Вход
София
Времето в София 18 o C

Младен Маринов в Загреб: Ключът към успешна и ефективна система на миграция е тя да е приложима, устойчива и справедлива

Младен Маринов в Загреб: Ключът към успешна и ефективна система на миграция е тя да е приложима, устойчива и справедлива

на 24.01.2020
1554
2
Младен Маринов в Загреб: Ключът към успешна и ефективна система на миграция е тя да е приложима, устойчива и справедлива
Автор: ПИК
24.01.2020
2
1554

Министърът на вътрешните работи участва в Неформалния съвет „Правосъдие и вътрешни работи” в Загреб. В рамките на съвета българският вътрешен министър участва в дискусия на тема  „Пътят напред към пространство на свобода, сигурност и правосъдие“.

Той изрази задоволство, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС продължава обсъждането по бъдещите насоки за прилагане на стратегическия дневен ред в областта „Правосъдие и вътрешни работи“ за следващите пет години.

Министър Маринов изрази категоричната позиция, че ключът към успешна и ефективна система на миграция и убежище е тя да е приложима, устойчива, справедлива и съобразена с принципите на ЕС и обществения интерес на държавите - членки. В този смисъл отговорността следва да бъде справедливо поделена между всички държави членки на ЕС.

Българският вътрешен министър защити и тезата, че в Общата  европейска система за убежище, интегрираща общи елементи, би следвало да се запазят и национални практики, доказали своята ефективност.

По отношение на дебата по тема „Прилагане на оперативната съвместимост“, министър Младен Маринов  изтъкна провежданата от правителството ни последователна политика за навременното и качествено постигане на оперативна съвместимост. Той припомни, че България отговаря за един от най-чувствителните сектори от външните граници на ЕС, като сме изправени пред предизвикателството да осигурим оперативност на сухоземни, морски и въздушни граници, което изисква и значителен финансов ресурс.

В контекста на това разбиране българският вътрешен министър сподели, че предстои да заработи единен национален координационен механизъм с участието на широк кръг национални органи, който ще осигурява взаимовръзките между отделните системи и ще наблюдава развитието им.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10653
архив

Мъж чака жена си, която се гримира вече от 1 час: - Не си ли готова вече, цял час се гримираш... - Хубавата картина изисква време, мили. - Ти не рисуваш, мила, ти реставрираш...

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
2020
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Фурмите – храна за мъже
x