Вход
София
Времето в София 17 o C

Ливан пленява с ястия на 7 000 години

Ливан пленява с ястия на 7 000 години

Финикийците са измислили консервирането
на 17.12.2012
10111
1
Ливан пленява с ястия на 7 000 години

В древна Финикия или днешен Ливан можете да откриете изобилие от зеленчуци и плодове, както и много морски дарове. Ливанските ястия са на повече от 7000 години. Може би това е една от причините специалитети на този народ да са изключително вкусни, но и трудни за приготвяне. Сложно е дори да си направиш хляб. Много от съвременните експерти са категорични, че ливанската кухня е здравословна, макар и питателна. Булгурът е важен елемент в културата на Ливан. Той се използва дори и в десертите. Не можете да сбъркате ястията на арабския народ, защото те винаги изненадват с подправки.  Освен древни специалитети, наследство от финикийците е останал и най-добрият метод за съхранение на храна – консервирането.

Картофи

 Необходими продукти:

2 с. л. зехтин

1 (200г) глава кромид лук

2 скилидки чесън

2 ч. л. смлян кимион

2 ч. л. смлян кориандър

4 (800 г) картофа

400 г консервирани домати

1 с. л. доматено пюре

1 ч. л. захар

1 ч. л. сол

310 мл вода

300 г консерва нахут

ситно нарязани листа кориандър (магданоз)

 

Начин на приготвяне:

Загряваме зехтина в тиган. Запържваме лука, нарязан на филийки, както и пресования чесън. Добавяме кимион и кориандър. Пържим още две минути, за да може продуктите да поемат подправките. Слагаме и картофите, нарязани на едро. Разбъркваме често, докато леко покафевеят. Едва след това добавяме и нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата. Поръсва се с 1 ч. л. сол. Задушаваме ястието на умерен огън за 25 минути. Прибавяме кориандъра и нахута. След две три минути ги сваляме от огъня.

 

 

 

 

 

 

Салата  

 

Необходими продукти:

1 връзка магданоз

1 домат

2-3 стръка зелен лук

2 с. л. булгур

1 скилидка чесън

зехтин на вкус

1 с. л. лимонов сок

сол на вкус

3-4 листа джоджен

1 лимон

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме магданоза на ситно. Слагаме го в купата за салата и отгоре слагаме парченцата домати. Поръсваме с нарязаните стръкчета лук. Попарваме булгура с вода за около 5-6 минути. Поръсваме и него отгоре. Пасираме чесъна и разбиваме със зехтина, солта и лимоновия сок. Поливаме салата. Отгоре слагаме джоджен и шайба лимон.

 

 

Риба със сусамов тахан

 

Необходими продукти:

60 мл зехтин

2 глави кромид лук

4 филета от бяла риба

1/2 ч. л.. сол

1/2 ч. л. смлян черен пипер

125 мл сусамов тахан

2 с. л. лимонов сок

лимонови резени

2 с. л. ситно нарязан магданоз

 

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на дребно и го запържваме за около 15 минути. Рибата подреждаме в тава. Отгоре наръсваме със сол и черен пипер. Смесваме тахана с лимоновия сок и разбъркваме. Мажем филетата. Поръсваме със запържения лук. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса поне за 20 минути. Преди да сервираме филетата, ги поръсваме с нарязания на ситно магданоз. Сервираме я с лимонови резени.

 

 

 

 

Табуле

 

Необходими продукти:

4 връзки магданоз

1 домат

1/2 бр. краставица

300 г булгур

2 лимона

1 глава кромид лук

30 мл зехтин

сол

 

Начин на приготвяне:

Заливаме булгура с вряща вода. Оставяме го да попие – около час и половина. Отцеждаме го. Измиваме магданоза. Махаме дръжките и останалото нарязваме в купа. Прибавяме доматите без семките, както и краставиците, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме със ситно нарязан лук, както и прясно изцеден лимонов сок. Прибавяме и булгура. Поливаме със зехтин, поръсваме със сол. Разбъркваме и оставяме да престои два часа.

 

 

 

 

Кекс

 

Необходими продукти:

200 г краве масло

1 с. л. настъргана портокалова кора

165 г захар

3 яйца

80 г грис

125 г ситно смлени бадеми

225 г брашно с бакпулвер

200 г кисело мляко

125 мл портокалов сок

35 г филирани бадеми

За сиропа:

220 г захар

60 мл вода

125 мл портокалов сок

Начин на приготвяне:

 

Взимаме кръгла тава и отгоре слагаме хартия за печене. Разбиваме маслото със захарта и кората на портокала. Прибавяме яйцата едно по едно. След всяко, тестото се разбърква хубаво. Слагаме още гриса, бадемите, брашното, киселото мляко и портокаловия сок. Отново разбъркваме добре. Едва тогава наливаме тестото в тавата. Отгоре поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса близо час. След като изключим фурната, слагаме върху тавата алуминиево фолио и оставяме сладкиша вътре за десетина минути. След това правим сиропа. Той се прави като всички продукти се смесят в малка тенджерка. Слагаме я на котлона и разбъркваме като гледаме да не кипне. След това се оставя да кипи за пет минути и то без да бъркаме. По този начин се сгъстява. Когато го махнем от огъня, го оставяме за 10 минути и едва тогава поръсваме сладкиша.

 

 

Сподели:
Напиши коментар »
(1)
1
If you wrote an article about life we'd all reach enlethtenming.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого ще подкрепите за кмет на София?
Общо гласували: 9811
архив

Как се нарича умен човек в САЩ? - Турист. 

няма нови новини
Днес: 265
hot
най-четени новини в момента
сега
3010
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Пуснаха на свобода убиеца Джок Полфрийман - той иска да остане в България (ОБНОВЕНА)
x
ТАЙНАТА ПАДНА: Биолози разкриха как се живее дълго
x