ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Нела Христова, Габрово
Необходими продукти:
1 кг картофи
2 шепи коприва
1 яйце
2-3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
2-3 с.л. едро счукани орехови ядки
сол
олио
суха панировка – смес от пшеничени и овесени трици, счукано ленено семе
Начин на приготвяне:
Измитите и необелени картофи се сваряват (варя ги на пара в тенджера под налягане). Горещи се обелват и веднага се намачкват (използвам преса за картофи). Добре почистената и измита коприва само се попарва в малко вряща вода, за да омекне. Като поизстине, се нарязва на ситно. Смесват се картофите, копривата, яйцето, ситно нарязаният лук, орехите и сол. От сместа с навлажнени ръце се оформят кюфтета (котлети). Овалват се в сухата панировка. Нареждат се в тава с намаслена хартия за печене. Намасляват се добре с четка, потопена в олио. Пекат се първоначално на силна фурна - 200°С, и след като леко се зачервят, температурата се намалява на умерена - 180°С.