ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Как влияе на здравето цветът на храните, които консумираме? Светлана Иванова, Плевен
Последни проучвания показват, че цветът на храната, особено на плодовете и зеленчуците, влияе значително върху физическото и емоционалното състояние на човека. Например, червените зеленчуци и плодове съдържат веществата ликопен и кварцетин, които нормализират кръвното налягане, гонят депресията, понижават лошия холестерол в кръвта, предпазват от рак на простатата.
Оранжевите храни са богати на бета-каротин, ликопен, калий и витамин С. Те стимулират производството на колаген за здрави стави, помагат на организма да се освободи от отрови, намаляват риска от очни заболявания.
Естествено жълтите храни съдържат магнезий. За това действат разхлабващо и са подходящи при затегнат стомах, активират обмяната, подобряват концентрацията, предпазват от болести на сърцето и костите. Зелените ястия са богати на хлорофил, фибри, лутеин, магнезий, калций, фолиева киселина, витамин С и бета каротин. Те намаляват действието на канцерогените фактори и стимулират всички телесни функции.
Лилавосините зеленчуци и плодове съдържат фитохимикали, които пазят от ракови и сърдечно-съдови заболявания, подобряват паметта и вътреклетъчните процеси, забавят процеса на стареене. Изключително полезни са за правилното функциониране на щитовидната жлеза.