ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Източнородопското село ще събере отново не само певци, поети и музиканти от балканските страни, но и изследователи на разорението на Тракийските българи и техни потомци.
Откриването на фотоизложба „Бадемовата Хухла” в селското читалище от 11 часа на 1-ви май ще даде старт на празника. След това гостите ще изкачат хълма Илинденя, където ги очакват гергьовски люлки и пикник със скара. Следобед любознателните могат да разгледат Свелището водопад, Камъните на цар Дарий и Родостица / Калето на Хухла/ или да отидат до тракийските разкопки край село Микро Доксипара в Гърция и вила Армира край Ивайловград.
Вечерта на 1-ви май в селското читалище от 19 и от 20 часа ще бъде прожектиран документалният филм за експортирането на солунските българи през юни 1913 година с кораби в концлагер на остров Трикери (Гърция), където повечето умират при нечовешки условия. Автор на филма е Георги Дракалиев, внук на Коста Хаджиев, първият изследовател на хухленските родове.
На 2-ри май от 9:30 часа в центъра на селото ще започне кръгла маса на открито „Геноцидът - сто години по- късно”.
Ще бъдат дискутирани темите: „100 години от завръщането на Малоазийските българи“, „101 години от разорението на Тракийските българи“, „Къде бяха държавата и църквата?“, „Какво остана в историята, в литературата, в учебниците, в киното, в театъра?“.
Участниците ще изработят и гласуват петиция до Народното събрание, съобщи Иван Бунков. Според него една от най-важните теми е как да направим новия прочит на историята така, че да не се смразяме, а истината да ни просветли, да си простим и да се сдобрим?
Именно как балканските народи заедно се веселят, а не враждуват, ще демонстрират Майските Мистерии на Хухла 2014. На 2-ри май следобед акордеонистът Нешко Нешев и цигуларят от Турция Недим Налбантоглу с вселенско надсвирване ще накарат мало и голямо да се хване на нашенско хоро, а гости от Гърция ще редуват сиртаки с ръченица.
На 2-ри май ще бъде връчена и тазгодишната награда „Почетен селянин“ на Мистериите на Хухла. Преди това в кръчмата "Центъра на света" ще има яко надхапване с прясно козе, овче и краве сирене, баници, ястия от нахут, тахън, лапат, георгьовденско агне, свинско, телешко и риба и скара, сусамки, хухленска баклава и всичко това полято обилно с одринско вино, драмска ракия и козешка бърканица.


