МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ! Синоптиците: Морето няма да се укроти в близките дни

Животът днес

МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ! Синоптиците: Морето няма да се укроти в близките дни

22313
на 16.08.2018
МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ! Синоптиците: Морето няма да се укроти в близките дни
Автор:   ПИК

Ще стихнат ли огромните вълни през последните две седмици, които стреснаха летовници по цялото крайбрежие и в съчетание с мъртво вълнение убиха вече десетки? Новините не са особено обнадеждаващи.

препоръчано

Не се очаква вълнението на морето да намалее в близките няколко дни, каза дежурният синоптик от секцията на НИМХ във Варна Виктория Георгиева, цитирана от Канал 3. 

По думите й в момента вълнението е в рамките на 2-3 бала и поне до неделя морето ще си остане бурно. Огромните вълни от миналата седмица пък са били с вълнение 4 бала, което е по-рядко явление, но не и необичайно - поне веднъж-два пъти на летен сезон се наблюдава такова, обясни още метеорологът.

Предварителната прогноза сочи, че вълнението ще стихне чак към 25 август.

Това обаче е дълъг период от време за прогнозиране на морското вълнение, така че нещата могат бързо да се променят, предупреди синоптичката.

По принцип морето през август винаги е бурно и народът го е казал отдавна - че след Преображение то вече не е същото и се обръща. Така че, синоптиците са категорични - ако искаме спокоен плисък на морски вълни, трябва да изберем юли и началото на септември, когато обикновено морето е по-спокойно.

В коментар на трагедията при Варненския прибой, където вълна отнесе и уби две деца по време на разходка, синоптичката обясни, че дори вълнението да е по-слабо, камъните на вълнолома са опасно и рисково място за разходка. Това е така и защото вълните се разбиват в камъните с голяма сила, и защото често са мокри и човек може да се подхлъзне на тях.

Тялото на едно от децата бе отнесено на 50 метра навътре в морето, а другото дете все още се издирва, а именно в камъните пък се нарани един от водолазите, който участва в спасителната акция.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 47
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това