Вход
София
Времето в София 13 o C

Магическите сили на метлата - любопитни поверия

Магическите сили на метлата - любопитни поверия

на 18.10.2020
14691
0
Магическите сили на метлата - любопитни поверия
Автор: ПИК
18.10.2020
0
14691

Метлата винаги е имала важна роля в почистването на дома и с това са свързани повечето поверия, за които ще ви разкажем.

Семе от метла бори цирозата

Семе от метла бори цирозата

В последно време специалистите отбелязват многократно...

на 30.06.2020

Естествените плетени метли се изработват от метличина. В миналото традицията е повелявала да е брана на Еньовден, за да има магически свойства, разказва "Розали". И до днес с метлата се свързват много поверия и суеверия. Смята се, че тя може да измита добрия късмет от дома и ако се използва неправилно, да донесе лош късмет на стопаните.

Купуване на метла

Според поверията, не бива да се пазарите, когато купувате метла. Каквато цена ви кажат, трябва да я платите, без да се опитвате да я намалите, или да се ядосвате, че е скъпа. Трябва да я закупите от мъж във вторник, сряда или четвъртък и по пътя към дома не бива да я слагате на рамо, защото носи лош късмет.

Веднага след като се приберете, трябва да я почистите от негативна енергия, за да не влезе в дома ви. Прието е метлата да се накисва за около час във вряла подсолена вода. Солената вода отмива лошото.

След като се остави да изсъхне, с новата метла трябва да се измете дома, като предварително си намислите желание. Винаги метете от ъгъла към центъра на стаята и никога през прага, за да не изгоните благоденствието от дома. Не бива да оставяте друг да използва метлата ви, нито да я давате на заем, защото си давате късмета. 

Ако метла падне пред вратата ви, очаквайте гости. Ако метлата падне до вас, внимавайте - не е на късмет. Но ако видите вече паднала метла, веднага я вдигнете, за да ви се случи нещо хубаво през деня.

У дома метлата трябва да се съхранява с дръжката надолу, за да пази дома от лоши хора. Ако ви допада идеята, можете да закачите малка метла над прага, в този случай с дръжката нагоре, за да не позволява на злите сили да влизат в къщата ви.

Има куп поверия, свързани с процеса на метене и  за какво да се внимава. Понеделник и петък са дните, в които не бива да се мете. Добре е почистването с метла се случва преди залез слънце, за да не доведете лошия късмет със себе си.

Не бива да се замитат неженен мъж и неомъжена жена, защото много трудно ще си намерят половинка в живота. Друго поверие гласи, че трябва да се замитат деца и тийнейджъри, за да се премахне мързела от тях.

Според суеверията не бива да се мете под стол, на който седи човек, защото това ще му донесе болести. Също така не трябва да измитате веднага след като гостите ви са си тръгнали, защото ще имат лош късмет.

Когато носите метлата от едно място към друго, не бива да я влачите по пода. Според популярно поверие метлата не бива да се подпира до или да се слага върху леглото, защото ще донесе болест в дома.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34843
архив

На конкурс за прокопаване на голям тунел се явяват американска, френска и българска фирми. Основният въпрос е какво отклонение дават фирмите при срещата на двата ръкава.
Американците:
- Ние гарантираме отклонение от 1 метър!
Французите:
- Ние можем да постигнем отклонение 35 сантиметра!
Българите:
- Ако двата ръкава не се срещнат, ще прокопаем два тунела!

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x