Вход
София
Времето в София 9 o C

Министър Караниколов с важна информация за държавните бензиностанции - конкуренцията ще намали цените

Министър Караниколов с важна информация за държавните бензиностанции - конкуренцията ще намали цените

на 23.05.2020
17228
0
Министър Караниколов с важна информация за държавните бензиностанции - конкуренцията ще намали цените
Автор: ПИК
23.05.2020
0
17228

Законът за бензиностанциите първо формулира данъчните складове, после бензиностанциите. Ако няма нови данъчни складове, няма да има и конкуренция на пазара. Това беше заключението на КЗК. Доказването на картел е изключително трудно. Комисията във всеки свой анализ посочва определени детайли или информация, за да се променят закони, за да стане много по-конкурентно. Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов, коментирайки идеята за държавни на бензиностанции.

Внасят законопроекта за държавните бензиностанции

Внасят законопроекта за държавните бензиностанции

Държавните бензиностанции отново на дневен ред. Днес се...

на 18.05.2020

Според него тази конкуренция в данъчните складове ще доведе до по-добри цени и по-добро качество.

"Ние сме държавата. Нека да го разберем. Моето мнение е, че хората изключително добре приемат да има 100 точки държавни бензиностанции, защото вярват, че там ще се спазват добрите практики. Ние ще имаме отделно юридическо лице "търговец", което ще е собственост на държавното предприятие. Ние също ще бъдем контролирани от КЗК, също попадаме под абсолютно всички регулации и регистрации. Но това, което ще получат гражданите е, че на тези бензиностанции първо ще получават качество и второ - ние ще работим на абсолютно търговски принцип и ще бъдем лоялен конкурент на абсолютно всички. Когато имаш лоялна конкуренция, от това печелят всички", отбеляза министърът.

Караниколов допълни: "Ние сме в пазарна икономика, пазарът определя цената. В целия свят предвид пандемията ще се появяват такива идеи, в които държавата ще трябва да влиза в определен период в дружества, за да подпомага икономиката. Европейските държави ще излеят трилиони евро в европейския бизнес. Много е важно ние да поставим в Европа темата за скъсяване връзките на доставки. Да се съсредоточим в една обща индустриална политика - така, че Европа да бъде независима".

"Държавното предприятие ще отговаря да данъчните складове. Към него ще има търговско дружество, което ще отговаря на всички търговски принципи. Ние трябва да определим типов модел на тези бензиностанции - да има поне два типа - малки и по-големи. Второ - да уточним локациите им. Търговското дружество ще бъде ясен пример за това как се формират цените, каква е конкуренцията. Важни са държавните складове - през тях ще влязат нови "играчи" и колкото повече са те, толкова ще имаме по-добри цени и по-добро качество на горивото", заяви Караниколов.

Запитан как ще коментира опозицията на финансовия министър към 9-те процента ДДС, той заяви: "Всеки министър гледа своя сектор и иска той да се развива. Министърът на финансите има работа да пази държавния бюджет, държавния резерв. Негова работа е да има повече приходи и по-малко разходи. От тази гледна точка аз подкрепям неговото мнение. Истината е следната - промени в ДДС и данъчното законодателство трябва да се правят след изключително дълги и правни анализи, защото това са парите на държавата. Ако направиш грешка, това ще е за сметка на пенсии, заплати, важни сектори".

Караниколов заяви, че след половин година ще се види как едно такова действие с намаляване на ДДС ще повлияе на сектор хотелиерство и ресторантьорство. Той обаче изрази скептицизъм, че ще бъдат намалени цените, но отбеляза, че ресторантьорите и хотелиерите са поели сериозен ангажимент - осветяване на сектора, както и по-висока минимална заплата.

"Ек каза - България влезе в тази криза с изключително добри финансови и икономически параметри. Има най-високия кредитен рейтинг в региона. Ние не затворихме своята икономика. Започват да отварят производствата в Европа - нашите заводи не спряха работа, те продължават да работят", отбеляза министърът.

На финала той коментира и летния сезон - ще успее ли да преодолее поне част от щетите с безработицата: "Призивът ми към всички е: Изберете тази година българското! Аз мисля, че нашите хотелиери, ресторантьори, български производители на храни сега може да са гъвкави. Сега е моментът да докажат, че техните услуги не е са в нищо по-лошо качество от съседните страни".

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30505
архив

Мъж се прибира от работа по-рано, влиза в апартамента и веднага чува от спалнята гласа на жена си и на шефа си. Тихо-тихо се измъква обратно и си мърмори:

– Уф, сега трябва и да му обяснявам какво правя тук в работно време!

няма нови новини
Днес: 38
hot
най-четени новини в момента
сега
771
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Потенциално опасен астероид се приближава към Земята
x