Най-вкусните рецепти за Великден и Гергьовден в кулинарна съкровищница

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Най-вкусните рецепти за Великден и Гергьовден в кулинарна съкровищница

6238
на 28.04.2021
Най-вкусните рецепти за Великден и Гергьовден в кулинарна съкровищница
Автор:   ПИК

Красивата трапеза е притегателният център за цялата фамилия. На нея споделяме радости и неволи, събираме се да празнуваме или да почетем някого. Всяка добра домакиня знае колко важни са ястията, които се поднасят на нея. Затова и българите сме известни по света със своите вкусни гозби и доброто си гостоприемство.

препоръчано

От днес на всички вестникарски павилиони в страната ще намерите безценната книга „Най-вкусните рецепти на България“, която събира цялото ни родно кулинарно богатство. Томчето се разпространява с логото на издателство „Милениум“ и е на цена само 12 лв.

Златният готварски наръчник събира указания за приготовлението на цели 365 традиционни ястия, с които ще смаете членовете на семейството и гостите си във всеки делник или празник. В него ще откриете всичко за изкуството на храненето – от похапването до преяждането, подробно обяснено и старателно подредено в тематични раздели – салати, предястия, основни и десерти, които са сякаш извадени от тефтера на баба.

Рецептите са лесни, не изискват скъпи и екзотични продукти и могат да бъдат сготвени дори от начинаещите домакини в кухнята. 

В книгата ще откриете и перфектните предложения за семейната трапеза на Великден и Гергьовден.

А ето и три вкусни рецепти за ястия, които да приготвите за вашите близки по време на предстоящите празници:

Салата от тиквички и домати

Необходими продукти:

2 тиквички

2 домата

5-6 листа пресен босилек

 За маринатата:

2 скилидки чесън

4 стръка копър

сок от 1 лимон

20 мл зехтин

10 г настъргана лимонова кора

ябълков оцет

 

Начин на приготвяне

Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета и се запичат в тиган за около 3 мин от всяка страна.

Маринатата се приготвя, като копърът се реже на ситно и се слага в купа заедно с оцета, зехтина, лимоновия сок и настърганата лимонова кора и нарязания на ситно чесън.

Изпечените тиквички се заливат с маринатата и се оставят да престоят.

Доматите се режат на тънки кръгчета и салатата се украсява с тях.

Зеленчуците се поръсват с нарязан на ситно босилек.

 

Гергьовско пълнено агне

 Необходими продукти:

1 цяло агне с дреболиите

5 връзки пресен лук

180 г ориз

180 г стафиди

150 г масло

1 връзка магданоз

1 връзка копър

3 стръка джоджен

20 г червен пипер

сол

 

Начин на приготвяне

Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода и се нарязват на малки парчета. Ситно нарязаният лук се задушава в част от мазнината, след което се подправя с червения пипер, ситно нарязания магданоз, копъра и джоджена. Прибавят се дреболиите, стафидите, свареният ориз и сол.

Агнето се изчиства, измива и осолява. Напълва се с приготвената плънка и се зашива. Намазва се с маслото, покрива се с булото и се изпича в тава, в която се долива вода.

 

Кайсиев пудинг

Необходими продукти:

4 яйца

250 г захар

500 г брашно

125 г масло

1 компот от кайсии

1 пакетче бакпулвер

 

Начин на приготвяне

Маслото се стопява в тава и върху него се слагат кайсиите. Яйцата се смесват със захарта при непрекъснато бъркане. Бакпулверът се слага в брашното и сместа се сипва в яйчената смес. Разбърква се до получаване на хомогенна смес. Готовото тесто се разстила върху кайсиите. Пудингът се пече в умерена фурна. Щом изстине, се обръща върху голяма чиния и се залива със сока от компота.

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това