Майката на Стоичков стана певица (Снимка)

Лица

Майката на Стоичков стана певица (Снимка)

10635
на 13.08.2021
Майката на Стоичков стана певица (Снимка)
Автор:   "Ретро"

Пенка Стоичкова, майката на футболната икона Христо Стоичков, разнообразява старините си със съвсем ново амплоа. Отскоро фурията на пловдивското село Ясно поле открила, че притежавала гласови данни, и решила да се изявява на голямата сцена. Заедно с приятелките си от селцето сформирали пенсионерски хор и започнали дори да получават покани за участия по различни събори из всички краища на страната. Репертоарът им бил основно от народни песни, които репетирали в читалището в Ясно поле.

препоръчано

„Ето, на дърти години пропях. Ходим по участия. Разведряваме се“, казва леля Пенка, която се радва на почит и уважение сред съселяните си, дори повече от своя легендарен син Христо. За изявите пред публика тя винаги си слагала ярко червило и обличала красива носия, за да извива глас със самочувствие. В ежедневието си обаче продължавала да живее съвсем скромно, а никой в родния край на Камата не гледал на нея като на „голяма работа“. Последният завет на покойния ѝ мъж Стоичко бил да не зарязва градинката им, по която се трудели от сутрин до пладне всеки ден. 72-годишната вдовица спазила повелята му и продължава да сее всичко – домати, пипер, цветя. Направила си дори оранжерия, за да защити зарзавата от природни стихии. Научила се и как да пръска асмата в къщата, която ѝ правела сянка на двора. Наесен беряла самичка гроздето, залагала материал и го носела в местната ракиджийница, за да ѝ го сварят. С домашната ракия черпела децата и гостите, когато идвали да я навестяват. Най-често при нея се отбивал малкият ѝ син Цанко. Въпреки че като деца с батко му Христо били неразделни, сега братската им дружба е на приливи и отливи. Цанко обаче имал нови амбиции – да влезе в политиката. Планирал да създаде гражданска платформа, с която да се яви на следващи избори. Не потърсил подкрепа от по-големия си брат, защото смятал, че ако футболната легенда е искал да става политик, досега е щял да го направи. Двамата имат и сестра Мариана, която живее в Пловдив. Най-рядко майка им Пенка се виждала с Камата и неговото семейство. Въпреки това всеки ден, поне за 5 минути, той ѝ се обаждал по телефона от Маями, за да чуе как е.

Пенка Стоичкова пее по фолклорни събори

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 324
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това