И ЖИВОТНИ С КИТО СИ ОБРАБОТВАЛ ЗЕМЯТА . А КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА ГРАДА , Х ИЛЯДИТЕ НАЦОИНАЛИЗИРАНИ /ЗАГРБЕНИ МАГАЗИНИ , ДЮКЯНИ , РБОТИЛНИЦИ , ФАБРИКИ ОТ КОМУНИСТИТЕ .. ТЕ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ НА ЧУЖ ГРЪБ .. И СЕГА ОТНОВО ВСИЧКО Е ТЯХНО .. . ПРИМЕРИ НА ИЗТОХ БЪЛГАРИЯ ГРАНИЧИ С КУРОРТИТЕ НА КОЧИНАТА ГЕОРГИ ГЕРГОВ , ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР , ЦУМ И ОЧЕ МНОГО . П . ОВ . К. ДОБРЕВ . ДР. КУРНЕЛИЯ И ОЩЕ МНОГО ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙ НИНИ ДРУГАРИ , КОМУНИСТИ , КАПИТАЛИСТИ . . ТЕ НАЦИОНАЛИЗИРАХА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС , СЕГА ЗАЩО РЕВАТ , ТОЙ Е У ТПХ , КАКТО И ГОЛЕМИЯТ .
16
wh0cd7681762 tetracycline purchase vardenafil going here buy elimite buy toradol ordering cafegot lisinopril seroquel
17
wh0cd679823 cialis online synthroid
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 10090
архив

Американец, англичанин и руснак решили да проверят къде ехото е най-дълго.

Отишли в Америка. Качили се на най-високата планина и американецът викнал:

- Ехооооо!

- Хо-хо... - отговорило Ехото.

Отишли в Англия. Качили се на най-високата планина, англичанинът извикал. Ехото отговорило:

- Хо...

Отишли в Русия, качили се на най-високата планина и руснакът извикал:

- Водкааааааа!

Ехото отвърнало:

- Где-где-где...

 

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
1368
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Пуснаха на свобода убиеца Джок Полфрийман - той иска да остане в България (ОБНОВЕНА)
x
Най-важното правило за всеки знак от зодиака
x