Консумацията на повече риба през бременността носи риск от затлъстяване за детето
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Научно изследване показва, че жените, които ядат повече от препоръчаните три пъти седмично риба по време на бременността си, раждат деца с по-голям риск от затлъстяване. Изследването, публикувано в "Джърнъл ъф Американ Медикъл Асосиейшън".
Учените са установили връзка между по-голямото количество риба, която бъдещата майки изяжда и рискът от затлъстяване на детето, но не са доказали причините за такава зависимост.
За бременните жени не е добре да прекаляват с рибата по време на бременността, защото макар и полезна за развитието на мозъка на плода, рибата съдържа голямо количество замърсители от водите, които обитава, като сред тях е например живакът, който може да бъде много опасен.
Изследването е направено сред повече от 26 000 бременни жени и е проследило включително и техните деца до 6-годишна възраст.