МЪЛНИЯ В ПИК! Киро натиска КЗК да спре сделката за "Булсатком" по искане на Спас Русев - цялата схема е за 5 млн. евро комисионна

ТОП НОВИНАТА

МЪЛНИЯ В ПИК! Киро натиска КЗК да спре сделката за "Булсатком" по искане на Спас Русев - цялата схема е за 5 млн. евро комисионна

209911
на 01.02.2024
МЪЛНИЯ В ПИК! Киро натиска КЗК да спре сделката за Булсатком по искане на Спас Русев - цялата схема е за 5 млн. евро комисионна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Миналата седмица ПИК засече Кирил Петков на среща със Спас Русев в лоби бара на столичен хотел. Разговорът на лидер от управляващата коалиция с известен лобист беше неглижиран от повечето медии. Петков мина с обяснението, че Русев е искал да разбере какво се случва в България.

препоръчано

Истината обаче е съвсем друга. В серия от публикации ПИК разкри, че срещата най-вероятно е била във връзка с предстоящото решение на Комисията за защита на конкуренцията относно сделката за закупуването на "Булсатком" от собственика на "Виваком" и Нова тв - "Юнайтед Груп".

Първоначално се предполагаше, че Петков ще опипва почвата за по-бързото реализиране на сделката. И днес, когато излезе информация, че утре КЗК ще одобри продажбата, изказването на бившия премиер, че е притеснен от това решение и е против него събуди доста подозрения.

Защо Кирил Петков се обявява против сделка, в която участва старият му приятел и познайник Спас Русев, с когото се видя на четири очи преди дни? Една от възможните хипотези е, че това е опит на Петков за кризисен пиар. Решението вече е взето и с това си изказване той иска да се разграничи от Русев след развихрилия се скандал.

Агенция ПИК научи сензационния подробности около сделката за "Булсатком", които разкриват съвсем друга хипотеза. И тя е, че Кирил Петков натиска Комисията за защита на конкуренцията да спре сделката. И го прави по настояване лично на Спас Русев. А с основата се крие една комисионна от 5-6 млн. евро, за която вече писахме.

Каква е схемата?

През септември 2022 г. Спас Русев купува "Булсатком" за 130 млн. евро. Парите са от заем, отпуснат му от "Юнайтед Груп", а договорката е през следващата година бизнесменът да продаде телекома на компанията с няколко милиона евро отгоре, които ще представляват комисионната му.

Така се стига до есента на 2023 г., когато Русев продава инфраструктурата на "Булсатком" за 90 млн. евро на "Юнайтед Груп". Самата компания трябва да бъде продадена на по-късен етап, като във втората сделка да се включи и комисионната на Русев.

Най-вероятно в този период се е стигнало до сериозен раздор в отношенията на собственика на "Юнайтед Груп" Драган Шолак и Спас Русев. Дали защото известният лобист е поискал по-голяма комисионна или по-друга причина, но Русев не е имал намерение да финализира сделката, издава пред ПИК отлично информиран източник от Сърбия.

Затова и той е като ударен с мокър парцал в края на 2023 г. Тогава е в Гърция и е шокиран от бурно разпространяваната новина у нас, че "Юнайтед Груп" финализира и сделката за компанията "Булсатком" срещу останалата сума по кредита, който му е отпуснат - или около 40 млн. евро. Финализирането се случва зад гърба му и е на път да го остави без комисионна.

Спас Русев иска сделката да бъде забавена максимално в Комисията за защита на конкуренцията и най-вероятно затова е потърсил Кирил Петков. В момента той е опрян до стената - или трябва да върне 40 млн. евро на "Юнайтед Груп", или да се раздели с "Булсатком".

Бизнесменът е подготвил цялата документация на телекома и отчаяно търси финансиране, тоест друг купувач. Надява се, че ще може да я продаде за 45 до 50 млн. евро. Така ще върне 40-те милиона на "Юнайтед Груп" а останалата сума ще прибере в джоба.

И тъй като все още не е намерил купувач, целта му е Комисията за защита на конкуренцията да се забави с решението. Точно тук се появява Кирил Петков, който привиква няколко удобни медии преди заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната" и както бягаше като дявол от тамян от въпроси за Спас Русев, така сега се обяви против финализирането на сделката за "Булсатком".

Бившият премиер каза, че още от утре започва разговори с ГЕРБ за попълването на КЗК и призова да не се прибързва с решението. Ако Петков успее да натисне достатъчно Комисията, че тя да отложи обявяването на сделката или още по-добре - да не я одобри, това ще даде ценно време Русев да намери нов купувач. И да прибере 5-6 млн. евро комисионна.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да не отказват делови предложения, Везните да отменят служебните разговори САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да не отказват делови предложения, Везните да отменят служебните разговори
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 20
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК