BG EN

Най-добрите европейски манджи са в Словакия

Световна кухня

Най-добрите европейски манджи са в Словакия

45494
на 12.01.2013
Най-добрите европейски манджи са в Словакия

Задължително е да опитате пивото и чая с лимон

В словашката кухня са преплетени традициите на почти цяла Европа. Страната става напълно независима едва през 1993 година. Дотогава обаче през територията й обаче минават варварите, Римската империя, Унгарското кралство. По-късно влиза и в съюзната държава Чехословакия. Другият фактор е прекрасната природа на страната. Планините са благодатно място за производството на овче сирене. В цял свят са известни пареница, ощиепок и бриндза. В Словакия ще ви сервират и халушки. Като цяло в страната се правят много ястия от варено тесто. Част от десертите пък са унгарски. От там са дошли и гулашите. Най-важното обаче е да се опита месното пиво, както чаят с лимон и захар. Халушки  Необходими продукти: 400 гр.брашно тип 500 2 яйца 50 гр.масло Начин на приготвяне: Разбъркваме яйцето и брашното, заедно с малко сол и вода, докато получим тесто.  Накъсваме го на парчета. Пускаме ги в кипяща вода за около десет минути. Прецеждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги запължваме леко в маслото. Заек със сини сливи Необходими продукти: 1 заек 3 ч. ч.леко червено вино 1 с. л.сушени манатарки 200 г сушени сини сливи 2 зърна бахар 1 дафинов лист 1 ч. л.сушен риган 1 резен целина 1морков 3 с. л.брашно 3 с. л.масло 2 главилук, нарязани на полумесеци 300 гпечурки 1 с. л.студено масло сол черен пипер   Начин на приготвяне Нарязваме заека на парчета и го заливаме с виното. Дабяваме манатарките, сливите, дафиновият лист, риганът и подправките. Към тях слагаме и целината и моркова. Оставя се да престои така една нощ. Подсушаваме месото и запазваме зеленчуците и подправките от маринатата. Кипваме течността. Махаме пяната, която се образува отгоре и оставяме да изври до половината. Готовото вече месо посоляваме и овалваме в брашното. Сгорещяваме маслото и пържим равномерно от всички страни. В същата мазнина се слага лука и се разбърква докато се задуши. Слагаме продуктите от маринатата, но гледаме да няма сливи между тях. Разбъркваме добре. Връщаме обратно месото. Поливаме с маринатата. Затваряме с капак и оставяме да се задуши на тих огън около 40 минути. Добавяме печурките и сините сливи. Накрая слагаме и малко студено масло. Разбъркваме досато се разтопи и поднасяме. Гундел Необходими продукти: 250 г брашно 1 яйце 250 мл прясно мляко 250 мл газирана вода ½ ч. л.сол 2-3 с. л.олио 2 с. л.масло за намазване на палачинките За ореховия пълнеж: 1½ ч. ч.смлени орехи 200 мл сметана ½ ч. ч.пудра захар 1 ч. л.ванилена захар 1 ч. л.настъргана кора от лимон 1 ч. ч.стафиди 50 мл ром за шоколадовата заливка: 150 мл прясно мляко 3 жълтъка 50 г тъмен шоколад 50 г какао 3 с. л. захар 2 с. л. масло 50 мл ром Начин на приготвяне: Разбъркваме брашното с яйцето, млякото, солта и газираната вода. Сипваме го на тънък слой в нагорещен и намаслен тиган. Пържим от двете страни до златисто. След като ги прехвърлим в чиния, веднага ги намазваме с масло. След това започваме да праим пълнежа. Той се приготвя от орехи, разбъркани със сметана, захарта, рома, стафидите, ванилената захар, както и лимонената кора. Намазваме ги с пълнежа и ги сгъваме на четири. Правим и заливка от млякото, жълтъците и захарта. Слагаме ги на котлона на слаб огън и бъркаме непрекъснато. Добавяме шоколада и какаото, които трябва да са разбъркани с 1 с. л. захар. Едва накрая добавяме и маслото и рома. Гарнираме палачинките със соса и останалия пълнеж. Свинско Необходими продукти: За джоланите: 2 свински джолана 1 стрък праз 1 резен целина 1 морков 1 глава лук 4 зърна бахар 1 ч. л. зърна черен пипер сол на вкус 1 ч. л. червен пипер 1 ч. л. кимион на зърна 100 мл бира За кнедлите: 400 г отлежал бял хляб без кората 1 ч. ч. горещо прясно мляко 2 яйца 1 с. л. магданоз 2 с. л. меко краве масло сол на вкус черен пипер на вкус За зелето: 500 г фино нарязано кисело зеле 1 глава лук 2 с. л. краве масло 1 ябълка 1 ч. ч. бяло вино 1 ч. л. кафява захар сол на вкус черен пипер на вкус   Начин на приготвяне Слагаме джоланите да се варят. Във водата пускаме зеленчуците, солта, пипера и бахара. Поръсваме ги с червен пипер, кимион и ги слагаме да се запекат в добре загратя фурна до 200 градуса за поне 20 минути. Поливаме ги с бирата и ги запичаме за още 20 минути. Приготвяме кнедлите като накисваме хляба за половин час в млякото. Добавяме и останалите продукти и правим от полученото тесто топки. Слагаме ги във вряща подсолена вода. Варим ги около 15 минути или докато излуват над водата. През това време запържваме лука в разтопеното масло. След това добавяме и изцеденото зеле. Разбъркваме добре и оставяме на бавен огън. После прибавяме и ябълките и виното. Варим го без капак. Оставяме го на бавен огън за около половин час. По желание можете да добавите и мабко бульон. Добавяме и захарта, подправяме на вкус и запичаме за около половин час на 170 градуса.
препоръчано
Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 30
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК