Вход
София
Времето в София 18 o C

Костадин Паскалев пред ПИК: Нинова и Кирил Добрев са двете лица на една монета. Проект на Мая Манолова няма перспектива

Костадин Паскалев пред ПИК: Нинова и Кирил Добрев са двете лица на една монета. Проект на Мая Манолова няма перспектива

на 05.06.2020
118798
0
Костадин Паскалев пред ПИК: Нинова и Кирил Добрев са двете лица на една монета. Проект на Мая Манолова няма перспектива
Автор: Симо Русев
05.06.2020
0
118798

Знаковият социалист Костадин Паскалев, който е член на Националния съвет на БСП и бивш министър на регионалното развитие от кабинета "Сакскобургготски", коментира пред ПИК безсилието в поведението на парламентарната група в условията на извънредно положение, защо не работят икономическите мерки, защо Корнелия Нинова и Кирил Добрев са двете лица на една и съща политика и възможен ли е въобще консенсус в Столетницата, където се търси врагът с партиен билет.

Проектът на Мая Манолова според него е лишен от перспектива.

- Г-н Паскалев, адекватно ли беше поведението на "Позитано" 20, а и на парламентарната група в условията на извънредно положение?

- В интерес на истината на мен ми е трудно да направя оценка, но мога да кажа, че има неща, които са категорично пропуснати. Първо, мярката 60/40 засега все още не е дала нито един лев на българския бизнес. Второ, по марката за подкрепа от близо 10 000 лева засега все още не са оценени проектите и също не е даден нито лев на българския бизнес. Трето, по мярката за средни предприятия в подкрепа до 100 000 лева към днешна дата дори не е открита процедурата, камо ли да са изпратени средства.

Смятам, че в това отношение БСП направи сериозен пропуск. Това е моето категорично заключение и смятам, че в това отношение БСП категорично има пропуск.

Корнелия Нинова се готви за летален изход! Взе си за пиар погребален агент

Корнелия Нинова се готви за летален изход! Взе си за пиар погребален агент

Корнелия Нинова усърдно се подготвя за летален изход на...

на 03.06.2020

- Казвате ли ми, че Корнелия Нинова е съучастник в тези пропуски в икономическия аспект на кризата?

- Ами поне крайните и действия говорят за това, че няма някаква активност в интерес на българските граждани.

- Защо според вас е така, това оперативна немощ на Корнелия Нинова ли е, или да подозираме някакво нейно съглашателство?

- Ами аз не подозирам съглашателство, но смятам, че както в правителството, така и в БСП има немощ.

- Сега се тръгва отново на изборните конференции по области и общини, половината от които не са проведени, като това се оправдаваше с блокажа заради кризата. Дали там тече действително легитимен и демократичен процес по издигане на кандидатури, или връх взима другата тенденция за натиск, преса и търсене на врага с партиен билет, ще бъдат ли изключвани различно говорещи като Георги Гергов? Що за нов жанр е формата "на подпис"?

ЧЕРВЕНИ ВОЙНИ: Страх тресе Нинова, клекна на опозицията за пленум на живо

ЧЕРВЕНИ ВОЙНИ: Страх тресе Нинова, клекна на опозицията за пленум на живо

Изпълнителното бюро на БСП взе решение за свикване на...

на 03.06.2020

- Нека да започна отзад напред.

Първо, нали си давате сметка, че българското правителство за пръв път вчера заседава присъствено. От тази гледна точка при особените извънредни обстоятелства аз мисля, че е допустимо да се вземе решение и "на подпис", което обаче след това трябва да бъде санирано на заседание на Националния съвет.

Доколкото разбирам, така или иначе Национален съвет ще има на 13 юни. Това означава, че тогава би могло да се постигне това саниране, ако членовете на Националния съвет смятат, че такава необходимост има. Тоест това не е проблем.

Второто, което се коментира - за изключвания, това е работа на основните организации. Това не е работа на Националния съвет. Така че пловдивските структури би следвало да си вземат решение кой им харесва за председател и кой не им харесва. И те са единствено компетентни да вземат съответното решение.

Търсенето на врага с партиен билет в общи линии води до едно единствено нещо - намаляване дееспособността на партията. Това се отнася за всеки политически субект, не само за БСП. Това се случи и с ГЕРБ, когато търсеха врага в лицето на Цветан Цветанов.

- Двете основни кандидатури за лидер на БСП, които се лансират в публичното пространство, са Корнелия Нинова и нейният заместник Кирил Добрев. Социалисти обаче считат, че те са двете лица на една и съща политическа линия?

- Аз споделям това разбиране, защото в крайна сметка в рамките на последните четири години те управляваха съвместно партията. Как да са нещо различно? Ако са имали някакво несъгласие, би трябвало някой от тях да си е тръгнал. След като не си е тръгнал, това означава, че провежданата политика е била споделена.

- Дали оттук нататък е възможен консенсус, разговор в партията, компромис от страна на следващия лидер, или нещата са стигнали до разпад и крайно разделение?

- Моят коментар е много елементарен. Очевидно е, че най-добре би било трето лице да е председател.

- Имате ли вие ваш фаворит, ваша кандидатура, която бихте лансирали и подкрепили?

- Към настоящия момент не. 

- Това не звучи обаче оптимистично. Ще се реанимира ли при това положение политикоопределящата, формиращата роля на Националния съвет, или решенията - накъде да върви БСП, ще продължат да се взимат на коляно от лидера и приближените му?

- Това е вярно. Аз споделям тази ваша оценка. Онова, което мисля категорично, е, че в държавата има необходимост да има силна опозиция. Необходим е политически субект, който да реагира абсолютно опозиционно и категорично, включително да смени това управление. Ако БСП не се справи с тази задача и не повиши роля на на Националния съвет, тогава очевидно ще се появят и други субекти, които ще свършат тази работа.

- Понеже вие споменавате евентуалната поява на нови политически субекти, дали такава алтернатива се явява проектът, прокламиран от Мая Манолова, или това, което тя прави, е изсмукване на кръв от структурите на БСП?

- Не мисля, че този проект има перспектива.                      

Сподели:
свързани новини
ДРУГАРСКИ ОГЪН! Жаблянов скочи на шефката си Нинова: Налага се силов подход! Това не е БСП ДРУГАРСКИ ОГЪН! Жаблянов скочи на шефката си Нинова: Налага се силов подход! Това не е БСП
БСП има парламентарна група в парламента, чиято дейност...
на 03.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 1175
архив

- Бях толкова глупава като млада... - Не го преживявай... Ти и сега младееш.

няма нови новини
Днес: 58
hot
най-четени новини в момента
сега
1431
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов свидетелства по разследването за аферата на "Дондуков 2" (НА ЖИВО)
x
ГОЛЯМ ПРАЗНИК: Почитаме една от най-обичаните светици в България - черпят и пет хубави имена
x