Вход
София
Времето в София -1 o C

Направете арка от атрагена

Направете арка от атрагена

Лианата се хваща за опората си с помощта на завиващи се дръжки на листата
на 24.04.2016
17337
0
Направете арка от атрагена
Автор: ПИК
24.04.2016
0
17337

Атрагената е от семейство Лютикови. Представлява храстовидна лиана с дървенисти стебла, които се хващат за опората си с помощта на завиващи се дръжки на листата. Цветовете са единични, скрити в пазвите на листата, до 10 см в диаметър.

Атрагената и клемантисите се отнасят към едно семейство. Те толкова си приличат, че много ботаници ги причисляват към един род. Разликата се състои в това, че цветовете на атрагената имат дребни, практически незабележими листенца, които са обрамчени отдолу с ярки венчелистчета. При клемантиса такива листенца липсват, а има чашка от 4-8 листа, която ние приемаме за цвят.

Атрагената е още по-изящна от клемантиса, дори дребноцветните й сортове. Има сортове с цветове в нежно лилава краска, нежно розова, пурпурно-виолетова, бяла и др. 

Атрагената е светлолюбива, но на ярко слънце цветовете и листата є стават дребни. Затова при избор на участък за отглеждане на растението трябва да скриете слънцето по време на горещините. Ако това е склон, то трябва да бъде източен или югоизточен. Насажденията трябва да бъдат защитени от ветрове. Както стеблата, така и едрите цветове са много нежни и могат да бъдат повредени. Атрагената е зимоустойчива.

Почвата за растението не е от значение, важното е да не е преовлажнена и заблатена, но е желателно тя да е лека, рохкава, водопроницаема, с добър дренаж.

Атрагената се сади през пролетта и първо се започва с  посадъчните ямки. Размерът им трябва да е 60х60х60 см. Преди засаждането в ямката се внасят 5-8 кг компост, 50 г гранулиран суперфосфат, 2-3 чаши дървесна пепел. Ако почвата е кисела, се добавят 50-100 г гасена вар. На дъното на ямките се слагат дребни камъчета за дренаж на слой 10-15 см. Разстоянието между растенията трябва да е 150 см.

Възрастните растения се поливат през 7-10 дни. 2-3 дни след поливането почвата се разрохква, за да се съхрани влагата. При силни жеги се полива по-често. Много важно е да прикрепите засадените растения към опора, за да има къде да се катерят и в същото време да се предпазват от счупване.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 15222
архив

Бивш служител в ресторант за бърза закуска работи в аптека: - Касата е свободна, следващият. Клиентът казва: - Един пакет презервативи. - За тук или за в къщи?

няма нови новини
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
сега
1285
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ето какви мерки взе Съветът по сигурността, свикан извънредно от премиера Бойко Борисов заради коронавируса (ОБНОВЕНА)
x
Ето от какво се страхуват мъжете в секса
x