Най-скъпите жилища в София - в "Изток", "Иван Вазов" и "Лозенец"

Животът днес

Най-скъпите жилища в София - в "Изток", "Иван Вазов" и "Лозенец"

5580
на 14.10.2021
Най-скъпите жилища в София - в Изток, Иван Вазов и Лозенец
Автор:   ПИК

Значителен ръст на жилищата в София, като от януари до септември тази година той е 9%. Според данните, 1000 евро на квадратен метър може да достигне разликата в цените на жилищата в различните квартали в столицата.

препоръчано

Най-скъпо се продават апартаментите в кварталите "Иван Вазов", "Изток" и "Лозенец", където цените са съответно 1910 евро на кв. м., 1858 евро на кв. м. и 1743 евро на кв. м.

Сред лидерите се нарежда и ж.к. "Яворов" с цени от 1810 евро на кв. м. Очаквано, най-евтино е в крайните квартали. "Люлин" е лидер по най-ниски цени от типа 991 евро на кв. м. следван от ж.к. "Надежда" с 996 евро на кв. м. "Дружба" също е в челната тройка по ниски цени с 1030 евро на кв. м., показват данни на компания за недвижими имоти.

Всъщност жилища, неуспели да се реализират с години поради високата си цена, откриват своя купувач днес. Това са имоти, чиито собственици не са търсели сделка на всяка цена, а единствено на офертната стойност, която обаче не е отговаряла на пазарните реалности. Днес много такива имоти успяват да се продадат, тъй като цените им вече кореспондират с динамично растящия пазар, сочи анализът на брокерите.

От началото на годината имаме немалко сделки за имоти, които са в продажба от 8-10, дори 11 години. Техните собственици не са били склонни да коригират цените си, макар те значително да са надхвърляли средните пазарни нива.

Днес обаче пазарът успява да "догони" ценово тези жилища и сделките са факт", коментира брокерът Люба Атанасова. По думите й сме в момента има "изключително динамичен пазар" с активно банково участие.

Броят на сключените сделки расте с около 20% на годишна база, като търсенето продължава на изпреварва предлагането. Увеличава се и делът на покупките, направени с ипотечен кредит – ако към есента на 2020 г. те са около половината от всички сделки, то днес външно финансиране се ползва от около 60% от клиентите.

Сподели:
Бомба x
Домашни средства срещу косопад Домашни средства срещу косопад
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов остро: Защо Радев ваксинира хората с флакони с изтекъл срок, а продаде читавите? От 2 години е безхаберен, а сега си прави пиар с коронавируса, за да влиза безплатно в телевизиите - незабавно да уволни Кацаров (ВИДЕО)
ново
Днес: 73
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това