МИСТЕРИЯ! Смъртта на Виталий Чуркин тъне в загадки! Плъзна злокобна версия, че спецслужбите на САЩ са го отровили

СВЕТЪТ ДНЕС

МИСТЕРИЯ! Смъртта на Виталий Чуркин тъне в загадки! Плъзна злокобна версия, че спецслужбите на САЩ са го отровили

19231
на 23.02.2017
МИСТЕРИЯ! Смъртта на Виталий Чуркин тъне в загадки! Плъзна злокобна версия, че спецслужбите на САЩ са го отровили
Автор:   ПИК

Агенция АП съобщи, позовавайки се на прессекретаря на главния медицински експерт на Ню Йорк, че специалистите в САЩ не са могли да установят причината за смъртта на представителя на Русия в ООН Виталий Чуркин. Големият дипломат почина внезапно в САЩ на 20 февруари, ден преди да навърши 65 години.

препоръчано

Във връзка с това са назначени допълнителни изследвания - в частност, токсикологични анализи. Ще са нужни поне няколко седмици, за да се изясни каква е причината за смъртта на руския дипломат. Резултатите от тези анализи ще са от изключителна важност, тъй като вече има версия, че Чуркин е бил отровен.

По думите на руския икономист, публицист и политик Михаил Делягин, обстоятелствата около кончината на Чуркин са пълни със загадки, тъй като диагностицирането на сърдечния пристъп, довел до летален изход (каквато е основната версия), не би трябвало да създаде никакви проблеми на експертите.

В световните медии, и особено в руските, все повече се лансира версията, че Чуркин би могъл да бъде убит (отровен) от спецслужбите на САЩ.

"Правда.Ру" се обръща за коментар към съдебно-медицинския експерт, кандидата на медицинските науки Едуард Туманов.

- Защо до момента няма окончателна диагноза, базирана на изводите на американските експерти?

- Американските съдебни медици със сигурност са в деликатна ситуация и не бързат да формулират окончателната диагноза. Изчакват резултатите от допълнителните методи за изследване: хистологичен, съдебно-токсикологичен и др. Съдебно-хистологичното изследване дава резултат в рамките на седмица, тъй като има определени технически срокове за изготвянето на хистологичните препарати за подобни анализи. Съдебно-токсикологичното изследване също изисква време. Самото токсикологично изследване е стандартна процедура. Например, ние винаги взимаме за изследване на алкохол проби от кръвта и урината. Американците освен това провеждат изследване и за наркотици. 

По-скоро американските съдебно--медицински експерти са изключително вниматени. Отчитайки особеностите на отношенията между Русия и САЩ, те искат да направят всички изследвания по "пълна програма" и едва след това да резюмират своето заключение. Дотогава ще се произнася стандартната формулировка: "Причината за смъртта не е установена".

- Назначена е съдебно-токсикологична експертиза. Какво говори тя?

- Случаят със смъртта на такъв високопоставен дипломат като Виталий Чуркин е съвсем естествено да има изключително широк отзвук. 

Каква е вероятността за сърдечен пристъп? При него има клинична симптоматика - болка в сърцето, която може да бъде обусловена от различни причини. Ако сърдечният пристъп е бил предизвикан от започващ инфаркт на миокарда, то съдебно-медицинския експерт ще види това още на ниво отваряне на трупа при аутопсията. Но всичко това, което се вижда при тази процедура с невъоръжено око, задължително трябва да се потвърди от микроскопските изследвания с приложените към тях специални методи на оцветяване на хистологичните препарати и т.н. Повтарям, това ще отнеме известно време.

- Вече вървят слухове за масовата гибел на руските дипломати: убийството на посланик Карлов в Турция, внезапната смърт на Чуркин... Това не може да не навежда на определени мисли.

- Това вече е въпрос, на който не би могъл да отговори един съдебно-медицински експерт. Уверен съм, че нашите специалисти при всички положения най-внимателно ще препроверят резултатите на американските си колеги. Според мен това е напълно закономерно.

- Винаги ли може да се установи, ако е използвана отрова?

- Зависи каква отрова. Технологиите са си технологии, но има и особености на диагностиката. Така например едно от условията за откриване на токсично вещество е наличието на особени характеристики на отровно вещество в използваната при провеждането на експертизата токсикологична библиотека (токсиколозите имат т.нар. библиотека на отровите, по която те провеждат идентификацията на токсичните вещества). Американците разполагат с добри лаборатории и прекрасни технически възможности, но малко куцат с клиничното мислене. Предстои да видим каква е истината.

Превод: ПИК 

Сподели:
Бомба x
Какво искат жените в леглото Какво искат жените в леглото
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева: Пенсионерите ще взимат по 50 лева и през април (ВИДЕО)
ново
Днес: 30
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това