Вход
София
Времето в София 11 o C

Кратко и ясно за маските: Защо се налага да ги носим, откъде да се сдобием... Логиката е следната: Всеки може да е болен!

Кратко и ясно за маските: Защо се налага да ги носим, откъде да се сдобием... Логиката е следната: Всеки може да е болен!

на 31.03.2020
82220
0
Кратко и ясно за маските: Защо се налага да ги носим, откъде да се сдобием... Логиката е следната: Всеки може да е болен!

Дебатът за носенето на маски след заповедта на здравното министерство задължително да се носят от всички на обществени места излиза извън контрол.

Въпреки обясненията на щаба вече цял месец по въпроса сутрин и вечер, се оказва, че много хора не са си направили труда да се информират дори за най-елементарните факти около спецификата на разпространението на коронавируса. На това се дължи и неразбирането им относно необходимостта от носене на маски.

Ето няколко прости факта, повтаряни денонощно от щаба от месец насам: 

- Заразените с коронавирус са носители на заразата в продължение на поне 21 дни. 

- Много от заразените с коронавирус нямат НИКАКВИ симптоми и голям процент от тях никога изобщо не разбират, че са били носители и че са заразявали хората около тях в продължение на седмици. 

- Носенето на маска възпрепятства попадане на биологичен материал от заразени върху различни предмети и повърхности. Например, стоки в магазина, около които може неволно да са се изкашляли или изкихали, и с това да поставят следващия клиент, който ги вземе, в риск. Същото важи за гишета в административни сгради или повърхности в градския транспорт. 

- Коронавирусът се разпространява на два метра по въздушно-капков път, а при определени по-ниски температури и висока влажност на въздуха, дори и на 7-8 метра. Ако обаче заразеният е с маска, поне 30% от молекулите на вируса остават в маската, а останалите се разпространяват най-много на метър. 

От всички тези данни, повтаряни многократно от експертите в последния месец става пределно ясно защо трябва всички да носят маска. 

Всеки е потенциално заразен, тъй като може да е преносител дори да няма симптоми. Тоест, предписанието на СЗО болните да носят задължително маски, вече се отнася до всеки човек, тъй като никой не може да каже дали е носител или не. 

Относно липсата на маски в аптеките, което се ползва като мотив от много хора да не изпълняват предписанията на здравните власти, вече също стана пределно ясно, че заповедта не касае медицинските маски. Медицинските маски са за медиците. За населението вече има достатъчен брой платнени маски с два или три пласта, а някои дори са с активен въглен.

Щабът обясни многократно, че медицинските маски и платнените имат еднакъв ефект. Те не позволяват на биологичен материал от лицето, което ги носи, да преминава свободно във въздуха и върху заобикалящите го повърхности.

Платнените маски са налични в почти цялата магазинна верига в областните градове, а обявите за продажби на маски онлайн с доставка са хиляди - цените варират от 2 лв. до 20 лв., като най-скъпите са дизайнерски със специални апликации, камъни, перли и всякакви модни екстравагантности.

Маска може да си изработи всеки и в домашни условия с две парчета плат, оразмерени според големината на лицето му, и два ластика от двете страни, обиковена игла и малко обикновен конец, с които да се зашие ластика за плата. 

И да, ще глобяват. И така е редно да бъде, защото българите не спазваме правила, ако няма санкции.

Аз не знам дали не съм болна и не мога да се закълна. Може просто да нямам симптоми. Все още. 

Може днес да не съм, но утре след пазаруване в аптеката, вече да съм. Може 10 дни да съм заразена, да го предавам през това време и чак на 11-я да имам симптоми. Може никога да нямам симптоми, а само да заразявам. Ще нося маска, за да не пострадат другите заради мен..

Всеки е потенциално заразен. Затова спрете да мрънкате и носете маска.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30489
архив

- Тоя малкия на снимката виждаш ли го? Значи, довечера в шест отиваш да го прибереш от детската градина!

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
1481
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x