Мицкоски заобръща палачинката, готов е на преговори

Балкани

Мицкоски заобръща палачинката, готов е на преговори

29010
преди 5 часа
Мицкоски заобръща палачинката, готов е на преговори
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Македонският премиер Християн Мицкоски е готов да преговоря с всеки и да седне на разговори с всеки, който има почтени намерения, добро желание за да се намери решение на проблема, защото неговата цел е РСМ да бъде част от Европейския съюз.

препоръчано

Това заяви министър-председателят на Северна Македония в интервю за Радио Свободна Европа. Според него "страната е заслужила членство в ЕС много преди други държави, но това не е станало поради несправедливостта, на която е била подложена РСМ и нейните граждани".

"Днес дори не може да започнем преговори. Това не е състезание, в което трябва само да участваш. Сега сме в ситуация, в която трябва да знаем, че когато започнем състезанието, че ще го завършим и няма да се изправим пред други препятствия, които ще ни унижават десетилетия. Аз съм събеседник, който е готов на компромиси, но само ако този компромис означава край, т.е. в нашия случай пълноправно членство в ЕС", каза още той.

Мицкоски твърди, че няма руско влияние в Северна Македония, но смята, че евроскептицизмът се насърчава от някои български политици. Той не очаква промяна в американската политика на Балканите и след изборите в САЩ, нито "предпочита" някой от двамата кандидати въпреки срещите с Ричард Гренел, приближен до и бивш специален пратеник на Доналд Тръмп.

На въпрос за призива на председателя на Европейската комисия Урусла фон дер Лайен за конституционни промени Мицкоски отново заговори за тяхното "отложено действие".

Относно изборите в България, македонският премиер посочи, че това е вътрешен въпрос.

"Мисля, че нищо не е вечно и че има ли желание, има и начин. Убеден съм, че диктатът не е решение, ултиматумът не е решение. Трябва да се говори, докато се намери решение. Необходимо е и двете страни губят по нещо. Не е добре едната страна да загуби всичко, а другата да спечели.

Това не е компромис. В крайна сметка такова беше и т.нар Френско предложение. Ние изискваме Европейският съюз да зачита нашите принципи и ценности. Толкова. Заслужавахме много по-рано членство, дори преди някои други членки на ЕС. За съжаление, поради несправедливостта, която беше нанесена на гражданите на Македония и на нас като държава, днес дори не можем да започнем преговори", добави Мицкоски.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че в Северна Македония няма руско влияние, а такова на чужди политици от региона.

"Ако погледнем исторически, ние никога не сме били сред основните приоритети на руската дипломация като нация. Част сме от НАТО, спазваме общата външна и отбранителна политика на ЕС, няма промяна в тази политика дори милиметър и това е логично. По-скоро бих казал, че влияние имат политиците от региона, които вместо да гледат в бъдещето, ни връщат в Средновековието, когато поставят на масата ултиматуми и диктат. А ние говорим за европейски ценности, говорим за бъдещето. Говоря за някои от българските политици напоследък. Не можете да говорите за бъдещето, ако някой ви връща в Средновековието, а аз бих искал да говоря за бъдещето."

Християн Мицкоски каза, че Китай има "най-малко" присъствие в региона.

"Наистина съм сериозно изненадан от толерантността и снизходителността към тези страни членки на Европейския съюз, защото например китайските компании са собственици на важни обекти, като пристанища и други подобни в членки на ЕС, те изграждат инфраструктура. У нас нито икономически, нито политически нямат никаква дейност. В момента Европейският съюз е нашата стратегическа цел", посочи той.

Македонският премиер се оправда с бившото правителство за това, че Северна Македония е с най-ниската средна заплата на Балканите и с най-нисък темп на растеж.

"Нашето правителство е на четири месеца. Това, което наследихме, е катастрофално. Опитахме се през тези четири месеца да поправим този катаклизъм, където можем. И първите показатели са добри".

Относно Коридор 8, който свързва България, Северна Македония и Албания, Мицкоски каза, че инфраструктурата от коридора е от стратегически интерес за Скопие.

"За нас няма по-висок приоритет от реализирането на стратегическия ни интерес. А това означава, че ние като държава сме естествена пресечна точка на тези два коридора – 8 и 10. За разлика от Коридор 10, за който имаме ясен маршрут, ясен план, ясен ангажимент от всички страни, ние не сме видели нищо подобно на Коридор 8 от България. И имаме неясна картина докъде стига железницата в Албания. Сега диалогът е на високо ниво в Брюксел. Първата среща приключи, сега в края на месеца трябва да е в София. Очаквам в Скопие най-накрая да финализираме всичко в Скопие", заяви той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за решаващия изборен ден: Овенът да не прекалява във вярата към интимния си партньор, а Ракът ще се влюби безумно
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Възможност за създаване на мнозинство има само на теория, не и на практика. Шансовете за избори през март или април са много големи (НА ЖИВО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Възможност за създаване на мнозинство има само на теория, не и на практика. Шансовете за избори през март или април са много големи (НА ЖИВО)
ново
Днес: 132
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК