Вход
София
Времето в София 7 o C

Ливан обяви рамка за непреки преговори с Израел за уреждане на спора за границите

Ливан обяви рамка за непреки преговори с Израел за уреждане на спора за границите

на 01.10.2020
9820
0
Ливан обяви рамка за непреки преговори с Израел за уреждане на спора за границите
Автор: ПИК
01.10.2020
0
9820

Председателят на ливанския парламент Набих Бери обяви днес рамка за непреки преговори с Израел за демаркацията на морската и сухопътната граница между двете страни, съобщи БТА.

Премиерът на Ливан подаде оставка

Премиерът на Ливан подаде оставка

Новоназначеният за министър-председател на Ливан Мустафа...

на 27.09.2020

"През последните 10 години призовавам ООН да очертае морската граница", каза Бери на пресконференция. Той заяви, че ще бъдат проведени срещи в представителството на ООН в Накура, Южен Ливан, под егидата на координатора на световната организация. Израелският енергиен министър Ювал Щайниц приветства това развитие и каза, че целта на Израел е да сложи край на спора за морската граница, "за да помогне за разработването на природни ресурси в полза на всички народи".

По думите му Израел с готовност очаква започването на преки преговори в близко бъдеще. Бери каза, че двете страни са поискали САЩ да действат като посредник за демаркацията на границите. Той заяви, че след като бъде постигнато споразумение, то ще бъде подписано от Ливан, Израел и Временните сили на ООН в Ливан.

Израелското енергийно министерство каза, че преговорите за демаркацията на границите може да започнат в щабквартирата на силите на ООН в Накура след завършващия на 9 октомври еврейски празник Сукот.

САЩ приветстваха постигнатото съгласие между Израел и Ливан за рамка за преговори за уреждане на отдавнашния спор за границите, отбелязва Ройтерс. Американският държавен секретар Майк Помпейо каза, че обсъжданията между двете страни, които все още официално са в състояние на война, "могат да доведат до по-голяма стабилност, сигурност и благоденствие за ливанските и израелските граждани".

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19087
архив

- Как се прибра снощи? - Нормално... тъй или иначе щях да сменям телефона... а и тези два зъба почти не ги ползвах.

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x