Вход
София
Времето в София 20 o C

Красин Кръстев: Не трябва да се допуска новото ЦСКА във „В“ група

Красин Кръстев: Не трябва да се допуска новото ЦСКА във „В“ група

на 10.10.2015
630
1
Красин Кръстев: Не трябва да се допуска новото ЦСКА във „В“ група
Автор: ПИК
10.10.2015
1
630

Доскорошният мениджър на лицензионната комисия Красин Кръстев се изгуби от светлините на прожекторите. В момента той е в Швейцария, далеч от българския футбол. Въпреки това Кръстев продължава да се интересува и да следи случващото се у нас. Докато беше за кратко в България, Красин Кръстев даде интервю за "7 дни спорт".

- Г-н Кръстев, какъв е вашият коментар за последните събития около ЦСКА?

- Чета и набавям информация само чрез медиите. Ако имате предвид желанието на ЦСКА клубът да играе във "В" група с новото дружество, което да вземе членството на стартото, зачитайки всички правила на УЕФА и на ФИФА, с които правната комисия и БФС трябва да се съобразят, аз не мисля, че чисто нов клуб може да играе във "В" група със старо членство. Основното правило е, че ако се създава нов клуб, той трябва да започне от най-ниската част на аматьорския футбол, а ако той наследява някое друго дружество, приема активите, но е длъжен да наследи и пасивите, иначе казано, всички задължения. Тогава вече то наследява и правото на участие, което влиза в активите. Правилникът не разрешава да се разделя актив от пасив. Ако един отбор фалира, си върви цялата процедура по несъстоятелност и тогава е ясно, че всичко отива на кино. Но ако на негово място дойде друг отбор, той не може да изземе само положителната страна или активите или пък само участието му, да речем, в конкретния случай във "В" група. Трябва да се поемат и задълженията, а поемат ли се и дълговете, се обезсмисля процедурата по влизане на ново дружество.

- Има ли смисъл ФК ЦСКА да иска от правната комисия да вземе само членството на стария клуб?

- Аз коментирам само принципите, които са залегнали в правилника на УЕФА, ФИФА и реципрочно на БФС. Това са принципи при определянето на новите членове, при прехвърлянето на собственост или пък членство. Като цяло така са измислени правилата, че такъв тип приемственост да не може да се случи. В случай че през лятото, когато беше регистрирано новото дружество, то бе заявило участие в "А" окръжна, тогава нещата щяха да седят по друг начин.

- Какво решение очаквате да вземе правната комисия?

- Да не разреши на чисто нов клуб да участва във "В" група. Казвам го със съжаление, защото знам колко многобройна е фенската маса на ЦСКА. Ясно е, че е неприятно, но това е истината. С тези нови цифри, че клубът дължи не 20, не 30, а 56 млн. лв., нещата стават много сложни и тежки. Тази цифра е стряскаща за всякакъв калибър бизнесмени, да не говорим за нормалните хора. На тази база въобще не ми е ясно как ще стане възстановяването на клуба. Истината е, че това е много голям клуб и всички трябва да си признаем, че без ЦСКА българският футбол не е същият. Но от друга страна, години наред там се е крало безогледно.

- Редно ли е при отказ да играе във "В" група новото дружество ЦСКА да купи лиценз на отбор от "А" група?

- Лиценз не се купува. Това е друго основно правило, което е залегнало при лицензирането. Вие не можете да купите лиценз на който и да е клуб. Може да се купи капиталът на дружеството, което има лиценз, но самият лиценз не се продава и не се купува. Т. е. не можете да отидете в даден клуб и да си поискате да купите само лиценза, защото той върви с отбора. Тогава, ставайки собственик, придобивате и лиценза. Това се случва по Търговския закон. В правилата за национално лицензиране на БФС ясно е написано, че лиценз не може да се купува или преотстъпва и затова е редно с тези термини да не се спекулира.

- Ако всичко по правилник е ясно, а то е защо въобще е нужно БФС да назначава правна комисия?

- Честно казано, не знам, най-вероятно, когато се състои заседание на правната комисия, редно е след това освен за самото решение, което ще вземат, да обяснят и защо се събират. Но това е по-малкият въпрос, важно е какво ще решат. В комисията има достатъчно сериозни юристи и ми се струва, че не биха направили такъв сериозен гаф да разрешат нов клуб да играе във "В" група. Искам правилно да ме разберат хората, говоря за принципа, въобще не влизам в конкретика дали става въпрос за ЦСКА или за "Левски". Така трябва да се постъпва с всички. Не трябва да правим прецедент, защото утре на това дередже, на което е ЦСКА, може да има друг клуб от "А" и "Б" група и всеки един от тях може да си прави такива т.нар. врътки, защото това си е врътка спрямо другите. И да си трупа едни големи задължения, а след това по този начин да не ги връща, отивайки на едно празно място, където няма как да бъдат иззети от кредитори и държава. Идеята на финансовия феърплей е точно обратната, да се накарат клубовете да работят по правилата на финансовата дисциплина и прозрачност. Прозрачността трябва да бъде изцяло във всяка една от сферите на футбола, особено при спонсорските договори например. Лицензионната комисия има право да преценява доколко спонсорските договори са реални, доколко те не са завишени или занижени и доколко през спонсорски договори например няма някаква друга скрита цел. Всички се сещат каква може да бъде тази цел.

- Какви биха били санкциите към футболния съюз, ако все пак той каже "да" на новото ЦСКА?

- Каква ще бъде санкцията от УЕФА и ФИФА, зависи и от това как ще се разгледа този случай и кой и по какъв начин и дали ще сезира ФИФА и УЕФА. Защото в интерес на истината, ако никой не сезира ФИФА, може и да няма никакви санкции и образно казано, да мине врътката. Но при положение, че в този клуб има много задължения, доста фирми, хора, държавата има да взима много пари, не вярвам, че именно всички те ще оставят нещата така и няма да бъде сезирана ФИФА. Ако наистина се стигне до сезиране, ще има санкция към БФС, но каква ще бъде санкцията, не е много ясно, ще ви кажа защо. В такива моменти казваме така, когато нещата опрат до правната страна на въпроса, много е важно как се четат документите от самите юристи и какви са самите документи. Законът може да бъде тълкуван по един, по втори, та дори и по пети начин, но вече казах какъв е основният принцип, който обслужва правилата и законите. Ако, както е в случая, имаме един клуб, който е в долно аматьорско ниво и иска да прескочи едно ниво на футбола, за да влезе в по-горно, тук вече имаме съвсем различен и нов казус и отново зависи как ще бъде прочетен от юриста на ФИФА. Най-вероятно обаче моята прогноза е следната: Колкото и да е неприятна тя за феновете на ЦСКА, такава врътка не би минала нито в БФС, нито във ФИФА.

- От всичко казано дотук от вас става ясно, че може би единственият вариант за настоящото ръководство на ЦСКА да остане отборът във "В" група е да търси оздравяване на ПФК?

- Честно да ви кажа, при тези дългове не виждам много смисъл от оздравяване на един такъв фалирал клуб. Иначе по принцип аз съм за този вариант ЦСКА да мине през оздравителен процес. Самият аз съм казвал неведнъж, че в клубове като ЦСКА, "Левски" пък и други големи български има много голям потенциал. Проблемът обаче тук е в голямата задлъжнялост на клуба. При такива задължения се съмнявам, че клубът ще може да се справи дори с оздравителна програма без помощта на външни сериозни инвеститори.

- От всичко, което казахте, смятате ли, че ЦСКА малко съмнително е получавал лиценз в предходните години?

- Това, което мога да кажа, и по моя информация е, че винаги ЦСКА в годините е имал финансови затруднения, но никога цифрите не са били като сегашните. Например по времето на ТИТАН 2013 г. те отписаха едно много голямо задължение на клуба. Проблемът за мен идва от това, че още от 2011 г. аз лично съм искал ръководството на футболния съюз да наложи стриктно спазване на правилата за финансов феърплей, за да не може да се получават такива дисбаланси с финансови колапси на клубовете.

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
ЦСКА отдавна нищо не плаща НЯМА ДА ПЛАЩА И ЗА НАПРЕД!Мястото на червените мошеници -комунисти не е във В ГРУПА.тОВА Е НОВ ОТБОР НОВО ДРУЖЕСТВО.директно в А ОКРЪЖНА И НУЛЕВ СЕЗОН ЗА СВИНКИТЕ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Красотата изисква жертви. Жена ми е красива, а аз - жертва...

няма нови новини
Днес: 120
hot
най-четени новини в момента
сега
2295
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК! Борисов с важна новина за ужилените от "Олимпик" (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топастроложката Алена с пълен хороскоп за днес
x