Вход
София
Времето в София 11 o C

Масов недостиг на анестезиолози в болниците у нас

Масов недостиг на анестезиолози в болниците у нас

на 27.09.2020
9577
0
Масов недостиг на анестезиолози в болниците у нас
Автор: ПИК
27.09.2020
0
9577

Недостиг на анестезиолози в болниците у нас. 27% от лечебните заведения разполагат с до двама реаниматори. Най-остра нужда от специалисти по интензивно лечение имат държавните и областните лечебни заведения. Данните са от прочуване на инициативата "Индекс на болниците", цитирано от БНТ.

По информация на министерството на здравеопазването анестезиолозите у нас са около 1300. Най-много от тях работят в областите София-град, Пловдив, Плевен и Варна. В условията на COVID епидемия те трябва да поемат и дежурства в специализираните отделения за лечение на коронавирус. Най-малко специалисти по интензивно лечение има в областите Видин, Добрич, Кърджали и Перник.

В болницата в Гоце Делчев ситуацията е критична.Лечебното заведение е на път да остане без анестезиолози. Директорът му е поискал помощ от здравния министър.

Завеждащият отделението по анестезиология в Гоцеделчевската болница д-р Милан Първанов загуби битката с Covid-19 миналата седмица.

"Той от години буквално се измъчваше в тази болница, защото изнемогваше от работа. Последният път се обади не за пациент, а да помоли- буквално молеше - изпрати някой просто да ме смени за няколко дни, за да мога да се прибера до вкъщи", коментира проф. Николай Петров - председател на Дружеството на анестезиолозите в България.

Тримата анестезиолози, които работят на половин щат в болницата в Гоце Делчев ще останат там до края на месеца. Така на практика лечебното заведение остава без такива специалисти.

"Такива места не са само там. Преодоляват се по някакъв начин изискванията. С водене на лекари, които не са на работа реално и де факто реалната работа я вършат малко хора', добави проф. Николай Петров.

В големите областни градове такива проблеми няма. В Шуменската болница анестезиолозите са 9. Трима са в пенсионна възраст, но продължават да работят.

"Не е излишно да имаме и допълнително предвид обема на работа, който се работи. Имайки предвид това, че тази болница остана единствената спешна болница в областта", заяви д-р Геновева Белчева, анестезиолог МБАЛ-Шумен.

В Шумен се надяват да привлекат специализанти, които да помагат на анестезиолозите. В столичната Александровска болница специализантите са повече от лекарите.

"Истината е че сме доста натоварени и кадрите са малко. Необходими са хора, които да осигурят смените при пациентите, които са с ковид инфекция. В същото време са необходими и достатъчно брой хора, които да покрият работата в операционните зали, грижата за пациенти в реанимация", споделя д-р Петя Хубенова - анестезиолог в УМБАЛ "Александровска".

Анестезиолозите са принудени да дежурят извънредно.

Въпреки че специалността е трудна, много млади лекари искат да станат анестезиолози.

По данни на здравното министерство 270 души специализират анестезиология. А болниците са заявили потребност от 201.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34710
архив

- Давате ли кредити срещу честна дума?- Няма проблем.- А ако не ги върна?- Ще ви е срам, като се явите пред Всевишния. - Кога ли ще бъде това… - Ами ако не си платите до пето число на месеца, след шести някъде…

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
Тези зодии се влюбват сляпо
x