МЪЛНИЯ ОТ БРЮКСЕЛ: Кристалина Георгиева сред топ кандидатите за мястото на Доналд Туск? (ОБНОВЕНА)

ЕС

МЪЛНИЯ ОТ БРЮКСЕЛ: Кристалина Георгиева сред топ кандидатите за мястото на Доналд Туск? (ОБНОВЕНА)

64686
на 01.07.2019
МЪЛНИЯ ОТ БРЮКСЕЛ: Кристалина Георгиева сред топ кандидатите за мястото на Доналд Туск? (ОБНОВЕНА)

Последвайте ни в Google News Showcase

Кристалина Георгиева ще оглави Европейския съвет, а Франс Тимерманс ще бъде избран за председател на ЕК. Това е последната информация, която идва от Брюксел по време на тежките преговори, които се водят за основните позиции в ЕС, предава "Евронюз", като се позовава на дипломати.

препоръчано

Те твърдят, че споразумение за хората, които ще заемат тези постове, вече е постигнато на срещата на върха в Брюксел. Информацията беше разпространена и от Агенция Ройтерс, която се позовава на два свои източника, близки до преговорите.

Срещата на лидерите от ЕС започна в неделя и продължава до момента.

Белгийският премиер Чарлз Мишел пък е фаворит за длъжността шеф по външните въпроси на ЕС, разкриват още дипломати от Брюксел.

Кандидатът на ЕНП Манфред Вебер, който се очакваше да оглави Европейската комисия, най-вероятно ще бъде избран за ръководител Европейския парламент.

Превод: ПИК

Припомняме, че късно снощи стана ясно, че Франс Тимерманс, кандидатът на социалистическата група, и след разговорите продължава да се очертава като компромисен избор на срещата, след като получи задкулисната подкрепа на Ангела Меркел, като ПИК информира по-рано. Той обаче все още не събира нужните 22 от 28 гласа, тъй като някои централноевропейски страни, предпазливи от репутацията му на поддръжник на социален либерализъм, блокираха назначението му.

Както първо ПИК предаде, българският министър председател се срещна на четири очи с Франс Тимерманс в 00,40 ч. българско време и излъчи началото на разговора в личния си фейсбук профил. 

"Исках да те видя, защото се очертава компромис - Вебер да оглави парламента, а ти комисията", заяви в началото на срещата премиерът след топла прегръдка, която си размени с Тимерманс.

"Днес имахме решение на ЕНП, за мен е важен компромисът. Кой е отгоре и отдолу в случая не е най-важното, а и погледнато реално Вебер има повече опит в парламента", продължи министър-председателят, с което още преди часове пръв загатна, че явно има някаква промяна в позицията на ЕНП, която по-рано бе твърдо срещу подкрепа на Тимерманс за шеф ЕК.

От думите на Борисов пролича смекчаване на тона и желание за постигане на компромис, макар по време на срещата на лидерите на ЕНП преди инфарктните дебати той и колегите му да се обявиха твърдо зад техния кандидат Манфред Вебер, както ПИК писа.

"Има държави, които изразяват притеснение от Централна и Източна Европа", не скри Борисов мнението на колегите си от ЕНП, изразено по-рано. Срещу Тимерманс бяха твърдо и Румъния, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Ирландия. И продължи "Казах им - убеден съм в неговата принципност. От една година мисля, че наблюдаваш моите изказвания. Говорихме с колегите, с Рюте, с Ангела, че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим. Мисля, че двете партии ще вземат и добро решение за съвета и ще имаме добра конструкция", каза още Борисов и така намекна, че явно ще бъде постигнато разбирателство да се приеме плана от Осака.

Освен поста на Юнкер на масата са тези председателя на Европейския съвет Доналд Туск, върховния представител на ЕС за външни работи и политиката на сигурност Федеврика Могерини, директор на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, както и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете Хороскопът на Алена за петък: Трудности заради роднини за Близнаците, възможни измами за Лъвовете
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО) Проф. Антоанета Христова с ЕКШЪН ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Служебното правителство ще управлява дълго! ГЕРБ налага цензура на алтернативите на сглобката в трите основни телевизии (ВИДЕО)
ново
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК