Вход
София
Времето в София 16 o C

Може ли в това хубаво време, още през февруари, да се направи резитба

Може ли в това хубаво време, още през февруари, да се направи резитба

на 24.02.2016
30462
0
Може ли в това хубаво време, още през февруари, да се направи резитба
Автор: ПИК
24.02.2016
0
30462

Резитба може да се направи сега само в най-южните части на страната, и то с риск. За всички рискът е един и той е свързан с непредсказуемостта на времето. Повреждащите фактори могат да са не само екстремално ниските температури, но и обикновените студове, когато понякога се появят след продължително затопляне. Ситуацията се задълбочава от изсушаващите зимни ветрове.

При това наличието на пресни наранени повърхности значително снижава природната студоустойчивост на дърветата. При тях замръзва кората и камбият на прилепващите към срезовете части и забележително се влошава общото състояние през следващите вегетационни процеси. Ако изрежете дървото и веднага след това температурите рязко спаднат, резултатът от прибързаността ви скоро ще бъде видим.

Под и над мястото на среза на стъблото в основата на клонките се забелязва промяна в оцветеността на повредената кора. Към края на лятото тя започва да засъхва, на повърхността й се появяват вече признаци на цитоспорозата (тъмен цвят). Листата са значително по-светли от тези на другите дървета. Това е признак за угнетено състояние, поради недостиг на продуктите от фотосинтезата, които не могат да се “подават” по болната кора. За да се спаси такова дърво, трябва през пролетта да се премахнат всички горни части на короната и да се направи прехвърляне на страничен клон, излизащ от здраво място на стъблото. Не избързвайте. Хубавото време може да използвате за санитарна резитба. Тя не зависи от сезона и се изразява в планирано премахване на заболелите, изсъхналите клони и техните части. Тя също така трябва да се извършва веднага, в случай че се е случило някакво “произшествие” с дървото.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30747
архив

Малко преди Нова година. Шефът влиза в един от кабинетите и гледа - на масата пиене, мезета, всички пушат...
- Забранил съм да се пие и пуши на работа!!!
Един от по-трезвите се обръща и отговаря:
- Абе шшшефе, ччче кккой работи?

няма нови новини
Днес: 243
hot
най-четени новини в момента
сега
2338
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Комисията по енергетика прие идеята за държавните бензиностанции (ОБНОВЕНА)
x
ЕКРАНЪТ СРЕЩУ ХАРТИЯТА: Ето кой е победител в обучението на децата
x