Вход
София
Времето в София 16 o C

Министър Емил Караниколов: Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година

Министър Емил Караниколов: Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година

на 10.11.2019
7272
5
Министър Емил Караниколов:  Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година
Автор: ПИК
10.11.2019
5
7272

Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година, заяви пред БНР министърът на икономиката Емил Караниколов .

„Чисто икономическите показатели за тази година ни дават спокойствие, че бюджетът ще е изпълним и за следващата година – анализира министър Караниколов. - Една реформа не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато говорим за реформи, трябва ясно да си отговорим на един въпрос – е ли само държавата и държавните институции тези, които трябва да искат реформи. Когато започнем определени реформи в сектори, много често част от обществото не е съгласно с тези реформи. Считам, че в бюджета има реформи, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че ние сме готови да посрещнем това забавяне в икономиката, което се наблюдава в последните няколко месеца“.

Според Емил Караниколов, в момента не би могло да се говори за криза. По думите му България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката.

„Наистина имаме балансиран, но работещ бюджет”, добави категорично той.

Кризата няма да тръгне от България, подчерта още икономическият министър. По думите му в момента несигурността и забавянето идва в голяма степен от геополитическите отношения между глобалните сили, както и от Брекзит.

„Икономическите показатели на България се завишиха в последните няколко месеца, българската икономика работи стабилно, но ние сме част от нещо голямо – анализира той. - При криза основното нещо, което първо ще забележим, което в момента в България не се случва, е да започнат съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от социалните процедури. Тук имаме буфер. Другото, което държавата трябва да осигури, за да налее свежи пари в икономиката, е примерно пари за инфраструктурни проекти“.

Според него с тези механизми държавата и бизнесът добре са си научили урока от кризата през 2008-2013 г. 

Емил Караниколов отбеляза, че моторът на българската икономика е вътрешното потребление. В страната има сектори, които тръгват напред – например IT-секторът, автомобилният сектор, металургията.

„Износът на България има рекордни параметри – отчете министър Караниколов. -  Българските стоки и услуги, освен с качество, печелят вече и с конкурентни цени“.

 

Министърът каза също, че държавните дружества към икономическото министерство се държат изключително добре.

„Нашите дружества са на печалба. Работихме само на ишлеме. В момента се забелязва, че България все повече започва да развива повече продукти, да прави повече неща и затова имаме толкова добър износ“, заяви министърът на икономиката.

Той каза още, че доходите се увеличават. А за приватизацията в страната той коментира, че всички грешки, които сме можели да допуснем, сме ги допуснали.

„Трябва да оставим „Фолксваген“ да реши къде ще инвестира в завод”, смята министърът.  Според него решението им не трябва да е политическо, а чисто на икономическа основа.

По думите му се водят много разговори за инвестиции. Според него България има този потенциал.

„Разговорите ни с „Фолксваген“ отвориха очите на всички други, че България е на картата“, обобщи министър Караниколов.

По думите му в момента се подготвя законодателство за индустриалните зони. Според него за инвеститорите ще стане още по-атрактивно участието в индустриални зони. Той подчерта обаче, че тези зони не са само за чужди инвеститори и се обърна към българския бизнес да се запознае със Закона за насърчаване на инвестициите.

„В понеделник ще пуснем Закона за горивата към Министерския съвет”, отбеляза Караниколов. По думите му тепърва предстоят обществени обсъждания и призова страните да мислят стратегически за бъдещето, а не за конкретни казуси.

По отношение на връзката образование – бизнес, според Караниколов бизнесът, работещ в България, не чака държавата. Той инвестира в образователни центрове, дуално обучение.

„Много важно е, че осигуряваме повече пари за образование – категоричен бе той. -  Повечето пари в един сектор, разбира, се не решава проблемът. Но нека погледнем основата – възнагражденията на учителите. Няма как ако нямаме конкуренция там, при хората, които ще учат нашите деца – ако те нямат желание и не са мотивирани да работят, това е първата и основна стъпка. Учителите трябва да са спокойни и да могат да живеят нормален живот“.

Работим по изпълнение на управленската програма, каза в заключение министър Караниколов, който е от квотата на партия „Атака“.

„Няма напрежение. В кабинета с всички колеги се работи изключително добре“, посочи той.

 

 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 17458
архив

Съвет на диетолога:

- Горските малини са най-доброто разхлабващо средство, особено ако в тях се е скрила мечка

няма нови новини
Днес: 286
hot
най-четени новини в момента
сега
2972
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов проговори за оставки и разкри как Христо Иванов тайно ходел при него (ОБНОВЕНА)
x
Времето на хранене оказва огромно влияние – вижте как и защо
x