Над 800 кг храни с изтекъл срок на годност са иззети в Русе

Региони

Над 800 кг храни с изтекъл срок на годност са иззети в Русе

3245
на 21.01.2021
Над 800 кг храни с изтекъл срок на годност са иззети в Русе
Автор:   ПИК

Над 800 килограма некачествени рибни и месни продукти са иззели от търговската мрежа инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Русе през миналата година, съобщава БНТ.

препоръчано

Голяма част от храните са били с изтекъл срок на годност или без документи за произход. Те са унищожени, запечатани са и 4 магазина в града. Въпреки редовните проверки, сигналите за развалени продукти не спират.

При 7 000 проверки инспекторите по храните засекли 1 600 развалени яйца, 40 килограма некачествен козунак, близо 100 килограма негодно за консумация месо.

Иззетото количество риба е най-много - 750 кг. А на горещия телефон на Агенцията потребители ежедневно подават сигнали.

Маргарита Смиленова от Русе си купила сирене от голяма хранителна верига, но така и не успяла да приготви баница, защото опаковката му се издула като балон и жената се притеснила за съдържанието на млечния продукт.

"Той беше по-навътре, в дъното на хладилника. То станало един куб пълен с вода", разказа Смиленова.

А според етикета годността на сиренето е до 3 февруари 2021 година.

"Не мога да си обясня какво е имало в пакета", добавя тя.

Но попадне ли веднъж продукта в домашния хладилник, веригата вече е прекъсната и не може да се установи дали в производителя или в магазина е пропускът, или в купувача.

"Сега в момента ще ви направя демонстрация каква е температурата в един битов хладилник. На най-горния рафт в момента мерим температурата на продукта, която е, виждате, 9 градуса. Колкото слизаме по-надолу, толкова по се променя температурата. Най-отдолу температурата не пада под 8,5 градуса. Така че битовите хладилници не може да очаквате да покрият и да съхраняват до такава степен храните, и да се изпълнят изискванията на производителя", каза директорът на Областна дирекция Безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.

Това вероятно е станало и със сиренето на Маргарита Смиленова. Без изследване на продукти от същата партида не може да се установи дали е некачествено производството.

"Качествена е тази храна, която съответства на съответните показатели, които е обявил производителят на етикета като състав и като технологичен процес и документация", каза главен инспектор в отдел "Контрол на храните" д-р Анна Георгиева.

През 2020 година в Областната дирекция Безопасност на храните в Русе 59 граждани са подали сигнали за некачествена храна. Най-често те са се оплаквали от лош вкус, мирис, консистенция и изтекъл срок на годност на продуктите.

 

 

 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това