Милена Дамянова защити по-строгите мерки срещу COVID-19: Хейтърството вече ни е национален спорт, но не е време за остроумия и мърморене

Образование

Милена Дамянова защити по-строгите мерки срещу COVID-19: Хейтърството вече ни е национален спорт, но не е време за остроумия и мърморене

15947
на 24.11.2020
Милена Дамянова защити по-строгите мерки срещу COVID-19: Хейтърството вече ни е национален спорт, но не е време за остроумия и мърморене
Автор:   ПИК

Бившият образователен министър и настоящ председател на комисията по образование към НС Милена Дамянова изрази подкрепата си към по-строгите мерки срещу битката с COVID-19. Тя публикува емоционален пост във Фейсбук  в тази връзка.

препоръчано

Ето какво написа депутатката от ГЕРБ:

„Разбирам, че хейтърството вече ни е национален спорт, а мрънкането – забавление. Но днес не става дума за остроумия, мърморене и хейт. Не става дума и за паника, страх, отричане, подценяване. Не става дума за професионализма на един и отговорността на друг.

Става дума за нас! За всички нас като общество, като нация, като хора, като отделен човек.

Има пандемия, има вирус, който поразява наши близки и приятели, който оставя болници без медици, училища без учители и ученици, работни места без работници.

Вирус, който промени живота на всички ни. И изисква строги мерки. И изисква да се вслушаме в експертите, в тези, които пазят и се борят за здравето ни. 

Строгите мерки не са по желание, не са нарушение на права, не са повод за мрънкане, не са повод да се разделим на един срещу друг, не са повод да спорим дали децата ще бъдат повече или по-малко образовани/ще бъдат образовани!/; не са повод да палим светлини за медиците и да си правим селфита, не са повод да ругаем държавата и да нарушаваме всички правила! Не са повод да се държим така, сякаш всичко около нас не ни засяга.

Защото ни засяга! Защото държавата не е нещо си, което не се отнася до нас, а защото ние всички сме тази държава. И не, не звучи патетично. Време е да разберем, че нашите решения, конкретни, тези, които вземаме всеки ден, дори това простичкото да си сложиш маската правилно, са важни.

Не можем непрекъснато да казваме „не“ на всеки опит за овладяване на пандемията!

Не можем да превръщаме във фейсбук трагедия всяко съобщение за „зелен коридор“, за ред в болниците, за помощ в ДКЦ-тата, за по-малко социални контакти, за повече подкрепа за дистанционното обучение или работа. И в същото време да казваме как в другите държави са се справили добре. Справят се. Факт:  най-забележими са резултатите от карантинните мерки в Белгия (3,2 хиляди на ден срещу максималните през есента 23,9 хиляди), Холандия (5,4 хиляди срещу 11,1 хиляди), Полша (18,5 хиляди срещу 28 хиляди), Франция (13,2 хиляди срещу 88,8 хиляди) и Чехия (1,5 хиляди срещу 15,7 хиляди).

Можем честно да приемем ситуацията в момента. И честно да си кажем, че ако наложим своята дисциплина, ще успеем. Без да се плашим, без страх, без противопоставяне, без паника.

Това ще даде възможност на държавата да приложи не само онези мерки, които ще спасят човешки живот, но ще спасят и икономиката ни.“

 

Сподели:
Бомба x
Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни Най-опасните дни през февруари, в които трябва да сте много внимателни
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това