Над 200 вторични труса са регистрирани в Тайван след най-мощното земетресение за последния четвърт век

Азия

Над 200 вторични труса са регистрирани в Тайван след най-мощното земетресение за последния четвърт век

16816
на 03.04.2024
Над 200 вторични труса са регистрирани в Тайван след най-мощното земетресение за последния четвърт век
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Над 200 вторични труса с магнитуд до 6,5 по скалата на Рихтер са регистрирани в Тайван след мощното земетресение край източното крайбрежие на острова, съобщи Централният метеорологичен отдел на острова.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

В сутрешните часове на деня (местно време) Тайван бе ударен от най-силното земетресение за последните 25 години насам. Поредица трусове с магнитуд до 7,7 в окръг Хуалян, регистрирани в 07:58 часа местно време (02:58 българско време), бяха усетени на територията на целия остров. Според сеизмолозите епицентърът е бил край източното крайбрежие на острова, на 25 километра югоизточно от град Хуалиен, на дълбочина 15,5 километра. Земетресението бе усетено и в Източен Китай.

Бившият ръководител на сеизмологичния център на Централната метеорологична администрация на Тайван Гуо Кайвен изчислява, че земетресението е приблизително еквивалентно по сила на 32 ядрени бомби като тези, хвърлени над Хирошима през 1945 година.

Към настоящия момент е потвърдена смъртта на деветима души. Най-малко 963 души са ранени. Други 143 души са блокирани или чакат помощ в труднодостъпни райони. Властите допускат, че около 1000 души може да са блокирани в планините на националния парк на Тайван.

В град Хуалян се съобщава за няколко разрушени сгради. Общо над 368 700 домакинства са останали без електрозахранване. В същото време атомните електроцентрали в Тайван не са повредени (на острова има три атомни електроцентрали, една от които работи). Над 125 000 домакинства са имали проблеми с водоподаването, което се възстановява поетапно.

Властите в Тайван оцениха щетите от земетресението на повече от 7,5 милиарда долара. Общо 380 образователни сгради в Тайван са повредени от силния трус, съобщи Центърът за безопасност на образователните институции към Министерството на образованието.

"Според статистиката за положението на образователните институции на различни нива, общо 380 образователни институции на острова съобщават, че са понесли щети от природното бедствие. Първоначалните оценки определят финансовите щети на 7,8 милиона долара“,  съобщава Централната информационна агенция на острова.

За преодоляване на последиците от бедствието е задействана армията. Създаден е и специален координационен щаб.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 141
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК