НАДЕЖДА! Наши учени откриха терапия срещу коронавируса: Резултатите са много добри

Здраве

НАДЕЖДА! Наши учени откриха терапия срещу коронавируса: Резултатите са много добри

48178
на 05.10.2020
НАДЕЖДА! Наши учени откриха терапия срещу коронавируса: Резултатите са много добри
Автор:   ПИК

Терапия със сърфактант, приложена от български лекарски екип, дава много добри резултати в лечението на COVID-19. Това съобщиха в Нова телевизия двама от екипа – д-р Василка Зарчева, специалист по инфекциозни и детски болести в Covid-19 отделение на УМБАЛ "Софиямед", и д-р Чавдар Ботев.

препоръчано

„У нас животоспасяваща терапия със сърфактант се прилага отпреди 20 г., на над 15 000 деца е приложен, които са оживели“, каза д-р Зарчева.

Тя обясни, че COVID-19 засяга белия дроб много тежко и нарушава неговия синтез. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

„Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи”, казва Зарчева.

Д-р Ботев добавя, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта. 

 „Сърфактантът по 3 показателя унищожава коронавируса, който влиза в клетките – първите вируси загиват, но другите унищожават клетката“, коментира д-р Ботев. Той изтъкна, че добре познати у нас препарати бромхексин и амброксол, както и витамин D, също успешно действат за разрушаването на обвивката на вируса.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
РЕВОЛЮЦИОННО: Физици са готови да възродят алтернативна теория на гравитацията РЕВОЛЮЦИОННО: Физици са готови да възродят алтернативна теория на гравитацията
ПИК TV x
Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ Явор Куюмджиев пред ПИК TV: Танкерите на Кирил Петков са химера! Има оферта, а не договор - няма къде да разтоварим втечнения газ
ново
Днес: 71
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това