Конфиденциално писмо разкри тайни преговори за разделяне на Косово

Балкани

Конфиденциално писмо разкри тайни преговори за разделяне на Косово

9066
на 05.11.2018
Конфиденциално писмо разкри тайни преговори за разделяне на Косово
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Бившият европейски посредник за техническия диалог между Белград и Прищина в периода 2011-2012 година Робърт Купър, който беше един от ораторите на Белградския форум по сигурността, проведен на 17-18 октомври, в капацитета си на члена на съвета на Европейския съвет по външни работи, е написал „лично и конфиденциално“ писмо, базирано на впечатленията от визитата му в сръбската столица. В първия параграф на писмото, с което разполага прищинският вестник Gazeta Express, той разкрива, че предизвикващото спорове предложение за „размяна на територии“ между Косово и Сърбия не предвижда обмен на територии, а, според Купър, идеята на Белград е да получи населените със сърби територии в Северно Косово в замяна на признание на Косово като държава, съобщава Фокус.

препоръчано

„Ключова тема от дебата в Белград е предложението за „размяна на територии“; „цялостна сделка“, според която Сърбия ще си върне спорната територия (Северно Косово) в замяна на признание на Косово от страна на Сърбия. Не е ясно обаче дали разговорите (президентът на Сърбия Александър) Вучич – (президентът на Косово Хашим) Тачи ще доведат до нещо, нито дали изобщо някаква сделка може да бъде прокарана в Косово. Има да се свърши още много работа“, пише Купър в писмото, с което разполага вестникът. Освен другото, той отбелязва още, че президентът на Сърбия смята разрешаването на замразения конфликт с Косово за особено важно, дори по-важно от разрешаването на проблемите, с които Сърбия се сблъсква в сферите на върховенството на закона и демокрацията.

„Той си представя, че Брюксел има нужда от героичен балкански лидер, който сключва геополитически сделки, а всъщност това, което действително иска е предвидима, добре управлявана страна, която гледа собствената си работа и се разбира добре със съседите си“, пише Купър за Вучич. В писмото представителят на Съюза прави някои препоръки и заключения:

Сръбското ръководство изглежда все по-наясно, че, за да бъде сключена граничната сделка с Косово, то трябва да има ключови партньори в Европейския съюз, включително Германия. Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини трябва скоро да постави преговорите между Сърбия и Косово в дневния ред на Съвета по външни работи.

Ясното и открито несъгласие между САЩ и Германия беше поразително и тревожно. В зависимост от позицията на французите (нито един френски представител не е говорил на Белградския форум за сигурност), като това има потенциала да доведе до доста сериозен трансатлантически раздор. 

Европейските лидери и институциите на Съюза не трябва да изпускат от поглед този развиващ се парадокс: докато президента Вучич отключва една врата към ЕС, като върви към сключване на споразумение с Косово, той затваря друга като консолидира авторитарното си управление и увеличава контрола си върху вътрешните работи на Сърбия.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последната неделя на септември: Везните да не си губят времето с излишни срещи, Скорпионът да не атакува чужди територии
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК