Вход
София
Времето в София 15 o C

МВнР: Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Кувейт

МВнР: Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Кувейт

на 15.11.2017
4832
1
МВнР: Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Кувейт
Автор: ПИК
15.11.2017
1
4832

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на международното летище „Кувейт“, съобщиха от прессцентъра на МВнР. Първият дипломат на България е на двудневно официално посещение в Държавата Кувейт, по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах.

По време на визитата си вицепремиерът Захариева ще се срещне с министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак, с първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид и с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб. На срещите ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на диалога и създаването на работни контакти между двете страни в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ротационното председателство на Кувейт на Съвета за сътрудничество в Залива, както и непостоянното членство на Кувейт в Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. Ще бъдат обсъдени и протичащите процеси в Залива, и ключовата роля на арабската държава като балансиращ фактор в региона. 

Кувейтската външна политика е традиционно умерена и балансирана, а кувейтската дипломация се отличава с висока активност и богат световен и регионален опит. Страната е един от най-големите донори на хуманитарна помощ в света и полага усилия в тази област. Широка подкрепа получава и посредническата инициатива на Кувейт за дипломатическо уреждане на настоящата криза в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива около Катар.

Кувейт е най-дългогодишеният партньор на България сред арабските държави от Залива. Дипломатическите ни отношения имат повече от половинвековна история и позитивният заряд на политическите връзки, както и двустранният диалог развиват съществуващият потенциал в търговско-икономическата сфера, образованието и културата. 

Двустранните отношения имат стабилен характер и се характеризират с традиционно приятелство. От 1993 г. досега трима български президенти са реализирали официални посещения в Държавата Кувейт. На 25 септември 2012 г., в рамките на 67-та сесия на ОС на ООН, президентът на Р България г-н Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Държавата Кувейт Шейх Джабер ал-Мубарак ал-Хамад ал-Сабах. 

На 24 март 2010 г. на официално посещение в Кувейт беше министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той бе приет от емира на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах. В срещата взеха участие кувейтският престолонаследник шейх Науаф Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах и министър-председателят шейх Насър Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах. Отделни разговори българският премиер проведе и с председателя на Националното събрание на Кувейт шейх Джасем Ал-Хорафи. Освен персоналните срещи на премиера Бойко Борисов с министър-председателя на Държавата Кувейт шейх Насър Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах и пленарните разговори между двете делегации, бяха проведена и поредица от срещи на българските министри с кувейтските им колеги.

През последните десет години бяха осъществени редица двустранни срещи на външните министри на двете държави, както по време на официални посещения, така и по време на Общото събрание в ООН. Среща между външните министри бе осъществена и в хода на Донорската конференция за Сирия в Кувейт през 2013 г. На 22 септември 2017 г. в рамките на общия дебат на 72-та сесия на ОС на ООН се проведе среща на г-жа Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България, с шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи на Държавата Кувейт, на която бяха дискутирани двустранните отношения и кризата в Залива. По време на разговора беше отправена и поканата за настоящото официално посещение на българския външен министър. 

Визитата се осъществява в сложен за региона политически момент. Все още не е намерен път за стабилизиране на кризата в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, предизвиканата от разногласията с Катар. Ескалира напрежението и в отношенията на арабските държави от Залива с Иран. Ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор в региона е ключова за намиране на решение на кризата, особено в предстоящата година, когато страната поема непостоянното си членство в Съвета за сигурнст на ООН за периода 2018-2019 г. С оглед на това, както и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива и на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., е важно осъществяването на редовен обмен на мнения по теми от международния и регионален дневен ред и засилване на политическия диалог. Планира се през първата половина на 2018 г. България да поеме домакинството на срещите на местното председателство на ЕС в Кувейт, въпреки че в момента срещите на естонското председателство в Кувейт се домакинстват от Унгария.

Традиционно много добрите двустранни отношения в политическата област, както и благоприятните пазарни възможности на Кувейт правят страната перспективен външноикономически партньор на България. През 1978 г. е създадена Българо-кувейтската Смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, като през 2006 г. страната ни за последен път домакинства сесията на комисията. Очаква се Кувейт, който ще бъде домакин на предстоящата шеста сесия, да предложи провеждането ѝ през 2018 г.

В сферата на инвестициите двете държави подписаха и ратифицираха през 1997 г. Договор за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, като през 2011 година договорът беше актуализиран, за да отговори на променените условия в световната икономика. За периода от подписването му, по данни на БНБ, привлечените преки кувейтски инвестиции в България са над 28 милиона евро. Интересът на кувейтските инвеститори към реализацията на инвестиционни проекти в България са предимно в областта на земеделието. В същото време частните кувейтски инвеститори проявяват интерес към недвижимите имоти у нас. Това е увеличило и броят на кувейтските фирми, занимаващи се с посредничество при предлагане на имоти в България през последните години. Най-популярни сред кувейтските граждани са ваканционните селища по българското черноморие, част, от които са изградени и с кувейтски инвестиции. Кувейтските граждани са започнали да проявяват интерес и към закупуването на апартаменти и в някои от зимните ни курорти. 

Стокообменът за 2016 г. е на стойност 6.9 млн.щ.д., от които 6.6 млн.щ.д. български износ за Кувейт, и положително търговско салдо за страната ни от 6.3 млн.щ.д., като за първата половина на 2017 г. той е на стойност 3.6 млн.щ.д., от които 2.8 млн.щ.д. български износ. Сред продуктите, които изнасяме водещо място заемат български хранителни продукти, минерална вода и козметични продукти. Основен проблем за увеличаване на стокообмена ни с Кувейт е транспортният. Политическата обстановка в Ирак затруднява осъществяването на български транзитен сухоземен превоз през Ирак, което оскъпява нашите стоки и ги прави по-малко конкурентноспособни.

Сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата се развива на база подписаните през 1972 г. Културна спогодба и през 1982 г. – Спогодба за взаимно признаване на дипломите и свидетелствата за образование. През последните 15 години са подписвани и споразумения и програми за сътрудничество в тези области, като двете държави имат принципно съгласие за подновяване на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. В академичната област през 2007 г. Нов български университет и Американския университет в Кувейт Спогодба за сътрудничество, а Кувейтският университет едностранно предоставя стипендии за едногодишен курс на обучение на двама български студенти по специалност „Арабистика”. В края на ноември 2009 г. между кувейтската неправителствена организация “Дом за национални дейности” и Националния исторически музей е подписан Протокол за сътрудничество, който предвижда размяна на посещения и осигуряване на възможности за постоянни експозиции във всяка от двете институции. 

В Кувейт се е оформила устойчива българска общност, като в страната живеят и работят около 1000 български специалисти, голям е и броят на смесените бракове. По покана на българското посолство в Кувейт те ще имат възможност да се срещнат с министъра на външните работи Екатерина Захариева по време на втория ден от посещението ѝ в арабската страна.

Сподели:
свързани новини
Екатерина Захариева:  Важно е да имаме ясен финансов план за сближаване и свързаност между държавите в ЕС Екатерина Захариева: Важно е да имаме ясен финансов план за сближаване и свързаност между държавите в ЕС
Премиерът Бойко Борисов разговаря със всички лидери колко...
на 18.10.2017
Екатерина Захариева разпореди на посланика ни в Сърбия да се заеме с казуса с лекарите Екатерина Захариева разпореди на посланика ни в Сърбия да се заеме с казуса с лекарите
По повод инцидента със задържането на български лекари в...
на 11.11.2017
Екатерина Захариева скочи срещу скандала в Босилеград: Това е недопустимо Екатерина Захариева скочи срещу скандала в Босилеград: Това е недопустимо
Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са...
на 12.11.2017
Напиши коментар »
(1)
1
трябваше да излети, заради което премиерът така бързо си тръгна от Италия... Ясно, че трябваше да се измисли причина, за да не засегнем домакините. Но изпълнението на химна беше чист дипломатически гафт...
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Един борец си кара БМВ-то, а след него карат една пожарна и една линейка. Един полицай спира БМВ-то. Вместо да отминат обаче, линейката и пожарната също спират зад БМВ-то. Полицаят се доближава до БМВ-то и иска документите на бореца. След като ги преглежда, той пита: - Абе тия двамата защо спряха след теб? Борецът отговаря: - Как защо, защото ми писна като ме спират да ме питат имам ли аптечка и пожарогасител. Ето ти аптечка, ето ти пожарогасител...

няма нови новини
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
сега
1857
четат ПИК
сега
четат тази новина
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! КОШМАРНА ТАПА В СОФИЯ! Колите пъплят като костенурки между Лъвов мост и Сточна гара
x
Позите, които правят фитнеса излишен
x