НАЗРЯВА СКАНДАЛ: Хора на Нинова, Слави и Манолова газят закона в полза на Божков

Епицентър

НАЗРЯВА СКАНДАЛ: Хора на Нинова, Слави и Манолова газят закона в полза на Божков

113823
на 11.06.2021
НАЗРЯВА СКАНДАЛ: Хора на Нинова, Слави и Манолова газят закона в полза на Божков
Автор:   ПИК

Новото мнозинство от БСП, ИТН, Мутри вън в 17 РИК Пловдив област наруши закона грубо заради партия Гражданска платформа Българско лято, свързвана с олигарха Васил Божков. Българско лято е единствената партия, попадала под санкциите на Закона Магнитски, но въпреки това нашето законодателство й позволява да се явява на избори.

препоръчано

Казусът в 17 РИК би бил смешен и би показал тоталната некомпетентност на кадрите на БСП, ИТН и Мутри вън, ако не беше опасен, защото с усилията на мнозинството в Районната избирателна комисия е направен опит в последния момент да се сменят листи на баннатата по Закона Магнитски „Българско лято“, пише сайтът Пловдив-онлайн.ком.

Председател на 17 РИК е Ваня Костадинова от БСП, бивша служителка на общината в Асеновград. Тя е назначена служебно за председател на комисията от ЦИК, след като на консултациите не се постигна съгласие между парламентарно представените партии.

Ето и скандалния случай, който поставя под сериозен въпрос изобщо честността на изборите в Пловдив и областта, след като 17 РИК вече наруши закона и е санкционирана от ЦИК.

Този понеделник пълномощникът на „Гражданска платформа Българско лято“ Александър Червенков регистрира листа в 17 РИК. По-късно същия ден обаче оттегля листата и входира нова.

Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев алармира веднага в РИК, че това е незаконосъобразно, защото лицето не е упълномощено да изтегля листа и да входира друга. Самата РИК също няма права да оттегля листа. На това секретарят на 17 РИК Кристиян Гьошев, който е адвокат на председателката на същата комисия Ваня Костадинова по време на делото й срещу Община Асеновград за освобождаването й, заявява на Мараджиев: "Ти не си юрист, нямаш компетентност" и го обвинява в политическа атака.

Гьошев е известен като поддръжник на Николай Бареков по времето, когато Бареков правеше партия с финансите на банкера Цветан Василев.

Сега Гьошев се оказва защитник на мутри, тъй като листата на Българско лято в 17 МИР Пловдив област гъмжи от такива начело с бившата седмица Николай Чилингиров. Самият пълномощник Червенков е собственик и/или управител и/или съдружник в 24 фирми, които засега не са в списъка Магнитски. Той е в Националния съвет на баннатата от Магнитски „Българско лято“, където отговаря за спорт и икономика едновременно.

В 23.30 в понеделник съкратен състав на 17 РИК – без хората на ГЕРБ-СДС, се събира на полунощно заседание и решава да даде зелена светлина за втората листа на партията на Божков в Пловдивска област. За целта първо си отменя сам решението, с което е регистирана по-рано същия ден листата, и приема ново – за редактираната.

Още във вторник областният председател на ГЕРБ и шеф на Областния предизборен щаб Георги Мараджиев сезира Централната избирателна комисия за закононарушението.

ЦИК се произнася в полза на правото и отменя решението на 17 РИК с председател Ваня Костадинова /БСП/ и секретар – адвоката й Кристиян Гьошев /ИТН/.

Самият Георги Мараджиев е притеснен за провеждането на честни и прозрачни избори с такъв състав на 17 РИК. "Предупредихме ги, че нашите юристи ще гледат всяко решение под лупа и ще сезираме на минутата ЦИК", каза Мараджиев и допълва: "Друго не ни остава."

Ето хронологията на опита за безпрецедентно нарушение на Изборния кодекс:

С Решение № 214-НС от 10.06.2021г. на ЦИК по повод жалба-сигнал на коалиция „ГЕРБ-СДС“ е обявена нищожността на Решение № 58/05.06.2021г. на РИК 17, с което комисията е оттеглила собственото си Решение № 56/02.06.2021г. относно регистрация на кандидатска листа за народни представители, предложена от ПП „ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО“.

Според мотивите на Централната избирателна комисия, РИК 17 е извършила множество нарушения на изборните правила, тъй като от една страна комисията няма правомощия да оттегля собствените си решения, а от друга – политическите партии не разполагат с възможност да оттеглят вече регистрираните кандидатски листи. Освен това дори се оказва, че представителят на партията, входирал документите за отказ от регистрация на кандидатската листа, не разполага с необходимите пълномощия, което умишлено или не е пропуснато от членовете на РИК.

Скандалното решение на РИК 17 е прието с 9 гласа ЗА и един глас ПРОТИВ при кворум от 10 присъстващи, при отсъствие на представителите на  коалиция ГЕРБ-СДС.

С Решение № 215-НС от 10.06.2021г. на ЦИК е обявена нищожността на последващото решение на РИК 17 – решение № 62-НС от 08.06.2021 г. , което е прецедент не само за Пловдив и областта, а и за територията на цялата страна.

При гласуването на това решение, членовете от квотата на коалиция ГЕРБ-СДС гласуваха против в опит да спрат порочните действия на комисията, за да не се достига до подобен „позор“, но при кворум от 14 присъстващи техните четири гласа бяха недостатъчни срещу гласовете на новото анти-ГЕРБ мнозинство, което управлява комисията и държавата.

РИК 17 опита да прокара и още едно революционно нововъведение и да пренапише изборните правила с Решение № 58/05.06.2021г., придавайки му предварително изпълнение. Последното е пример за некадърността на членовете на РИК 17, гласували това решение, които явно не могат да разграничат влизането в сила от предварителното изпълнение.

Горното показва некомпетентността на това ръководство на РИК 17 и образуваната в комисията анти-ГЕРБ коалиция  и възниква въпросът дали не поставяме в реална опасност правилното и честно протичане на изборния процес, заключи Георги Мараджиев.

Сподели:
Бомба x
Знаци, че вашата душа е стара Знаци, че вашата душа е стара
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов пред младежите от ГЕРБ: Торбите заминават към Радев. Там са назначенията (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 121
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това