МЪЛНИЯ В ПИК: Жоро Атанасов призова за революционни футболни промени, острото перо иска въвеждане на...

Интервю

МЪЛНИЯ В ПИК: Жоро Атанасов призова за революционни футболни промени, острото перо иска въвеждане на...

62960
на 30.11.2019
МЪЛНИЯ В ПИК: Жоро Атанасов призова за революционни футболни промени, острото перо иска въвеждане на...
Автор:   Тервел Илиев

Последвайте ни в Google News Showcase

Известният спортен журналист и публицист - Георги Атанасов, направи интересен коментар относно ситуацията в родния футбол, ексклузивно пред ПИК. Жоро Атанасов изразява редица горещи тези свързани с най-популярния спорт в България. Според него, трябва да бъде въведена система VAR в елитната родно първенство, задължително млади български футболисти да играят в отборите, което да е обосновано в ясно правило и прочие.  

- Г-н Атанасов, през 2020-а се очертава БФС да има нов президент. Личното ми мнение е, че футболът ни се нуждае от огромни промени, а Литекс, който вече не е в елитната ни група е тимът с най-голям принос към националния ни отбор през последното десетилетие (с изграждане и/или лансиране на играчи като Ивелин Попов, Кирил Десподов, Антон Недялков, Георги Миланов, Страхил Попов, Симеон Славчев и още редица състезатели). Споделяте ли подобна теза и не звучи ли стряскащо спрямо исторически грандове като Левски и ЦСКА?

- Естествено, че е факт, че голям процент, някои го изчислиха на 70-80 на 100 от играчите в националния тим през последните години са преминали в един или друг период под егидата на г-н Гриша Ганчев най-вече в Литекс, сега и през ЦСКА и това говори за две неща. Първо за отличната работа на академията, която беше създадена в Ловеч. И второ - проблемите в ДЮШ в историческите грандове ЦСКА и Левски през изминалите не 3-4-5, а повече години. Тъй като в тази толкова сериозна и деликатна сфера като подготовката на талантливи футболисти, стандартите, процесите и тенденциите не са от вчера за днес или от днес за утре, а се наслагват, наслояват през годините като функция на структурата и професионалното функциониране на съответния клуб. И няма нищо чудно в това, че толкова много родни национали са преминали през Ловеч, тъй като повтарям - там Гриша Ганчев беше създал една великолепно работеща структура. Един механизъм за ранна селекция, подбор, подготовка и най-важното - лансиране на младите футболисти в елитния футбол още в юношеска възраст. Докато не е нужно надълго и нашироко да се спирам върху състоянието на ЦСКА и Левски през предишните години при поредица от собственици на клубовете в близкото минало.

- Родният футбол изглежда се нуждае от редица промени от ДЮШ, през професионалните клубове, до аматьорските тимове. Трябва ли да се създаде една много широка дискусия преди да се избере ново ръководство на БФС и да се очертаят ясни основни приоритети и цели в българския футбол като цяло?

- Разбира се, че широка дискусия винаги е полезна с мнението на възможно повече хора. Не само във футбола и спорта, но и въобще в обществения живот. Но аз смятам, че при дереджето на нашия футбол няма смисъл от много приказки. Мнението ми е, че проблемите, приоритетите на българския футбол са ясни. А именно - вечните казуси със спортната база, детско-юношеската школа, методиката в клубовете, европейските начини на работа с младите и т.н. Това са генерални въпроси, които отдавна са поставени. Важното е какви отговори ще получат от хората, които се занимават в тази ключова социална система. А именно оттук-нататък дали с помощта на държавата, дали с публично-частно партньорство както виждаме, че се очертава добра перспектива за новия стадион на ЦСКА, дали чрез намеса на общини, дали частни инвестиции, дали чрез външно финансиране и т.н. материалната база да бъде подновена, подобрена, модернизирана, което съм уверен, че ще се случи, особено при сериозния ангажимент на сегашната изпълнителна власт, лично в лицето на премиера Борисов и спортния министър Кралев.

- Казахте базите, ключова тема, но има ли и други основополагащи, продължете...

- Оттук-нататък е въпросът върху тази материална база какво ще се прави? Какви ръководители ще се разпореждат със съдбата на най-популярния спорт? Доколко подготвени треньори ще изграждат младите футболисти още от детска възраст? Как ще се лансират тези таланти, по-горе стана дума за големия брой играчи възпитани в Академията в Ловеч преди години. Най-важното е, че те не само бяха изградени, но и адаптирани, лансирани в професионалния футбол. Без забавяне, както се случи с най-ярките примери Ивелин Попов, по-късно вече Кирил Десподов и прочие. Дори да бъде осигурена много модерна база, да имаме много добра методика, най-прекрасни топки, екипировки, да се вкарат гениални треньори от най-силните футболни школи в света, нищо няма да се получи - ако не се промени генерално обстановката в българския футбол. Ако не се пресече двойният стандарт на БФС, който беше едно от най-тежките футболни престъпления на доскорошното ръководство на Боби Михайлов. Двоен стандарт при лицензиране на клубове, при решенията на дисциплинарната комисия. В отделна графа разбира се, трябва да се постави изключително съдбоносния въпрос за честното съдийство. И с ВАР, и без ВАР няма как да има честно съдийство, ако няма необвързани, независими, честни арбитри?

- Споменахте ВАР, трябва ли да се помисли в тази насока - да се въведе видео асистент рефер в българското първенство?

- Смятам, че трябва да се въведе, като същевременно ако е налице, да се намаляват хонорарите на съдиите. Защото няма как някой да ти измива за****а с извинение, да ти спестява рисковете и стресовете, ти да гледаш на екрана, а в същото време да взимаш все повече и повече пари, според мен, решението е - въвеждане на ВАР и редукция на реферските възнаграждения. Но да продължим нататък, няма как да се променят нещата ако съществуват, както в момента съществува сателитна система обслужваща определени хегемонни интереси. Ако продължават точните резултати, свалените гащи, шпалирите и т.н. Тези неща хората ги знаят, читателите на ПИК са много добре информирани. Пак казвам - нормативите, законите, идеите, насоките са си много добри - въпросът е как се прилагат, от кого се прилагат и какви морални стандарти се спазват.

- Вървя дискусия вече няколко години трябва ли да се въведе правило за задължително участие на родни футболисти до 21 години в титулярните състави на българските клубове. Според вас новото ръководство на БФС необходимо ли е да гласува и осъществи подобно правило още от следващия сезон?

- Ето това, колега Илиев, е може би най-важният момент от нашия разговор и вие много справедливо го поставяте. Аз даже бих го извел на първо място, защото няма по-важно от това, а именно - да се въведат административни, формализирани по точка и по алинея изисквания за участие на определен брой български футболисти в отборите от А и Б група. Отивам даже още по-далеч - бих казал, че е задължително да се въведе квота от определен брой състезатели, българи на терена за 90 минути. Квота от примерно, импровизирам, дискусионно е разбира се - от 7 българи в различни възрастови диапазони - до 21, до 24 години в групата за мача или даже в титулярния състав. Отделно в картотеката да се фиксира задължителна цифра родни играчи. Във второто ниво на футбола ни - минимум седем човека до 24 години българи и т.н. Разбирам, че това са административни, не особено симпатични, както казват някои - непопулярни мерки, но аз ги поддържам с две ръце. Разбира се, специалистите трябва да ги разработят в детайли тези параметри, защото българският футбол е стигнал до такава трагедия, че връщане назад не бива да има, не бива да има никакви скрупули по отношение на здравата ръка, когато трябва да се разчистят авгиевите обори от БФС и надолу по веригата. И ако трябва - да се създадат радикални, драконовски правила, за да може най-сетне да се възстанови производството на качествени български футболисти, така както беше до преди близо 2 десетилетия. И не случайно последното ни участие на голям футболен форум при мъжете беше на Евро 2004, когато все още беше жива инерцията от поколението на четвъртите в света и въобще от времената, когато България беше една наистина могъща спортна сила, стигнала до челните 6-7 места в генералното класиране на Олимпиада, когато бяхме спортно чудо, но тогава имаше държава, която наистина използваше спортът като политическа витрина, но тя беше и национална витрина и гордост за българския народ. И чрез подобни, макар и непопулярни мерки, според мен това е единственият начин да се възстанови унищожената база на българския футбол. Защото в противен случай ще продължаваме да се питаме - как така всички около нас - и хървати, и сърби, и словенци, босненци, румънци и прочие всички продават млади таланти за милиони, десетки милиони в клубове от Топ 5 шампионатите на Европа. А ние в европейския най-голям елит имаме един Десподов, който сега е преотстъпен от Каляри в Щурм (Грац).

- По темата за налагането на по-млади футболисти. Любопитен пример може да се посочи в почти съседна Хърватия. Освен, че са втори от последния Мондиал. Направи ми много силно впечатление, новият национал на Испания Дани Олмо, който е талант от Академията на Барселона, но е привлечен в ранна възраст от втория тим на Динамо (Загреб). В Динамо като тенденция налагат млади футболисти, а сега 21-годишният Олмо е част от Ла Фурия и се твърди, че от колоса Барса искат да си го върнат с многомилионен трансфер. Това не е ли отличен пример как налагането на млади футболисти местни, а и чуждестранни (привличани на 16-17-18 годишна възраст) може да доведе до момент, в който родните грандове масово да правят в бъдеще трансфери с голям световен отзвук?

- Разбира се. Този пример, който давате, колега Илиев, с Дани Олмо е много интересен и показателен. Отново с хърватски привкус може да посочим друг пример за успешен футболен мениджмънт. А именно може би най-големият настоящ млад талант на Хърватия - Никола Влашич, брат на световноизвестната лекоатлетка Бланка Влашич. Никола в момента е играч на ЦСКА (Москва), даже го видяхме онзи ден на мача срещу Лудогорец. Беше купен от московските "армейци" за около 16 милиона евро от Евертън. И намерението на шефовете на визирания гранд от руската столица е, че идеята им е да получат тройно-четворно повече пари от трансфер на Влашич до 2-3 години и това беше заявено пред медиите. Като е много възможно да го направят. Но Никола Влашич още преди 20-ата си година заиграва в Хайдук (Сплит), после е трансфериран в Евертън, където е по-трудно налагането, а сега е звезда номер 1 в ЦСКА (М), като миналата година блестя в Шампионска лига срещу Реал (Мадрид). Сега отново е във фокус. Тези примери са показателни и може да се посочат редица в съседни или близки до нас страни. Да не говорим за най-известните хървати, също така в какви грандове играят най-силните футболисти на Сърбия и прочие. Но отново казвам, нужно е футболна България да се обърне към генетичния фонд на народа ни, за да започнат да излизат новите наши звезди.

- Стана ясно, че вие и колегата Жаклин Михайлов ще правите телевизионно предаване...

- Благодаря за възможността, която ми предоставя Агенция ПИК, да споделя, че от тази неделя, 1 декември, започваме едно пряко телевизионно, дискусионно, коментарно предаване наречено - Спортни ВАРианти. Което ще правим заедно с колегата Жаклин Михайлов по Национална телевизия "България 24". Предаването ще се излъчва всяка неделя от 10:00 до 12:00 часа сутринта. Директно в споменатата телевизия, ще се опитаме без VAR да надникнем зад видимата повърхност на събитията и процесите във футбола и спорта.

*Очаквайте още любопитни тези на Георги Атанасов свързани с родния футбол, утре ексклузивно в ПИК в продължението на интервюто с г-н Атанасов.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митев: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО) ПИК TV! ЕКШЪН В ПАРЛАМЕНТА: Депутати се ритаха в кулоарите. Искрен Митев: Грозни сцени и глупост (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК