ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Дори да сте подготвили добре мястото за зеленчуците, ако в почвата липсват най-важните микроелементи, растенията пак ще страдат. Опитните градинари знаят как да разпознават проблемите. Ето техните съвети.
Медта участва във въглеродния и белтъчния обмен на растенията и повишава устойчивостта им към гъбни болести. Внася се в почвата 1-2 пъти през вегетацията под формата на син камък.
Ако калият е недостатъчен, страдат най-вече корените на растенията. Ние не виждаме корените, но това се отразява и на младите листа – връхчетата им побеляват. Новите листа са дребни, с неправилна форма и краищата им се завиват надолу.
Липсата на бор пречи на растенията да оползотворят добре калция. Забавя се растежът на кореновата система, влошава се цъфтежът, образуват се много странични филизи с крехки стъбла и дебели листа.
При липса на магнезий се появява мраморно оцветяване на листата. Те постепенно загиват, като това започва от краищата им.
Ако липсва манган, зеленчуците започват да натрупват прекалено много желязо, което води до отравянето им. А при излишък на манган се появява хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и постепенно загиват.
При липса на цинк листата остават дребни, завиват се на спирала и се покриват със светлозелени петна.
Ако в почвата няма достатъчно молибден, по листата на растенията се появяват жълти петна, жилките им изсветляват, а краищата им се завиват нагоре.