Намаляват цените на клиничните пътеки

Здраве

Намаляват цените на клиничните пътеки

9813
преди 4 часа
Намаляват цените на клиничните пътеки
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Преговори за намаляване цените на клиничните пътеки предстоят да се водят между здравната каса и лекарския съюз. Причината е преразход на касата за болнична помощ, който е над 8%.

препоръчано

“Над 306 млн. лева или 8,6% от бюджета на НЗОК за болнична помощ е очертаващият се недостиг за ноември месец”, обяви пред журналисти шефът на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в здравната каса Ганка Аврамова, след заседание на Надзорния съвет.

Сериозен е и недостигът на пари за лекарства за домашно лечение - малко над 36 млн. лв, и за медицинските изделия, прилагани в болниците - близо 12 млн. лева. Според шефа на дирекция “Бюджет и финансови параметри” в здравната каса недостигът на парите за лекарства за домашно лечение и за медицинските изделия в болничната помощ ще се компенсира с пари от резерва на НЗОК. От него вече са взети над 21 млн. лв. за изпълнение на рецептите с напълно платени от здравната каса лекарства.

“Решение за очертаващия се недостиг за болниците през ноември ще бъде взето в края на октомври”, каза още Аврамова. По думите є тези 306 млн. лв. ще бъдат взети от резерва на НЗОК, от преизпълнение на събрани здравноосигурителни вноски и евентуално от средства, останали от перото за разплащане с фондове в други държави, от което може да се вземат 45 млн. лева.

От НЗОК отчитат, че за периода 1-30 септември 2024 г. има около 116 хиляди хоспитализации повече от същия период за миналата година, както и по-голям обем дейности, извършени от болниците, но в амбулаторни условия.

Предстоят срещи между Надзорния съвет и Българския лекарски съюз, на които ще се обсъди преразходът в болничната помощ. “След срещите би трябвало Надзорният съвет да вземе решение за компенсиране на средствата за болнична помощ, тъй като при неплащане за 9 месеца на обемите, изработени над прогнозните им бюджети, болниците могат да заведат съдебни дела”, обясни Ганка Аврамова. И съобщи, че за да не изпадне НЗОК в ситуация на заведени съдебни дела за голяма стойност, Надзорният съвет е приел принципно решение, че до края на годината ще започне поетапно заплащане на надлимитните стойности.

Според управителя на касата Станимир Михайлов причината за недостига е в увеличения обем дейност на лечебните заведения. “След решението на КС, с което финансовите лимити на болниците бяха обявени за противоконституционни, ръстът на дейността в болнична помощ е 9,6% спрямо първите три месеца на годината”, каза той.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 октомври - лично щастие и приходи очакват Везните, сексуални разочарования за Скорпионите
ПИК TV x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Бойко Борисов закрива предизборната кампания ГЕРБ: Удържахте 4 г. мачкане, стъргане, рашковщина и ние сме ви длъжници (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 135
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК