Вход
София
Времето в София 6 o C

Над 7000 българи научиха буквите

Над 7000 българи научиха буквите

на 22.11.2019
9798
5
Над 7000 българи научиха буквите
Автор: ПИК
22.11.2019
5
9798

Общо 7031 неграмотни и слабограмотни лица, навършили 16 години, които не са ученици, успешно завършиха курсовете за ограмотяване на възрастни, организирани по проекта "Нов шанс за успех".

Това съобщи ръководителят на проекта Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката, на заключителното информационно събитие по проекта в Пазарджик, цитирана от пресцентъра на МОН.

Костадинова е посочила, че това са възрастни, които не са имали възможност или не са пожелали да завършат клас или етап от основната степен в рамките на формалното образование в училище. Приели предизвикателството да участват в обученията, да се научат да четат и пишат, след успешно завършен курс и полагане на съответните изпити, те получават документ, който им дава право да продължат в следващ клас или етап в училище, да се включат в обучение за придобиване на степен на професионална квалификация или да потърсят реализация на пазара на труда.

Евгения Костадинова е подчертала, че настоящият проект се изпълнява като продължение на проект със същото име, реализиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" /2007- 2013/, при който бе разработен и приложен в практиката цялостен модел за обучение на възрастни, включващ обучение за придобиване на компетентности от основната образователна степен. Проектът е с бюджет 19 070 732 лв. и приключва на 31 януари 2020 г. До тогава се очаква да завършат успешно близо 2200 обучаеми. В резултат на дейностите по двата проекта в проектните училища до момента са обучени повече от 21 000 възрастни, като основната цел е да бъде улеснен по-нататъшният достъп до общообразователна и професионална подготовка на слабограмотните и неграмотните лица, за да се включат на пазара на труда.

Проектът "Нов шанс за успех" се изпълнява от Министерството на образованието и науката по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", с финансовата подкрепа на Европейските структурни и инвестиционни фондове, чрез дирекцията "Съдържание на предучилищното и училищното образование". Асоциирани партньори към него са Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта и Държавната агенция за бежанците.

Сподели:
свързани новини
Тройкаджии и неграмотни напират да стават учители Тройкаджии и неграмотни напират да стават учители
Хора с тройки в дипломите или с неграмотно подадени...
на 12.08.2019
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 3211
архив

Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

няма нови новини
Днес: 274
hot
най-четени новини в момента
сега
2826
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Бойко Борисов на метри от Румен Радев след словесната атака на президента - стопи леда и се здрависа с държавния глава, но го захапа в речта си (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
x
Ароматът на любимия подобрява съня
x