Лайка и шипка са сред най-търсените билки в Пловдивско

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Лайка и шипка са сред най-търсените билки в Пловдивско

18905
на 26.02.2015
Лайка и шипка са сред най-търсените билки в Пловдивско
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Шипка, лайка, липа, мента и корен от коприва са най-търсените и изкупувани билки в Пловдив и региона.

препоръчано

Повече от 6 хиляди тона са изкупените билки в Пловдивско през 2014 година, посочиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Само 3 156 788 килограма са реализираните количества. През миналата година са продадени 577 805 кг плод от шипка, повече от 380 000 кг са продадените количества липата и мента, продадени са и 615 000 кг лайка.

Поради повишено търсене на пазара, през последните години все повече от билкозаготвителите работят с култивирани лечебни -  мента, дилянка, шипка, маточина, лавандула и пирински чай, отчитат още от РИОСВ. От диворастящите лечебни растения най-големи количества се събират от черна и червена боровинка (плод и листа), шипка (плод), липа, бъз (плод и цвят), лайка и жълт кантарион.

68 са регистрираните билкозаготвителни пунктове в РИОСВ – Пловдив, но реално работещи към момента са 29, поясняват от инспекцията в Пловдив./topnovini.bg

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК