Вход
София
Времето в София 19 o C

Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност"

Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност"

на 27.10.2018
4223
1
Мария Габриел: Над 500 са регистрираните до момента трансгранични стажове по схемата "Цифрова възможност"
Автор: ПИК
27.10.2018
1
4223

Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел изнесе лекция пред студенти от Софийския университет, споделяйки с младите хора какви възможности им предоставя Европейската комисия за обучение и реализация в цифровия сектор. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. 

Мария Габриел: 300 хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа

Мария Габриел: 300 хиляди киберспециалисти липсват в момента в Европа

Триста хиляди киберспециалисти липсват в момента в...

на 01.10.2018

Повече от 300 студенти научиха подробности за това как могат да подобрят цифровите си умения чрез включване в обученията на коалицията за цифрови умения и работни места, в кои области има недостиг на специалисти с високи умения и компетентности, какви са възможностите за цифров стаж, каква подкрепа предоставя Европейската комисия за предприемчивите млади хора, които искат да създадат стартъп и т.н.

Комисарят представи детайлно схемата за трансграничен стаж "Цифрова възможност", която се реализира в рамките на програма Еразъм +. Проектът ще подкрепи около  6000 студенти до 2020 г., с цел да се даде на студентите от всички дисциплини възможност да положат 4-5 месеца стаж в друга държава в сфери, които са силно търсени на пазара като цифров маркетинг, анализ на големи обеми от данни, киберсигурност, софтуерни приложения и много други.

Всеки стажант ще получи подкрепа по схемата от около 500 евро на месец, която може да варира в зависимост от страната, в която ще бъде стажът. Компанията, предоставяща стажа, преценява каква сума да добави към европейската подкрепа.

„Тази инициатива все още е в началото, но предварителните резултати показват, че вече близо 550 студенти са започнали своя стаж „Цифрова възможност“ в цяла Европа. Такъв стаж е голяма възможност за вас, студентите, независимо каква специалност сте, да трупате опит, който може да ви отвори още една врата за бъдеща професионална реализация“, насърчи студентите комисар Мария Габриел.

Комисарят привлече вниманието на студентите и върху други инициативи на Европейската комисия, които биха им помогнали да повишат своите цифрови умения. Такава е например Европейската коалиция за цифрови умения и работни места, в състава на която е и българската Дигитална национална коалиция, която събира заедно държавите членки, компании, социални партньори, организации и доставчици на образование, за да работят заедно за обучението на европейците за придобиване на цифрови умения. За първите 18 месеца от своето съществуване, европейската коалиция е обучила близо 11 милиона европейци, информира Мария Габриел.

Интересът на студентите събуди и предложената от българския еврокомисар напълно нова програма „Цифрова Европа“. Тя също ще подкрепя цифровите умения, за да се позволи и на бъдещите служители, каквито ще бъдат студентите, да имат достъп до знанията, необходими за цифровите работни места на бъдещето, особено в областта на изкуствения интелект, киберсигурността, суперкомпютрите.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2557
архив

Казали на мъжа ми: – Вашата жена изглежда много млада! Той им отговорил: – Разбира се, вампирите не стареят!

 

няма нови новини
Днес: 289
hot
най-четени новини в момента
сега
2262
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
РЕВОЛЮЦИОННО: Японците откриха тъкан, която обезврежда вируси и бактерии
x