МИСТЕРИЯ! Никой не знае какво се случва с наследството на великия Борис Христов

Животът днес

МИСТЕРИЯ! Никой не знае какво се случва с наследството на великия Борис Христов

25623
на 31.05.2017
МИСТЕРИЯ! Никой не знае какво се случва с наследството на великия Борис Христов
Автор:   ПИК

Мистерия се заформя около наследството на един от най-великите оперни изпълнители на XX век - Борис Христов. Преди три месеца в Италия е починала племенницата на жената на Христов, която е получила наследството на певеца, пише столичен всекидненвик.

препоръчано

Сега не е ясно какво се случва с многото имоти и други ценности, които са били собственост на Христов. Факт е, че къщата му в София, която се стопанисва от три прекрасни дами, не е получавала никакво дарение от вещи на певеца, които са били обещани на България.

"Борис Христов не е имал наследник - обяснява Ирина Войнова, уредник на музикалната къща "Борис Христов". - Това, което се пише за първа съпруга и син в чужбина, не е вярно. Голямата любов на певеца е сестрата на Гео Милев - Пенка Касабова. Тя е била с 13 години по-голяма от него. Всичко това е разказано в книгата "Любов и талант" от първо лице от самата Пенка. Тя оставя ръкописа на своята племенница Леда Милева. Относно това, което самият певец ни е завещал, при нас в къщата-музей е изложено всичко, което е пожелал. Но нямам представа дали нещо от завещанието му е скрито или не. Въпреки това Борис Христов остава един от най-големите родолюбци в историята на страната ни" - казва още Войнова.

И до ден-днешен никой не е виждал завещанието на Христов. По думите на негови близки няма начин патриот като него да не е предвидил в завещанието си повече за любимото си отечество. Според тях едва ли само къщата в Италия под попечителството на синьора Франка, съпругата на певеца, е единственото, което той е оставил на България.

Според запознати сестрата на Франка, която е съпруга на световноизвестния баритон Тито Гобби, била адвокат и разполагала със силни връзки в юридическите среди на Италия. Именно тя, говорят в музикалната гилдия, помогнала на сестра си да остави за себе си по-голямата част от имуществото на популярния си съпруг, вместо то да поеме към България.

Приживе Борис Христов е един от най-големите собственици на недвижими имоти, картини и други произведения на изкуството в Италия, както и притежател на безценни оперни костюми. България разполага само с къщата му на ул. "Самуил", която се стопанисва от Министерство на културата, и с костюма му в ролята на Борис Годунов от едноименната опера на Мусоргски. Костюмът е от театър "Ковънт гардън", дарение на музикалния отдел на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

За съжаление по-голямата част от богатството на певеца остава в Рим, Италия. Прочутата академия там, която Христов завеща да бъде използвана от млади български оперни дарования, е надзиравана дълги години от съпругата му Франка, която се държи зле с българските певци и музиканти.

"Франка винаги е била много странна. Имаше доста фриволно поведение и доста хора не я харесваха", споделя спомени за госпожата прочутият тенор Румен Дойков.

В България Борис Христов още не е забравен. Тази година на 18 май се навършиха 103 години от рождението на великия ни бас. По този повод арии от любимите му опери пред ценители изнесоха учениците му - световноизвестният тенор Живко Желев и мецосопраното Бойка Василева.

С Франка Дерензис, дъщеря на музикален критик, Борис Христов се запознава на обяд в приятелско семейство, разказва и музиковедът Ангел Начев. Двамата се венчават в Капела Етиопе във Ватиканските градини. Трагедията, която преживяват, е, когато Христов дебютира в най-известния южноамерикански театър "Колон" в Буенос Айрес с две от коронните си роли Борис Годунов и Мефистофел. Бременната Франка е с него, но на една от репетициите припада, като не известява мъжа си за това. Лекарите са категорични, че се налага операция, за да спасят живота й. Двамата обаче повече не могат да имат деца, разказва Начев.

Пез 1954 г. в София умира братът на Борис - Николай, виден столичен адвокат. Заради членството си в "Илинден" Николай е хвърлен в концлагер и там отрязват крака му. Безбройните опити на Борис да издейства виза за брат си, за да го лекува, остават напразни. Николай умира в пълна мизерия, алкохолизиран, за да потисне болката, изоставен от всички. На родителите му е забранено да се грижат за него. Връх на низостта е, когато комунистите не пускат Борис да погребе брат си. След години случката се повтаря - този път с бащата на певеца му. Отново България не позволява на чедото си - най-великия певец в света, да погребе баща си.

Все пак през 1967 г. Христов успява да погребе майка си, която също изживява живота си в нищета с подаяния на приятели и роднини, защото не позволяват на Борис да й изпраща пари. На всичко това гордият Борис Христов реагира с мълчание и прошка.

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - Ива Николова му подари тест за наркотици, той не го направи! Заплаши депутати от ГЕРБ: Ще видите какво ще стане с вас (НА ЖИВО)
ново
Днес: 245
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това