Майката на Стоичков крета с минимална пенсия (Снимка)

Лица

Майката на Стоичков крета с минимална пенсия (Снимка)

70296
на 09.02.2024
Майката на Стоичков крета с минимална пенсия (Снимка)
Автор:   "Ретро"

Тук можеш да видиш най-новите казино игри от efbet (18+)

Пенка Стоичкова – майката на футболната икона Христо Стоичков, преживява с минимална пенсия. Тя от дълги години обитава скромната си къща в пловдивското село Ясно поле. Навремето я пенсионирали със 140 лева, а към момента сумата била набъбнала до минималния размер от 580 лева. Пенка имала и скромна вдовишка добавка от покойния си съпруг Стоичко, който си отиде през 2014 г. от рак на панкреаса.

препоръчано

Последният завет на покойния ѝ мъж бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от сутрин до пладне всеки ден. 76-годишната Пенка спазила повелята му и продължава да сее всичко – домати, пипер, цветя. Направила си дори оранжерия, за да защити зарзавата от природни стихии. Научила се и как да пръска асмата в къщата, която ѝ правела сянка на двора. Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и го носела в местната ракиджийница, за да ѝ го сварят. С домашната ракия черпела децата и гостите, когато идвали да я навестяват.

Най-често при нея се отбивал малкият ѝ син Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, сега братската им дружба е на приливи и отливи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив, но тя наскоро стана баба на близнаци и е заета с грижите покрай тях. С Христо и семейството му Пенка най-рядко се срещала, но се чували по телефона редовно. Поне два пъти в годината Камата ѝ уреждал почивка. Обикновено я пращал в хотели или в Павел баня, или в Хисаря, за да прави спа процедури.

Въпреки че взема скромна пенсия, майката на най-прочутия ни футболист отделя от личните си средства, за да поддържа стадиона в селото. Стоичкова е категорична, че в аматьорския футбол се полагат основите и когато е занемарен, това е една от причините да нямаме и силен национален отбор. Майката на Камата през годините лично е ремонтирала трибуните на селския стадион, монтирала е алуминиева дограма на съблекалните, боядисала е пейките, грижела се и за тревата на терена. Тя продължава да бъде част от Управителния съвет на аматьорския отбор „Марица“ (Ясно поле), който се състезава в Източната „Б“ областна група на Пловдив. „В моя клуб момчетата работят и идват за по 2-3 часа да си губят времето. Играят само за удоволствие, трябва да им се дава някаква минимална премия поне. Безплатен обяд няма никъде вече. Редно е и някакви премии да има за тези играчи. Дали ще са 10-20 лева, пак е нещо“, призовава леля Пенка.

Пенка Стоичкова с малкия си син Цанко

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 4 март - емоцията пречи на Овните, всичко започнато носи успех на Скорпионите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Въпреки напъните на сглобката да изчегърта празника - не се гаси туй, що не гасне: На 3 март Русия ни освободи от турско робство! (ВИДЕО)
ново
Днес: 88
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК