Минчо Празников прецакан с 8 бона

Лица

Минчо Празников прецакан с 8 бона

14877
на 08.09.2021
Минчо Празников прецакан с 8 бона
Автор:   "Ретро"

Назад с над 8 хиляди лева са легендарният синоптик Минчо Празников и съпругата му Цана. Доайенът на прогнозата за времето и жена му били изключително ядосани на общинарите в град Трявна, които продали наследствен имот на Цана, без да я уведомят.
 

препоръчано

Професорката по медицина имала 1,5 декара земя в близкото до възрожденския град село Бангейци, която наследила от своите родители Петър и Митка Бошнакови. През 2020 г. тя разбрала от съседи, че фамилната ѝ собственост била продадена на търг от Община Трявна и веднага задействала процедурата, за да потърси обезщетение. Лекарката пуснала молба до кметството, в която описала, че през годините за имота са полагани грижи, приложила и документи от Поземлената комисия в града, че правата ѝ за ползване върху парцела са възстановени през 1998 г. Жената на синоптика поискала да бъде обезвъзмездена със същата сума, на която общината продала терена. Тя възлизала на 8462 лева – цената, на която спорното място било продадено на търг на нов собственик.
 

„Аз не смятам, че Община Трявна е в правото си да се разпорежда с частна собственост, без да иска съгласието на собствениците. Господинът, който е имал желанието да закупи нашия парцел земя, е било редно да се обърне към нас като собственици, а не към общината“, жалва се Цана. В отговор обаче тя получила обяснението, че през 2003 г. от областния управител на Габрово била одобрена нова кадастрална карта, според която въпросният имот се превърнал в общински, тъй като не се стопанисвал. В продължение на 18 г. никой не потърсил правата си върху него, затова общината го продала. Самата г-жа Празникова обаче въобще не знаела за тази подробност.

В крайна сметка нейната молба да ѝ бъдат изплатени парите, които са получени от сделката, била подложена на гласуване от общинския съвет в Трявна. Цана обаче не срещнала разбиране и одобрение сред общинарите и искането ѝ било отхвърлено.
 

Професорката и съпругът ѝ отдавна живеят в София, но не са потънали в лукс, а Минчо взема прилична пенсия от 610 лева. Тя била по-висока от на повечето му набори заради това, че продължил да работи и след пенсионна възраст. Жена му пък и до ден днешен не е спирала стажа си, който вече е набъбнал до 54 години. И към момента тя е шеф на отделението по клинична патология в известна столична частна болница. Извън заплатата, пенсията ѝ била само 400 лева. Семейство Празникови обаче не приемали помощ от дъщерята и внучката и били твърдо решени да работят, докато могат. Макар да не е в тв ефира, синоптикът легенда продължава да изготвя прогнози, да обучава млади кадри и да консултира колегите си.

 

Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това