BG EN

Ливан пленява с ястия на 7 000 години

Световна кухня

Ливан пленява с ястия на 7 000 години

40990
на 17.12.2012
Ливан пленява с ястия на 7 000 години

Финикийците са измислили консервирането

В древна Финикия или днешен Ливан можете да откриете изобилие от зеленчуци и плодове, както и много морски дарове. Ливанските ястия са на повече от 7000 години. Може би това е една от причините специалитети на този народ да са изключително вкусни, но и трудни за приготвяне. Сложно е дори да си направиш хляб. Много от съвременните експерти са категорични, че ливанската кухня е здравословна, макар и питателна. Булгурът е важен елемент в културата на Ливан. Той се използва дори и в десертите. Не можете да сбъркате ястията на арабския народ, защото те винаги изненадват с подправки.  Освен древни специалитети, наследство от финикийците е останал и най-добрият метод за съхранение на храна – консервирането. Картофи  Необходими продукти: 2 с. л. зехтин 1 (200г) глава кромид лук 2 скилидки чесън 2 ч. л. смлян кимион 2 ч. л. смлян кориандър 4 (800 г) картофа 400 г консервирани домати 1 с. л. доматено пюре 1 ч. л. захар 1 ч. л. сол 310 мл вода 300 г консерва нахут ситно нарязани листа кориандър (магданоз)   Начин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган. Запържваме лука, нарязан на филийки, както и пресования чесън. Добавяме кимион и кориандър. Пържим още две минути, за да може продуктите да поемат подправките. Слагаме и картофите, нарязани на едро. Разбъркваме често, докато леко покафевеят. Едва след това добавяме и нарязаните на кубчета домати, доматеното пюре, захарта и водата. Поръсва се с 1 ч. л. сол. Задушаваме ястието на умерен огън за 25 минути. Прибавяме кориандъра и нахута. След две три минути ги сваляме от огъня.             Салата     Необходими продукти: 1 връзка магданоз 1 домат 2-3 стръка зелен лук 2 с. л. булгур 1 скилидка чесън зехтин на вкус 1 с. л. лимонов сок сол на вкус 3-4 листа джоджен 1 лимон   Начин на приготвяне: Нарязваме магданоза на ситно. Слагаме го в купата за салата и отгоре слагаме парченцата домати. Поръсваме с нарязаните стръкчета лук. Попарваме булгура с вода за около 5-6 минути. Поръсваме и него отгоре. Пасираме чесъна и разбиваме със зехтина, солта и лимоновия сок. Поливаме салата. Отгоре слагаме джоджен и шайба лимон.     Риба със сусамов тахан   Необходими продукти: 60 мл зехтин 2 глави кромид лук 4 филета от бяла риба 1/2 ч. л.. сол 1/2 ч. л. смлян черен пипер 125 мл сусамов тахан 2 с. л. лимонов сок лимонови резени 2 с. л. ситно нарязан магданоз   Начин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме за около 15 минути. Рибата подреждаме в тава. Отгоре наръсваме със сол и черен пипер. Смесваме тахана с лимоновия сок и разбъркваме. Мажем филетата. Поръсваме със запържения лук. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса поне за 20 минути. Преди да сервираме филетата, ги поръсваме с нарязания на ситно магданоз. Сервираме я с лимонови резени.         Табуле   Необходими продукти: 4 връзки магданоз 1 домат 1/2 бр. краставица 300 г булгур 2 лимона 1 глава кромид лук 30 мл зехтин сол   Начин на приготвяне: Заливаме булгура с вряща вода. Оставяме го да попие – около час и половина. Отцеждаме го. Измиваме магданоза. Махаме дръжките и останалото нарязваме в купа. Прибавяме доматите без семките, както и краставиците, нарязани на дребни кубчета. Поръсваме със ситно нарязан лук, както и прясно изцеден лимонов сок. Прибавяме и булгура. Поливаме със зехтин, поръсваме със сол. Разбъркваме и оставяме да престои два часа.         Кекс   Необходими продукти: 200 г краве масло 1 с. л. настъргана портокалова кора 165 г захар 3 яйца 80 г грис 125 г ситно смлени бадеми 225 г брашно с бакпулвер 200 г кисело мляко 125 мл портокалов сок 35 г филирани бадеми За сиропа: 220 г захар 60 мл вода 125 мл портокалов сок Начин на приготвяне:   Взимаме кръгла тава и отгоре слагаме хартия за печене. Разбиваме маслото със захарта и кората на портокала. Прибавяме яйцата едно по едно. След всяко, тестото се разбърква хубаво. Слагаме още гриса, бадемите, брашното, киселото мляко и портокаловия сок. Отново разбъркваме добре. Едва тогава наливаме тестото в тавата. Отгоре поръсваме с филирани бадеми. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса близо час. След като изключим фурната, слагаме върху тавата алуминиево фолио и оставяме сладкиша вътре за десетина минути. След това правим сиропа. Той се прави като всички продукти се смесят в малка тенджерка. Слагаме я на котлона и разбъркваме като гледаме да не кипне. След това се оставя да кипи за пет минути и то без да бъркаме. По този начин се сгъстява. Когато го махнем от огъня, го оставяме за 10 минути и едва тогава поръсваме сладкиша.    
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 37
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК