Найден Тодоров: Фонд „Култура“ е непослушното дете на министерството

КУЛТУРА

Найден Тодоров: Фонд „Култура“ е непослушното дете на министерството

18485
на 25.06.2024
Найден Тодоров: Фонд „Култура“ е непослушното дете на министерството
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Фонд „Култура“ е непослушното дете на министерството. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров. И  поясни: „Там винаги нещо се случва. В България все още възприемаме по един съвършено погрешен начин Министерство на културата. Това не е организация, която трябва да доставя пари. Това е организация, която организира и движи културната политика на държавата в някаква посока. През последните години обаче това тотално се е променило и ведомството се е превърнало в една счетоводна фирма, която раздава пари“.

препоръчано

Панагюрското златно съкровище трябва да се стопанисва от Националния исторически музей (НИМ), повтори тезата си той пред Би Ти Ви и се аргументира.  

„От една страна разбирам решението на общинските съветници в Пловдив, защото тяхната работа е да се грижат за местните интереси, а част от тези интереси е максимално голяма част от културните ценности да са в Пловдив. От друга страна обаче това не съвпада с интересите на нацията като цяло“, посочи той по повод желанието на Панагюрище, Пловдив и София да стопанисват Панагюрското златно съкровище.

Найден Тодоров подчерта, че изборът не е между тези три града, а между регионален музей и национален музей. „Националният исторически музей в София, не е музей на един град – той е музей на цяла България“, поясни той.

„Това съкровище е собственост на Регионалния археологически музей в Пловдив, но то е собственост и на държавата България и като такова е логично да бъде представлявано в чужбина от Националния исторически музей“, категоричен е служебният министър на културата.

Найден Тодоров дори се пошегува, че ако хората искат, могат да гласуват и да преместят НИМ от София в Пловдив, но „мястото на Панагюрското златното съкровище категорично е в НИМ“.

Служебният министър на културата коментира и рестартирането на няколко програми за култура по Плана за възстановяване и устойчивост.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да са по-самокритични, Скорпионите - по умерени
ПИК TV x
Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО) Седмичната прогноза на ПИК TV с проф. Георги Рачев: Октомври ще се усеща като септември (ВИДЕО)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК